• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Coco de pe Omu: povestea româncei de 16 ani, cu șase recorduri mondiale de vârstă la alpinism, care atacă Everestul GALERIE FOTO ȘI VIDEO

Crina Coco Popescu a urcat pe Vârful Omu la șase ani și jumătate. Când alți copii descoperă cerculețe și bucle în caietele de scriere, fata soților Gabriela și Ovidiu Popescu din Râșnov a bătut cu picioarele ei mici 2.505 metri.

lCrina Coco Popescu a urcat pe Vârful Omu la șase ani și jumătate.Când alți copii descoperă cerculețe și bucle în caietele descriere, fata soților Gabriela și Ovidiu Popescu din Râșnov a bătutcu picioarele ei mici 2.505 metri. Nu mai știe dacă au ros-obocancii, ci doar că ea a mers tot drumul înainte. „Înainte săajungem la Omu, știu că mama mea obosise, iar eu zburdam înainte șiziceam «Hai odată că ne grăbim». Mai am niște casete video acasă șimă mai uit la ele. După ce am coborât de acolo, am insistat foartemult să mergem și-n alte locuri, să vedem și alți munți”,mărturisește adolescenta pentru gândul.

lUrcarea la Omu a fost momentul care a declanșat pasiunea Crineipentru munte. „Altceva nu s-a lipit de mine”, spune copila,povestind că părinții au dus-o și la patinaj și la tenis, dar căniciunul dintre aceste sporturi nu a prins-o. „Cum am fost lapatinaj, așa am fost la Omu. Asta am vrut să fac de la început”,explică copilul, povestind că prima dată, pentru munte, a ieșit dințară la zece ani, în Alpi, cu tatăl ei, într-o tabără a unui clubalpin. Aici a urcat pe Dente del Giante, până la 4000 metri. Auurmat Olimp, Ararat și Mont Blanc. La 12 ani a urcat pe Kalapatar,în Nepal. La 13 ani a atins vârful Kazbek în Caucaz, Damavand șiAlam Kuh în Iran. Acum doi ani a făcut revelionul pe Ojos de Saladoîn Atacama (aici a ajuns singură pe vârf), cel mai înalt vulcan dinlume, ca, în ianuarie 2009, să ajungă pe Aconcagua – gigantulAmericii de Sud. Au urmat Kilimanjaro în Tanzania și Elbrus înCaucaz. În ianuarie 2010 a fost în expediție în Oceania, unde aurcat pe Kosciuszko, Giluwe și Carstensz Pyramid, iar în varaacestui an a escaladat Pico de Orizaba și McKinley în America deNord.

lPe fiecare vârf muntos, Crina Popescu a fost însoțită de tatăl ei,Ovidiu, un inginer pasionat de alpinism. „Tatăl meu e inginer, cași mama, dar totdeauna a avut pasiunea asta pentru munte și aîncercat să-mi arate tot ce se putea”, spune adolescenta din acărei copilărie au lipsit păpușile. „Nu mi-au plăcut”, spune CrinaPopescu. „Normal, mai primeam cadouri de ziua mea, dar nu mi-auplăcut. Să te joci cu niște păpuși mi se părea banal. Totdeauna măjucam cu mașinuțe când eram mică și fugeam în pădure”.

lCiudat sau nu, Coco mărturisește că are preocupări diferite față decei din generația ei. Are telefon mobil, dar nu-l folosește. Lașcoală îl ține închis, iar acasă nu-i trebuie. Nu-i plac produseletot în unul. Nu are iPad. „Nu-mi trebuie”. „Când merg pe munte,încerc să trăiesc momentul de atunci, nu să stau cu căștile înurechi și să mă gândesc la altceva”. Gașca ei sau prietenii „sunttot pe munte”: „Sunt mai mari decât mine, dar petrecerile de lacabane sau de pe Postăvarul sunt la fel – tot cu dansat, cu stat devorbă. Eu cred că asta e mult mai bine decât să merg la discotecă.Niciodată nu mi-a plăcut să merg în discoteci sau cu fustițe,machiaj și chestii din astea”.

lCrina Popescu nu fumează. Nici măcar nu a încercat să vadă cum e.”Am făcut odată o socoteală cât cheltuie un copil într-o lună pețigări. Vreo trei milioane și ceva. Cu banii ăștia poți facealtceva nestricându-ți sănătatea. Poți să mergi să vezi un alt loc,sau să-ți cumperi ceva. Niciodată n-am fost pasionată de shopping.Tot cu magazinele de munte sunt. Și nici cheltuitoare nu sunt”,explică Coco relația ei cu banii.

lMerge în expediții de regulă în vacanță, dar se întâmplă și sălipsească o săptămână sau două din când în când de la școală.”Desigur, recuperez”, povestește Crina Popescu, elevă în clasa aIX-a la clasa de Turism, bilingv germană. „Nu mi se pare greu sărecuperez. La școală totdeauna am fost atentă. În mintea mea toatelucrurile se leagă”, spune Coco, ale cărei materii favorite suntmatematica și chimia. „Mi se par logice. Niciodată n-am făcutmeditații la nimic”, mărturisește adolescenta. Pentru decembrie2010 are planuri mari – vrea să ajungă în Antarctica, cu un clubdin Rusia. Are nevoie de bani însă, de 28.000 de euro, pentru acompleta suma necesară de 70.000.

Dacă reușește să ajungă acolo și să escaladeze munții Sidley șiVinson – cel mai înalt vulcan, respectiv cel mai înalt vârf dinAntarctica, Coco devine prima alpinistă din lume care a terminatcircuitul Volcanic Seven Summits – cei mai înalți vulcani de pecele 7 continente. Un alt record de vârstă și primul pentrualpinismul românesc feminin. De altfel, ascensiunea pe Mount Vinsonreprezintă pentru Coco atingerea celui de-al șaselea vârf dincircuitul Seven Summits – cele mai înalte vârfuri de pe cele 7continente. La primăvară visează să urce pe Everest.

lCrina Popescu are o soră mai mică, Geta, de șapte ani, căreia -spune ea – îi place muntele, doar că e fan cățărări pe stâncă, pepanou. Am luat-o cu noi pe munte și i-a plăcut foarte mult.Niciodată n-a spus nu, că ea vrea să facă altceva”, își descrie încâteva tușe Coco sora . Promite? Ar putea fi cea mică o altă CrinaPopescu? „Dacă un traseu pe munte e de mers pe munte și apoi cu golalpin, nu-i place. Dacă e doar de cățărat, e locul ei acolo”.

Inchide