CRĂCIUNUL INTERBELIC. Ce-și doreau copiii de la Moș Crăciun în urmă cu 80 de ani: „fluturei de turtă dulce cu polen de zahăr pe aripioare, bombonele, uși de zahăr, portocale”

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 10:02

„Moș Crăciun! Ce cuvânt magic! Și Lizica închide ochii și îl vede. E bătrân, bătrân și gârbovit … Dar sacul lui? Ce minunăție! E încărcat cu tot felul de jucării. Sunt atât de multe, încât nu au mai încăput și moșul le-a atârnat pe afară. Și toate astea numai pentru copiii cuminți. Pe cei obraznici el nu-i iubește și câteodată, în loc de daruri, le aduce câte o vărguță. Moș Crăciun mai are și un pom în brațe, dar îl duce acolo unde sunt copii mai mulți. Lizica e singură și ei îi pune întotdeauna toate darurile sub pernă”.

Acesta este începutul uneia dintre zecile de povești care umpleau paginile revistelor dedicate copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă cu aproape 80 de ani în urmă.

Răsfoindu-le, ai sentimentul normalității, care avea să dispară în câțiva ani și să rămână mut pentru aproape jumătate de secol. Timpul părea că are răbdare din nou, după ce lumea se depărta, cu fiecare an care trecea, de amintirea Războiului cel Mare și se îndrepta către un viitor care părea mai bun.

Copiii anilor ’20- ’30 așteptau Crăciunul cu nerăbdare, cu emoție și speranță, îi scriau scrisori lui Moș Crăciun, care aducea, pe lângă daruri, și bradul împodobit, erau încurajați să îi ajute pe cei nevoiași, mergeau cu Steaua și vesteau nașterea lui Hristos, apoi cu Plugușorul și cu Sorcova.

Fluturei de turtă dulce, ghetuțe, tren blindat cu roate …

Marile bucurii ale celor mici erau și în acele vremuri dulciurile și jucăriile. Acestea erau cadourile pe care și le doreau și sub brad sau sub pernă, acolo unde nu exista un pom împodobit. Cei mai norocoși primeau și îmbrăcămite: „haine și cu căciulițe, platonașe, pantofiori, chiar și ghete”. Copiii își doreau și cărți și se pare că le preferau pe cele „frumoase și cu poze”.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, copiii visau la cloști și cocoși de ciocolată, măgăruși sau fluturei de turtă dulce cu polen de zahăr pe aripioare, bombonele, uși de zahăr, portocale. Băieții își imaginau cum se vor juca cu caii de lemn sau de pâslă, cu trâmbițile vopsite cu roș, cu o armată de pitici, soldați de plumb și tunuri, argintate săbioare și armonici mici ori trompete sau jucării mecanice. Fetițele se îmbujorau cu gândul la păpușelele de cristal sau la cele puse-n cutiuțe ori la jucăriile de pluș cu care vor juca.

Cu timpul, copiii au început să-și dorească și tren blindat cu roate, vapor cu o elice, soldați bine echipați, avioane mici de tablă, puști de tras la tir cu ele, tunuri mari, cu două roate, vaporașe lungi, cu coșuri, mingi de-orișice culoare, trenuri mici mergând cu aburi, mașinuțe cu motoare, tancuri și mitralier, cal cu șea pe el.

Cadourile de Crăciun nu erau singurele pe care le primeau. La oraș, cel puțin, copiii primeau daruri și de Anul Nou, în general de la membrii apropiați ai familiei. Revistele vremii consemnează preferința acestora pentru soldați, biciclete, aparate de fotografiat sau ceasornice de buzunar.

Cărțile erau considerate unul dintre cele mai potrivite cadouri pentru cei mici. „Cel mai frumos și nimerit dar de Crăciun nu poate fi decât o carte! Între cele mai bune care s-au scris pentru copii, sunt și acestea patru, pe care le recomandam călduros micilor noștri cititori – Zâna cea mică, Flori și fluri, Povestiri în versuri, Verde Împărat”. O recomandare făcută în 1925, de Universul Copiilor.

La fel ca și acum, comercianții nu puteau rata momentul sărbătorilor de iarnă pentru a-și crește vânzările, numai că invitația de a cumpăra se făcea pe alt ton.

„Copii buni și silitori! Rugați pe părinții voștri ca la Sfintele Sărbători și Anul Nou, să vă cumpere un ceasornic de mână brățară sau de buzunar eftin și frumos cu mersul garantat în scris 3 ani de la Ceasornicăria PAX din Calea Griviței unde se găsesc și instrumente muzicale”. Această reclamă apărea în numărul special de Crăciun din 1926 al unei reviste pentru copii.

Alte daruri recomandate din intermediul reclamelor era „caseta de economie din metal cu dispozitiv care marchează monede de lei 10 și se deschide automat numai la lei 1000”, „Calculatorul aritmetic intuitiv” pentru cursul primar, grădini de copii, familii, datorit cunoscutului institutor primar VP Dumitrescu”, care i-a fixat „prețul de vânzare de lei 100, adică mai puțin decât costă cea mai șubredă jucărie de sărbători”, precum și „lampă electrică de buzunar cu Magneto inepuisabil, o mică uzină în buzunarul vestei Prețul 597”.

Olguța îi scrie lui Moș Crăciun, îngrijorată că nu știe adresa

„Domnule moș crăciun,

Să știi că am fost cuminte tot anul, n-am făcut niciun rău și ne-am mutat pe strada rozelor No18, în poartă este chiar stația de tramvai.
Te aștept cu drag și să-mi aduci și niște soldați de plumb, cum are și puiu lu domnu Ionescu. Și mai vreau să-mi aduci și niște cărți cu poze.
Cum este în cer? Să vii mai devreme, când nu dorm, ca să te văd.
Să vii sănătos și te aștept, la revedere Olguța Petreanu.

Ține minte adresa mea: strada Rozelor no18
Adresa: domnului moș crăciun în cer”

Deși este o ficțiune, scrisoarea plină de greșeli a Olguței vorbește despre candoarea și credința sinceră a copiilor în Moș Crăciun, dar și despre dorința întreținerii acestei iluzii de către cei mari, pentru că scrisoarea ajunge în mâinele directorului oficiului poștal, care îi cumpără Olguței toate cadourile și i le trimite prin poștă. „Mititică și drăguță Olguța, Am primit scrisoarea ta și tot ce m-ai rugat își trimit prin poștă, că eu nu pot veni fiind tare bătrân. Moș Crăciun din cer”.

Revistele vremii publicau și scrisori reale. „Moș Crăciun, toți suntem cuminți: ascultăm pe Doamna ca și pe părinți. La masă stăm frumos, iar seara ne culcăm devreme și, între noi, la joacă, rar ne certăm. Îți scriu toate astea ca să știi când umbli cu daruri să vii și la noi. Noi te așteptăm ca pe Dumnezeu. Moș Crăciun, dragă, zău, nu ne uita”, îi scria lui Moșului, în 1935, Ana C. Tudor din clasa a II-a primară.

Interesant este faptul că atât în textele de ficțiune, cât și în cele reale, venirea lui Moș Crăciun și darurile primite de la acesta erau asociate divinițății. Bradul împodobit venea tot de la el. „Doamne! Cât ai fost de bun! Ne-ai dat ce-am vrut și, încă, Brădulețul de Crăciun!”. „Ia te uită, frățioare,/Ce frumos e luminat/Cu bomboane, jucărioare/Nuci și mere-i încărcat”.

În perioada dintre cele două războaie, împodobirea bradului de Crăciun nu devenise încă un obicei foarte răspândit, iar în zona rurală cu atât mai puțin, pentru că aici acesta era asociat cu obiceiurile de nuntă și înmormântare.

„Moș Crăciun de-astă dată, va veni-n aeroplan”

Moșul copiilor din perioada interbelică cobora din cer, pentru că acolo locuia. Este imaginat coborând dintre nori, însoțit uneori de îngeri, cu o desagă plină de daruri și un brad împodobit. Prezența sa în casele sărace se pare că era o raritate.

„Moș Crăciun! Ce bucurie!/ Noi atâta te-am dorit!Dar, în astă sărăcie,/Nu credeam să fi venit!//Tu ce stai, în Cer, cu sfinții,/ Spune, dragă Moș Crăciun,/Cu copiii și păriinții/De ce ești așa de bun/ Vezi, așa mi-e meseria/De copii să îngrijesc/Să-și primească bucuria
/De-a Domnul cel ceresc”.

Cu timpul, chiar dacă cobora tot din cer, Moșul se folosea de cuceririle tehnicii. „Odinioară, Moș Crăciun venea încet, domol, pe jos,/Că să ne-aducă jucării și dragi obiecte de folos/Azi, însă, vine-n chip grăbit, cu avionul prin văzduh, /Pe coș ne svârle jucării și pleacă iute ca un duh!”.

Cu alte cuvinte, Moșul trebuie să țină pasul cu vremurile, să se civilizeze. „Moș Crăciun va veni și-n anu-acesta ca și în trecutul an/Însă cred că de-astă dată, va veni-n aeroplan/ Fiindcă a văzut și dânsul și și-a dat seama în dată/ Că acum întreaga lume e foarte civilizată/Și nu șade tocmai bine, ca să vie pe pământ/Cum venea mai înainte pe un nor împins de vânt”. Versurile sunt semnate de Georgescu Teodor, elev în clasa a IV-a.

„Spre orfani deci să trimiteți gândul vostru-n orice clipă”

Dincolo de povestirile cu Moș Craciun, poeziile în ton cu sărbătorile care se apropiau, scrisori sau idei de cadouri, revistele dedicate copiilor din perioadă interbelică făceau apeluri umanitare pentru ajutorarea celor nevoiași. Retorica acestora era destul de complexă, utilizându-se atât apeluri directe, cât și mesaje învăluite în textele publicate.„Sărbătorile se apropie și cu ele odată bucuria copiilor cari așteaptă pe Moș Crăciun cu daruri și voie bună. Dar vai, sunt și micuți pe lumea asta ce s-ar simți veseli să aibă de sfintele sărbători măcar îmbrăcămintea și hrana pe care copilașii mai fericiți o au din belșug în fiecare zi. […] Hăinuțe, ghetuțe, jucărioare ce nu le mai trebuie sau le mai trebuie prea puțin, orice daruri pentru copilașii până la 4 ani, sume mici de bani, modeste cantități de zahăr, griș, tapioca, bomboane ș.a. se primesc la d-na Caragea, strada Basarabiei 14. Dragi copii cari aveți asigurată bucata zilnică de pâine, dați o firimiță pentru acei ce așteaptă plini de nădejde, sosirea Crăciunului”.

Acesta este apelul publicat de Universul Copiilor în 1925, care este reluat, ușor modificat, și în anii următori. Numele celor care făceau donații era publicat în revistă, iar mai târziu apăreau chiar pozele acestora.

Copiii căpitan Mihail: 3 bucăți de îmbrăcăminte, 4 jucării, bomboane, griș, zahăr
D-ra Lizica Obedenaru: 5 bucăți îmbrăcăminte, griș, zahăr
Copiii D-nei Chiru: 7 bucăți îmbrăcăminte
Dinu Greculescu – 200 de lei
Nora și Nicu Polipu: smochine, tapioca, biscuiți, cacao, griș, zahăr

Uneori, apelul era făcut în versuri. „Când tăticul vostru vine încărcat cu cele bune/ Cu hăinuțe, cu ghetuțe, cu bomboane și alune/ Și când plini de bucurie voi primiți ce v-a lipsit,/ Vă gândiți oare că-n lume, amărât și urgisit/ E-un întreg popor de îngeri, copilași murinzi de foame,/Cari cerșesc în van iubirea unui tată, unei mame?/Spre orfani deci să trimiteți gândul vostru-n orice clipă (…)/ Iar când soarta vă aduce fie-un cât de mic prisos,/Dați din el fără mustrare” (Către copiii bogați).

Alteori, era utilizată convenția scrisorii către Moș Crăciun: În atâția ani de-a rândul/ Mi-ai citit în taină gândul/ Și în noaptea de Crăciun/Mi-ai trimis un înger bun/Și la patul meu călduț/ Și-n pantoful meu micuț/Mi-a pus cai și sănioare/Albe oi și căprioare,/Jucării nenumărate (…) Și copiilor săraci/ Și mai fă-le o bucurie:/ Scăpă-i zău de sărăcie;/ Dă-le haine, dă-le foc,/ Săniuțe pentru joc/ Pâine să le pui pe masă …” (Scrisoarea unui copil bun către Moș Crăciun).

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Dezvăluiri bombă despre Survivor! Un concurent a dat tot din casă. Fanii nu bănuiau asta...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...