Cine sunt personajele din sceneta „ROMÂNII SUNT PĂDUCHIOȘI”: comentatorul sportiv Thierry Roland a stârnit, în 1986, un război diplomatic între Franța și Tunisia

Cine sunt personajele din sceneta „ROMÂNII SUNT PĂDUCHIOȘI”: comentatorul sportiv Thierry Roland a stârnit, în 1986, un război diplomatic între Franța și Tunisia
Unde dai și unde crapă: CULISELE UNEI EMISIUNI CARE A PROVOCAT INDIGNAREA ROMÂNILOR

Emisiunea umoristică din Franța, în care românii erau prezentați drept păduchioși, nespălați și cerșetori, este o parodie a unui show al comentatorilor sportivi Jean-Michel Larque și Thierry Roland, acesta din urmă fiind cunoscut pentru remarcile sale acide și uneori xenofobe. Roland, unul dintre cele două personaje satirizate de marionete, a provocat un incident diplomatic între Franța și Tunisia, când în timpul partidei din Mexic 1986, în care Maradona a înscris un gol cu mâna, a exclamat: „Cum au putut permite ca un sfert de finală de Cupă Mondială să fie arbitrată de către un tunisian!” Comentariul a provocat atâta indignare, încât francezii au trebuit să-și ceară scuze guvernului tunisian. Cu toate acestea, Roland nu a revenit asupra afirmațiilor.

Comentatorul sportiv s-a remarcat în același fel și în timpul campionatului mondial din Coreea de Sud, din 2002. „Nimic nu seamănă mai bine cu un coreean decât un alt coreean, mai ales cu unul îmbrăcat în fotbalist, cu atât mai mult cu cât toți sunt bruneți și măsoară 1.70”, a spus el. Thierry Roland a mai scăpat un porumbel în timpul aceleiași competiții. „Nu este un blond natural”, a spus el despre fotbalistul uruguaian de culoare Dario Silva, care avea părul vopsit blond

De gura comentatorului n-a scăpat nici fotbalistul german Horst Hrubesch. În timpul semifinalei pierdute dramatic cu 3 la 1, în semifinala Franța-RFG, de la campionatul mondial Spania 1982, Roland a făcut o aluzie la aspectul fizic al fotbalistului german, spunând „Hrubesch nu e un Alain Delon”.

Cunoscut pentru dezbateriile moderate atât la televiziune, cât și la radio, Roland, acum în vârstă de 74 de ani, a comentat, pe parcursul carierei sale, șapte Cupe Mondiale și tot atâtea Campionate Europene pentru țara sa, însumând un total de peste 1.300 de meciuri de fotbal disputate. Pe lângă fotbal, Roland se ocupa și de meciurile de box, cursele de atletism, cât și diverse probe ale Jocurilor Olimpice.

Alături de Roland se afla colegul său de breaslă, de la televiziunea națională TF1, Jean-Michel Larque. Acesta este un fost fotbalist, în vârstă de 64 de anim care a jucat cea mai mare parte a carierei sale pentru AS Saint-Etienne. După ce și-a agățat ghetele în cui la începutul anilor 1980, Larque a devenit comentator sportiv, debutând la Radio Monte Carlo.

Cei doi comentatori au fost colegi între anii 1980 și 1984, perioadă în care au comentat meciurile de fotbal pentru televiziunea Antenne 2. După un an în care nu au mai lucrat împreună, cei doi au redevenit colegi în 1985 și au format o echipă faimoasă de comentatori sportivi până în 2005.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: O emisiune umoristică din Franța îi prezintă pe români ca păduchioși, nespălați și cerșetor

CITEȘTE ȘI: Ministrul Baconschi, despre francezii care au spus despre români că sunt păduchioși, nespălați și cerșetori: „Satira își are rostul ei într-o societate liberă”

„Sportul național al românilor nu e fotbalul, ci cerșitul”

Cu ocazia meciului pe care naționala Franței urma să îl joace pe stadionul nou inaugurat la București, Arena Națională, postul francez de televiziune Canal + a difuzat o emisiune umoristică în care cei doi erau parodiați. Erau prezentați ca făcând glume la adresa românilor, spunând că sportul nostru național nu este fotbalul, ci cerșitul. „Nu sunt sigur că meciul va începe pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărțirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toți românii ăia acolo”, a comentat una dintre marionete în timpul emisiunii. „Am o gluma savuroasă… Știi cum se zice la coș de gunoi în români? … București”, e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiași emisiuni.

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo
Les Guignols de l’Info du 06/09/11 – France VS Roumanie

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Inchide