C.T. Popescu își va lansa volumul „Filmul surd în România mută”, pe 26 noiembrie, la Gaudeamus

C.T. Popescu își va lansa volumul „Filmul surd în România mută”, pe 26 noiembrie, la Gaudeamus
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu își va lansa volumul "Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)" - un studiu minuțios documentat despre filmul autohton, apărut la editura Polirom - pe 26 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus de la București.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu își va lansa volumul „Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)” – un studiu minuțios documentat despre filmul autohton, apărut la editura Polirom – pe 26 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus de la București.

Cristian Tudor Popescu va fi prezent la ediția din acest an a ,Târgului Internațional de Carte Gaudeamus ,într-o altfel de ipostază: aceea de autor al unui studiu despre filmul autohton, „Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)”, o remarcabilă radiografie, minuțios documentată. Cartea a apărut în colecția „Cinema” a editurii Polirom.

Volumul va fi lansat de Cristian Tudor Popescu, la Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora ,16.00. La eveniment vor participa și Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu și Adrian Șerban, se arată în programul manifestărilor pregătite de editura Polirom pentru Târgul de Carte Gaudeamus.

Potrivit Polirom, pornind de la filme ale unor monștri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propagandă ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul lui Cristian Tudor Popescu prezintă filmul românesc de ficțiune – de la peliculele interbelice, începând cu Războiul de independență, până la cele ale epocii comuniste. Acestea din urmă sunt diferențiate în funcție de perioadele în care au fost produse și de evoluțiile politice specifice perioadelor respective și sunt urmate de numeroase studii de caz, între care „Directorul nostru” (1955), „Puterea și Adevărul” (1972), dar și filme antisistem precum „Reconstituirea” (1970). ,

„Filmul românesc de ficțiune s-a născut cu propaganda politică în el, ca un copil infectat cu HIV încă din pântecele mamei. Istoria lui a fost dublată de istoricul bolii. Pe lângă semnele specifice creșterii, în fiecare etapă de viață, tumorile, erupțiile, plăgile s-au dezvoltat și ele. Coșurile pubertății filmului românesc au apărut lângă bubele sindromului imunodeficienței politice. Din cele 550 de pelicule ale perioadei comuniste, aproximativ 222 (adică 40%) pot fi considerate ca având caracter politic, propagandistic, restul fiind divertisment, comedie muzicală, filme pentru copii ,- proporția lui Lenin (60% propagandă, 40% divertisment) fiind totuși inversată. Cu prea puține excepții, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evoluție ale PCR. A fost mai întâi prosovietică, internaționalistă, antiromânească, apoi național-comunistă, anticitadină, antiintelectuală, antioccidentală, vehicul al cultului lui Ceaușescu”, spune Cristian Tudor Popescu.

În cuprinsul volumului, cititorii vor regăsi capitole precum „Propaganda și cinematograful”, „Propaganda și filmul de ficțiune”, „Începuturile influenței cinematografului asupra realiății”, ,”Cinematograful sovietic de propagandă”, „Cinematograful românesc de propagandă”.

Pe coperta volumului se regăsește o secvență din filmul „Străinul” (1964), în regia lui Mihai Iacob.

Cristian Tudor Popescu (născut în ,1956, la București), absolvent al Facultății de Automatizări și Calculatoare din București, este scri­,itor și ,unul dintre cei mai prestigioși jurnaliști din România. El este senior editor gandul.info, filmolog și doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde este și profesor.

A debutat ca prozator SF. Cărțile publicate de acesta sunt: „Planetarium” (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier), „Vremea mînzului sec (ediția I, Cartea Românească, 1991, ediția a II-a, Polirom, 1998), „Imperiul oglinzilor strâmbe” (Societatea „Adevarul”, 1993, antologie SF), „Copiii fiarei” (ediția I, Du Style, 1997, ediția a II‑a, Polirom, 1998), „Timp mort” (Polirom, 1998), „Omohom” (Polirom, 2000), „România-abțibild” (Polirom, 2000), „Un cadavru umplut cu ziare” (Polirom, 2001), „Nobelul românesc” (Polirom, 2002), „Sportul minții” (Humanitas, 2004), „Libertatea urii” (Polirom, 2004), „Trigrama Shakespeare. Ficțiuni speculative” (Corint, 2005), „Luxul morții” (Polirom, 2007), „Cuvinte rare” (Polirom, 2009).

Cristian Tudor Popescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2008.

Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, ediția a 18-a, se va desfășura în perioada 23-27 noiembrie la Pavilionul Central Romexpo din București.

Inchide