CRĂCIUNUL COMUNIST. Generația lui Moș Gerilă și a pomului de iarnă: „Aho, aho, copii și frați… Pentru zile minunate. De partid asigurate”

Redactor:
Ramona Loznianu
Sărbătorile de iarnă, adică „serbările pomului de iarnă", începeau oficial pe 27 decembrie și se terminau pe 3 ianuarie

„Un viitor care începe mîine. Mîine 22 decembrie. Un viitor ale căror prime săptămîni poartă un nume cu miros de brad, și portocală și sunet de zurgălăi. Va-can-ța de iarnă! Te vei odihni, vei citi, vei merge la patinaj sau te vei da săniuța. Vei lua parte ca artist amator, pe scenă, sau în sală, ca simplu spectator, aducînd de acasă un sac cu aplauze la SERBĂRILE PREGĂTITE DE ȘCOALĂ ȘI DE ORGANIZAȚIA TA ÎN CINSTEA CELEI DE A XX-A ANIVERSĂRI A REPUBLICII. Te vei duce la cinema, la teatru, la meciuri de hochei, de baschet, de volei. Vei petrece la Carnavalul de Anul Nou și într-unul din orășelele copiilor unde o să mănînci crizanteme de zahăr vanilat, o să aluneci pe tobogan și-o să stai de vorbă cu Moș Gerilă încercînd să ghicești cu ce actor seamănă anul ăsta”. Textul din revista Cutezătorii, din 1976, oferă o imagine sintetică a ceea ce reprezentau sărbătorile de iarnă, și implicit Crăciunul, pentru copiii și adolescenții -pionierii și uteciștii – perioadei comuniste.

Nu nașterea lui Hristos, ci doar Revelion și vacanța de iarnă; nu colinde, ci poezii și cântece închinate conducătorului iubit, tovarășei, patriei și bravilor eroi ai muncii; scrisori nu pentru Moș Crăciun, ci pentru Moș Gerilă, în care oricum nu puteai să ceri vreo jucărie sau vreo hăinuță fără să amintești de dorința de a avea note bune și o clasă fără corigenți, deși poate ți-ar fi plăcut să completezi lista cu banane, portocale, ciocolată sau carne; nu brad de Crăciun, ci pom de iarnă, împodobit nu în ajunul Crăciunului, ci în seara de Anul Nou; nu un Plugușor pentru prosperitatea gospodăriei unde făceai urarea, ci unul cu versuri schilodite în care să cânți bunăstarea gliei și să mulțumești „marelui grădinar care ne crește cu mult har”.

Sărbătorile de iarnă, adică „serbările pomului de iarnă”, începeau oficial pe 27 decembrie, când se stingeau și pulsațiile timide ale înăbușitei sărbători a nașterii lui Hristos. Pentru că în ciuda discursului oficial, în aproape fiecare casă, bradul era împobodit înainte de data de 25 decembrie și, eventual, ținut mai departe de geam sau cu instalația oprită, Moș Gerilă sau Moș Crăciun – copiii avea mai mereu ezitări – venea în noaptea de Ajun, iar de Crăciun familia se reunea în jurul mesei, conform tradiției. Așadar, o sărbătoare tăcută, mută, trăită în spatele ușilor închise și al perdelelor trase.

În afara lor, Crăciunul nu exista. Este suficient să arunci o scurtă privire pe copertele revistei Cutezătorii, una dintre cele mai cunoscute în epocă, din luna decembrie: se făcea retrospectiva anului care tocmai se încheia, era anunțată terminarea trimestrului I fără niciun corigent, erau prezentate jocuri de iarnă, copii care mergeau cu Plugușorul printre blocuri sau prin sate ori pioneri în curtea școlii. Orice, mai puțin vreun simbol al Crăciunului.

Revelionul, punctul maxim al sărbătorilor de iarnă

Pentru a compensa, Revelionul căpăta dimensiuni exagerate și devenea cea mai importantă zi din acest interval. „Revelionul. Cuvîntul sună ca o galerie cu bolți … peste care s-a lăsat întunericul. Ei da, acolo, undeva, la capăt, la ultima treaptă, se află EL, Revelionul.

Momentul trecerii dintre ani era exploatat propagandistic la maximum. Era prilejul de a enumera realizările Partidului și de a stabili noi obiective pentru anul care urma să vină.

„Anotimpul alb, zilele care au mai rămas pînă la sfîrșitului anului calendaristic poartă gîndurile copiilor de la bradul frumos împodobit ce scînteiază în lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al lui Moș Gerilă, pe care-l întîmpină cu voioșia cîntecului, cu fapte frumoase, cu notele bune și foarte bune din carnetul de elev. Surprizele care-i așteaptă sînt multe și foarte plăcute căci societatea noastră s-a îngrijit din vreme ca cei aproape 4,2 milioane de copii ai țării să aibă o vacanță plină de bucurii, iar tradiționalele sărbători ale pomului de iarnă să fie mai strălucitoare ca oricînd. Anul 1979, anul Congresului al XII-lea al partidului și al celei de a 35-a aniversări a eliberării patriei, a fost un an în care și munca părinților a fost mai bună”.

„Un îndemn înălțător. Asemenea părinților noștri și a fraților mai mari, comuniști și utecești, sîntem cu toată ființa noastră angajați în acest prezent plin de fapte bogate în muncă și în învățătură, în vederea edificării viitorului comunist pe pămîntul patriei, viitor care înseamnă fiecare timp înainte și deci, și Anul nou, care șosește în curînd”.

„Se apropie ziua și ora cînd ne vom face urări! Ne vom bucura să le adresăm sau să le primim. În prag de An Nou am cules cîteva astfel de gînduri pentru la anul, de la cîțiva colegi […] Vreau să fac un desen mare, o compoziție dedicată orașului meu. M-am și gândit unde să așez tramvaiele, podul de peste Bega. […] Mă preocupă o nouă metodă de a învăța la istorie și geografie. Volumul datelor de memorat îmi pune probleme. De asemenea, mă gîndesc la clasa noastră, să terminăm anul școlar fără nici un corigent. Aș vrea să am în acest an și o mașină de cusut rochițe și pentru păpușile mele”.

Revelionul era punctul culminat al „marelui raliu al vacanței”, ale cărei bucurii erau, în egală măsură, exagerate. „Feericele orășele ale copiilor își cheamă prietenii, patinoarele, pîrtiile de schi, bazele sportive, sălile de spectacole, bibliotecile toate sunt gata pentru mare raliu al vancaței, în timp ce Moș Gerilă zăbovește prin magazine, pregătindu-și sacul cu daruri pentru serbările pomului de iarnă”.

„Moș Gerilă, toți îmi spun că ești darnic și ești bun…”

Lui Moș Gerilă, chiar dacă era acceptat, nu i se acorda prea multă importanța sau, cel puțin, asta se vede în revistele pentru copii din acea perioadă. Apare reprezentat foarte rar, în anecdote sau pentru a le insufla copiilor ceea ce trebuia să aștepte de la el. Una dintre cele mai cunoscute poezii ale vremii – Scrisoare către Moș Gerilă – venea cu un mesaj clar: trebuia să te mulțumești cu puțin. „Moș Gerilă toți îmi spun/ Că ești darnic și ești bun/ Dar să stii mai din’ainte/ C-am fost băiețel cuminte,/ Și mai spun așa să știi/Ca eu nu-ți cer jucării/ Cum ți-ar cere și alți copii./ Însă nu m-aș supăra/Dacă tot mi-ai da ceva”.

„Unui școlar/Moș Gerilă săniuța/ Nu i-a mai lăsat lui Zet,/C-a alunecat la vale …/Ca și notele-n carnet”. „Moș Gerilă aceeași carte/Lui Dănuț i-a dăruit,/ C-o pierdu-se pe cealaltă/Fără ca s-o fi citit”. „Am să-l rog în mod discret/Pe Gerilă, cînd va trece/Să-i aducă în carnet/Fie și un singur zece”.

Așa cum Moș Crăciun a fost transformat în Moș Gerilă, bradul de Crăciun a devenit pom de iarnă și trebuia împodobit în noaptea de Anul Nou. Mai mult decât atât, tradiția lui era împinsă atât în spațiu, cât și în timp. „Caleidoscop de Anul Nou. De mii de ani bradul a fost nelipsit cu ocazia sărbătorilor populare, datorită frumuseții sale falnice, rezistenței deosebite în fața vitregiei naturii. Chinezii, japonezii și alte popoare din Asia folosesc cetina de brad la sărbătoarea așa-zisă a „lanternelor”. Și vechii greci aduceau bradul împodobit cu panglici multicolore, la „sărbătoarea luminilor”, iar romanii împodobeau chipul lui Bachus cu ramuri de brad în care se aprindeau mici luminițe. Dacii aveau un adevărat cult pentru brad, ale cărui centini erau folosite ca obiecte de podoabă la toate sărbătorile, la nunți, la petreceri populare. De la romani, tradițiile bradului au fost transmise și altor popoare din apusul și nordul Europei”.

„Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru (…) zile minunate/ De partid asigurate”

„După datina străbună, cu prilejul Anului Nou, în Capitală și în județele țării va avea loc Plugușorul copiilor și tineretului prin care tînăra generație a patriei își va manifesta dragostea și recunoștința pentru minunatele condiții de viață și muncă ce le-au fost create de către partid, de către secretarul său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu”.

Cum suna acest Plugușor de recunoștință al copiilor și tinerilor? Mai multe versiuni, aceeași idee de bază.

Aho, aho, copii și frați/ Stați puțin și nu mînați/ Și urarea mi-ascultați/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin țară colindători/ Prin orașe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viață, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvățători/ Că ni-e țara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalțe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Și cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate;
Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru și bogat/Am’nălțat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul președinte/Reales de-al țării For/ Și de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înțelept conducător/ Nalt exemplu, far și zbor ….”

„Și-am pornit cu noi răvașe/prin comune și orașe /Cîntece și brazi cu flori/ Pentru bravii muncitori,/Pentru mîndrii oțelari/ Și la harnicii zidari,/ Am adus urări frumoase/Pentru inimi, pentru case/ Pentru cei de pe tractoare//Țărănimii din ogoare,/ Patriei înfloritoare …
Și să-i mulțumim cu drag/Cu flori albe pîn’prag/ Că ne crește cu mult har/Ca un mare grădinar/Ceaușescu – Bucurie/Rodnicie – Românie”.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea mică, la spălătorie! Toți bărbații se...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu prețul gazelor? Anunțul așteptat de toți oamenii cu centrală
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Care este lista vedetelor ce au avut coronavirus. Vlăduța Lupău închide lista.
Inchide