Cine este actorul ale cărui filme au avut încasări de 7,4 miliarde de dolari

Redactor:
Florin Badescu
Cine este actorul ale cărui filme au avut încasări de 7,4 miliarde de dolari
Americanul Samuel L. Jackson este actorul ale cărui filme au generat, în total, cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - 7,4 miliarde de dolari -, potrivit reprezentanților Guinness Book of World Records, informează hollywoodreporter.com.

Americanul Samuel L. Jackson este actorul ale cărui filme au generat, în total, cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 7,4 miliarde de dolari -, potrivit reprezentanților Guinness Book of World Records, informează hollywoodreporter.com.

Samuel L. Jackson, în vârstă de 62 de ani, a jucat în peste 100 de filme, după ce s-a făcut remarcat în 1991 cu rolul din „Jungle Fever”, regizat de Spike Lee.

„Jurassic Park” (914 milioane de dolari), „Pulp Fiction” (212 milioane de dolari) și continuările francizei „Războiul stelelor” (2,4 miliarde de dolari) se numără printre filmele cu cele mai mari încasări în care a jucat actorul american.

Jackson a mai jucat în cele două filme din franciza „Iron Man” și în alte două SF-uri cu mare succes de casă – „Thor” și „Captain America: The First Avenger”.

Samuel L. Jackson face, în medie, patru filme pe an.

Actorul american a jucat în șase filme în 2010, în patru filme în 2011, iar pentru 2012 are deja programate alte trei proiecte.

Printre marile realizări ale actorului se numără rolurile din „Pulp Fiction”, pentru care a fost nominalizat la Oscar, în 1995, și a câștigat un premiu BAFTA, și trilogia „Războiul stelelor/ Star Wars”. Jackson a mai jucat, printre altele, în superproducția „Omul de oțel/ Iron Man” și în „Mărul discordiei/ Lakeview Terrace”, în regia lui Neil LaBute. A câștigat un premiu Ursul de Argint, la Festivalul de la Berlin, în 1997, pentru rolul din „Jackie Brown”, dar și un premiu pentru cel mai bun rol secundar la Festivalul de la Cannes, în 1991, pentru rolul din „Febra iubirii”.

În 2008, el a primit Premiul Cinematecii Americane, acordat anual unei personalități din lumea filmului care „se dedică scopului de a aduce o contribuție importantă” acestei arte.

Inchide