• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cine sunt cei 10 chinezi care ar putea conduce lumea

Potrivit unui raport, cei mai puternici oameni de afaceri din China sunt pregătiți să preia conducerea economiei mondiale.

Clasa „gulerelor negre” din China a reprezentat o enigmă pentru marii conducători ai lumii. Numiti așa datorită costumelor negre pe care le poartă și a limuzinelor pe care le conduc, cei mai puternici directori din economia Chinei au fost „demascați”, informează Daily Mail.

Un raport raport realizat de Brookings Institution vorbește despre dinastii de afaceri care au condus companiile pentru zeci de ani și controlează astfel majoritatea economiei Chinei, iar acum sunt aproape la fel de puternici ca armata țării sau liderii de provincie. În condițiile economice actuale, puterea pe care o dețin acești zece mari afaceriști le permite să aibă o mare influență și asupra companiilor din Vest.

Zhang Qingwei. Acesta este fostul șef al companiei Commercial Aircraft Corporation of China (Comac). Sub conducerea sa, firma s-a luptat pentru a recăpăta controlul asupra spațiului aerian chinez de la Bowing și Airbus. Deținând o putere economică mare și având influență, Qingwei a fost nominalizat să câștige și Biroul Politic, motiv pentru care și-a început drumul în partidul comunist având funcția de guvernator de provincie.

Wang Jianzhou. Compania de telefonie mobilă, China Mobile, este folosită de aproape toată populația țării și este deținută de Wang Jianzhou. Mai mult decât atât, China Mobile este cea mai mare și cea mai puternică din lume, având aproximativ 650 de milioane de utilizatori.

Compania, care are 230.000 de angajați, a reușit să furnizeze semnal de telefonie chiar și pe vârful Everest. Cu toate acestea, firma a primit multe critici din partea abonaților din cauza sumelor foarte mari pe care le percepe pentru anumite servicii și care în alte țări sunt gratuite.

Li Xiaolin. Una dintre cele mai puternice femei din China, Li Xiaolin face parte din Familia Li, o dinastie care controlează toată rețeaua de electricitate. După ce tatăl ei, extremistul Li Peng a demisionat din funcție, conducerea companiei China Power International Development i-a revenit. Ea împarte șefia cu fratele său, Xiaopeng.
Cei doi au o puternică influență în industria electrică, ocupându-se de mai multe centrale electrice din China. Pe fondul regimului comunist, cei doi se pare că vor fi și mai influenți și mai puternici.

Zhou Yongkang. Aflat la sfârșitul mandatului de ministru de securitate pentru Biroul Politic, Yongkang își exercită influența în întreaga lume, nu doar în China. El este fostul director al companiei China National Petroleum Corporation și a făcut numeroase vizite în Sudan în interes de afaceri. Potrivit unui raport Wikileaks, „Yongkang și asociații lui controlează toată rețeaua petrolieră din China”.

Su Shulin. Shulin și-a început ascensiunea ca șef al companiei de produse chimice Sinopec (China Petroleum& Chemical Corporation Limited). Compania a fost criticată din cauza poluării mediului înconjurător, aceștia folosind dinamita în 2004 în Gabon, fapt care ar fi putut îndepărta gorilele în afara zonei protejate de lege. În prezent, Su Shulin este guvernatorul provinciei Fujian și este considerat unul dintre membrii celei de-a șasea generație de lideri naționali.

Chen Yuan. Fiul lui Chen Yuan, cunoscut pentru decizia de a suprima protestele din piața Tiananmen din 1989, este bancher care evoluează pe scara influenței.

Xiao Gang. Gang este șeful comitetului de directori al Băncii Chinei, fiind mai puternic decât însuși președintele băncii. influența sa este în creștere, notează publicația.

Guo Shuqing. A studiat la Universitatea Oxford, fapt ce îl diferențiază de majoritatea oamenilor care au studiat în China. La revenirea în țară și-a început cariera în domeniul bancar, a devenit guvernator al unei provincii, apoi a fost angajat pe o poziție înaltă la State Administration of Foreign Exchange. În prezent, Guo Shunqing face parte din elita Chinei, deși puține personae înțeleg ce implică acestă poziție.

Zhu Yanfeng. Yanfeng s-a făcut cunoscut datorită expresiei: orice familie ar trebui să aibă o mașină. El se află la conducerea companiei producătoare de mașini First Automobile Works. Și-a început cariera în inginerie, dar în prezent este președintele China FAW Group Corporation și a fost numit vice-guvernator de provincie.

Zhang Guoqing. Guoqing, numit și unul dintre „Stăpânii războiului”, și-a început cariera în cadrul celei mai mari companii producătoare de arme, China Industries Corporation (Norinco). În prezent, Zhang este unul dintre cei mai puternici oameni din complexul militar-industrial al Chinei.

Inchide