CINE LE-A DAT NUME lui William Brînză, Culiță Tărâță, Gigel-Sorinel Știrbu, Clement Negruț și Elvis Năsturică: „Suntem mândri de numele noastre”

Publicat: 14/01/2013, 23:11
Actualizat: 15/07/2014, 12:00

În România, sunt 359 de Blegu, 60 de Stricatu, 27 de Gunoi, 22 de Muc și opt Nespălatu. Acestea nu sunt personajele vreunei povești de Ion Creangă, care să facă casă bună cu Setilă, Flămânzilă, Ochilă, Păsări-Lăți-Lungilă, ci numele pe care îl poartă ocupanții „Topului celor mai amuzante nume”, verificate la Evidența Populației.

Printre compatrioții noștri blagosloviți de părinți și nași cu nume originale, care se regăsesc și în top, se numără și persoane publice, precum parlamentari, întreprinzători ori muzicanți.

Omul de afaceri Culiță Tărâță, obligat să se dezică de Triță Făniță

Omul de afaceri nemțean Culiță Tărâță se mândrește cu numele pe care îl poartă. „Niciodată nu mi-a fost rușine cu numele meu. Sunt născut pe 7 decembrie, la o zi după Sfântul Ierarh Nicolae, de aceea părinții m-au numit Culiță, de la Niculiță. Ca om, trebuie să fii mândru cu ce-ți dă Dumnezeu și părinții, și să nu uiți de unde ai plecat”, a explicat acesta pentru gândul. Povestește că în copilărie, n-a fost ținta ironiilor tovarășilor de joacă. „La noi în comună, (n.r. Bozieni), jumătate eram Tărâțeni, un sfert Cosmești și restul, Ienăchești. Nu am avut probleme cu prietenii din copilărie, ne-am știut și binele, și relele încă de pe atunci”, a declarat afaceristul.

De 11 ani în politica românească, acum deputatul de Neamț spune: „Culiță Tărâță a devenit un nume de referință”. Ba chiar mărturisește că s-a întâmplat ca numele să-i fie confundat. „Am fost confundat cu Triță Făniță. Niște cetățeni furioși au început să mă întrebe ce-am făcut cu silozurile de la Constanța, ba chiar să-mi vorbească urât. Le-am spus că eu sunt Culiță Tărâță și mă ocup de stufurile din Insula Mare a Brăilei”, și-a amintit amuzat „baronul agriculturii”, care deține circa 56 de hectare de teren în sud-estul țării.

William Brînză, amestecul „lingvistic” inedit

„Este precum apa și focul, un prenume pur englezesc și un nume pur românesc și, dacă ne gândim că această combinație este alăturată unui politician atipic, electoratul și oamenii în general, nu pot rămâne indiferenți și nu pot uita acest nume”, explică William Brînză. Deputatul, care este și șeful Comisiei comunităților de români din diasporă, spune că nașii au fost cei care i-au ales prenumele. Deși departe de a avea origini românești, numele nu i-a pricinuit necazuri în copilărie. „Copilăria mi-am petrecut-o la țară, în Cărbunești Prahova, iar copiii aveau alte valori. Așa că nu putem vorbi despre ironii”, povestește deputatul pentru gândul.

Acum lucrurile s-au schimbat puțin, mai spune acesta referindu-se la atacurile altor politicieni, din opoziție. „Din impertinență, unii adversari politici, neavând altă reacție și argumente, se refugiază în prostie legându-se de nume”, explică William Brînză. Numele său, „ușor de pronunțat”, nu e pocit decât de necunoscătorii limbii lui Shakespeare „pentru care William este folosit ca Vili”, a adăugat deputatul. Și, ca să arate că e mândru de numele său, politicianul și-a numit fiul tot William.

Cum a devenit Clement Negruț, deputat de Alba, „Milu”

Deputatul Clement Negruț este mândru că poartă numele unor suverani pontifi. „Au fost în istorie trei papi cu numele de Clement: Clement I, Clement al VII-lea și Papa Clement al IX-lea”, a declarat Neguț pentru gândul.

Dacă în copilărie a scăpat de porecle, toată lumea împrumutând alintul ales de părinți – „Milu”, Negruț povestește că în facultate fetele se întreceau în a-l curta. Student la Facultatea de Mașini și Instalații Miniere din Petroșani, în ’84, Clement reușea să-i uimească pe colegii săi. „La început, erau mirați de numele meu. Mi se spunea Clemi sau Cleo, dar nu mă regăseam în aceste apelative”, povestește politicianul. „Din gura unei fete frumoase, numele meu suna foarte bine”, a completat acesta.

Clement Negruț spune că și recunoașterea publică i-a fost accelerată de numele său special. „La început, acum 15-16 ani, ziariștii erau mirați de numele meu. Fiind rar, rămâne altfel întipărit în minte”, și-a amintit politicianul, care-și consideră prenumele un „dar de familie”. „Sunt mândru de numele meu, așa cum sunt ardelenii. În familia noastră, un strămoș și un unchi, frate de-al tatei, au fost botezați Clement. E un nume transmis din generație în generație”, a explicat deputatul.

De ce nu cântă rock Elvis Năsturică

Elvis Năsturică, lăutar cu studii muzicale la Conservatorul din Lylle (Franța), spune că numele său „l-a influențat pozitiv, fiind răsunător”. În cazul lui, cea care i-a decis prenumele a fost o mătușă căreia îi plăcea să asculte la nesfârșit două cântece „Love me tender” și „Mama liked the roses”. În carieră, numele i-a purtat noroc artistului. „A fost un avantaj. Parcă lumii îi și place să-l zică, e un nume plăcut de rostit”, povestește acesta. O singură dată însă s-a întâmplat să fie cenzurat. „Eram în Danemarca, la o emisiune difuzată pe un post național. Cei de acolo mi-au cerut să nu-mi spun numele. Eu urma să cânt la pian muzică clasică și publicul s-ar fi așteptat să dau reprezentații de rock ‘n’ roll”, își amintește Elvis Năsturică.

Mărturisește că se întâmplă să aibă rețineri în a se prezenta celor din jur. „Fiind mai modest din fire, am o reținere să mă prezint”, spune artistul de la care mulți se așteaptă să cânte măcar o baladă rock.

Gigel-Sorinel Știrbu se juca cu Ionel, Fănel și Săndel

Gigel-Sorinel Știrbu, fost preot în Parohia Roșieni din județul Olt și deputat de Olt, a explicat pentru gândul cine l-a blagoslovit cu numele său „dublu diminutivat”. „Nașul meu are doi fii cărora le port numele: Gigel și Sorinel”, a spus acesta.

Deputatul susține că prenumele său „a avut o influență benefică” asupra carierei sale. „Numele m-a influențat într-un fel pozitiv, pentru că nu e tocmai comun, e ușor de reținut, iar în cariera mea politică, și nu numai, a avut o influență benefică”, mărturișește Știrbu. Își amintește că în anii ’60 – ’70, era o modă ca părinții le dea copiilor nume terminate în sufixele „ică”, „el”, „iță”, „ica”, „uță”. „Prietenii mei din copilărie erau Ionel, Sorinel, Fănel și Săndel”. „Sunt mândru de numele pe care-l am. Nu l-aș schimba niciodată”, mai spune acesta. Recunoaște însă că la deplasările în străinătate, prenumele îi joacă feste: „În străinătate, de vreo două-trei ori, vameșii s-au uitat ciudat la numele din pașaport. Într-o limbă de orgine germanică sau slavă, Gigel-Sorinel e greu de pronunțat”, afirmă amuzat politicianul.

Pe 4.192 de români îi cheamă Curcă, iar 22 sunt Muc

gândul a solicitat Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date o listă cu „cele mai amuzante nume” înregistrate de către instituție. Iată câteva dintre ele și frecvența cu care se întâlnesc.

Curcă (4192), Nebunu (639), Bounegru (494), Mortu (443), Blegu (359), Bețivu (190), Slănină (164), Broadevin (157), Oasenegre (95), Boubătrân (83), Stricatu (60) , Strugurel (53), Botderață (46), Jegu (51), Gunoi (27), Muc (22), Castron (18), Buba (11), Nespălatu (8), Portocală (1).

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
De ce a plecat Oana Cuzino de la PRO TV, după 18 ani. Chiar ea...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...