Cineastul și romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit

Cineastul și romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 25/04/2012, 08:45

Cineastul și romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit miercuri dimineață, la vârsta de 83 de ani, în urma complicațiilor apărute după o intervenție chirurgicală realizată la o clinică din orașul Clamart, din apropiere de Paris, a anunțat familia sa, informează AFP.

„Pierre Schoendoerffer, de la Institut de France, scriitor, regizor, documentarist, vicepreședinte al Académie des Beaux-Arts, la secțiunea cinematografie și audiovizual, a murit în această dimineață, la spitalul militar Percy”, a declarat familia sa într-un comunicat.

Membru fondator al academiei care decernează premiile César, Pierre Schoendoerffer a evidențiat în operele sale atât măreția, cât și mizeria soldaților, un univers pe care l-a cunoscut foarte bine.

Prizonier la Dien Bien Phu (Vietnam) în mai 1954, apoi eliberat, el a părăsit armata pentru a deveni fotoreporter. Din Vietnam și până în Algeria, a fost pe toate fronturile, clădindu-și în același timp o carieră de scriitor, de reporter (Paris-Match, ORTF) și de cineast.

După primul său film, „La Passe du Diable” (1958), a alternat peliculele de ficțiune cu documentare și a scris primul său roman în 1963, „La 317e Section”, adaptat pentru marele ecran în 1965. A fost un film care a rămas în istorie drept una dintre cele mai bune mărturii despre războiul din Indochina, iar pelicula sa „La Section Anderson”, turnată doi ani mai târziu, a primit Oscarul pentru cel mai bun documentar.

Printre operele sale majore, Pierre Schoendoerffer a scris și adaptat pentru marele ecran „Le Crabe tambour” (recompensat în 1977 cu marele premiu pentru roman acordat de Academia franceză) și „L’Honneur d’un capitaine” (1982), în care realiza un nou portret al soldaților care luptă pentru onoare, fără iluzii în privința finalului bătăliei.

În „Dien Bien Phu” (1991), Pierre Schoendoerffer a realizat o frescă puternică a războiului, dublată de o meditație asupra sacrificiilor inutile.

Născut în 1928, la Chamalières, în centrul Franței, tânărul Schoendoerffer s-a entuziasmat citindu-i pe Joseph Kessel și Joseph Conrad și visa să devină marinar. La vârsta de 19 ani, s-a îmbarcat ca matelot pe un cabotier suedez și a petrecut 18 luni navigând în Marea Baltică și în Marea Nordului.

În 1952 s-a angajat în serviciul cinematografic al armatei franceze și și-a făcut debutul de cameraman în Indochina. Înlocuind din proprie inițiativă un camarad ucis pe front, Pierre Schoendoerffer a filmat timp de trei ani atrocitățile războiului și a fost făcut prizonier la Dien Bien Phu în 1954, unde a petrecut patru luni în captivitate.

Demobilizat, Pierre Schoendoerffer a decis să rămână în regiune, în calitate de corespondent de război pentru revista Life.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...