Cum a ajuns Sri Lanka țara care ajută zeci de mii de oameni să-și recapete vederea

Redactor:
Ionela Samoilă
Sri Lanka este țara care a dovedit că medicina nu are limite, redând vederea multor oameni, grație exportului de țesut ocular.

Daily Mail a publicat un reportaj impresionant despre Sri Lanka, țara care a dovedit că medicina nu are limite, redând vederea multor oameni, grație exportului de țesut ocular.

„La ora 10.25 dimineața, ochiul căprui al unui om care a închis pentru ultima oară pleoapele a fost extirpat. Patru ore mai târziu globul ocular privea neclintit de pe o tăviță de oțel plafonul unei săli de operație în care se aflau doi pacienți care își pierduseră vederea, amândoi așteptând șansa la o nouă viață”, așa începe articolul publicat în Daily Mail.

S.P.D. Siriwardana, de 63 de ani, stătea nemișcat sub o pânză albă, în timp ce chirurgul îi înlocuia cu delicatețe corneea ochiului drept, afectată de cataractă. În aceeași sală de operație, pacientul A.K. Premathilake, de 32 de ani, așteaptă și el un transplant de celule stem din sclera aceluiași ochi donat, pentru a-și mai recăpăta din capacitatea vizuală, după ce globul ocular i-a fost ars cu acid în timpul unui accident de muncă.

„Ochiul provenit de la persoana decedată i-a fost donat fiului meu. Deși omul acela este mort, el încă este în viață. Ochii lui încă privesc lumea”, spune A.K. Admon Singho, tatăl lui Premathilake. Sri Lanka, statul insular cu 20 de milioane de locuitori, situat în sud-estul coastei indiene, se mândrește cu faptul că poate reda vederea oamenilor.

Trei cornee în eprubete

Țesuturile sunt apoi împachetate și trimise în străinătate, în acest caz coletul urmează să ajungă în Japonia

Țara care încearcă să-și revină după aproape un sfert de secol de război civil este aproape cel mai important furnizor internațional de cornee din lume. Sri Lanka donează aproape 3.000 de cornee pe an și a furnizat membrane oculare către 57 de țări, timp de aproape jumătate de secol, cel mai mare beneficiar fiind Pakistanul, potrivit Societății donatorilor de ochi din Sri Lanka, un ONG care și-a început activitatea prin promovarea donațiilor de ochi în urmă cu câteva decenii.

Furnizarea de cornee a devenit o practică atât de obișnuită pentru Sri Lanka încât autoritățile, în colaborare cu sponsorii din Singapore, au decis să pună bazele unei bănci de țesut ocular. Astfel, au început prin a colecta membranele de la pacienții celui mai mare spital din țară, sperând să crească numărul corneelor exportate anual cu cel puțin 2.000. Aproximativ 900.000 de oameni au semnat un acord prin care să-și doneze ochii după moarte, prin intermediul Societății Donatorilor de Ochi.

Un pacient bolnav de catarctă este examinat de medici și așteaptă să primească un țesut nou

Acest om așteaptă intervenția chirurgicală care îi va salva vederea, grație generozității conaționalilor săi

Solidaritatea oamenilor a atins cote de necrezut, astfel că oamenii sănătoși au început să își ofere ochii încă din timpul vieții. „Putem să ne donăm ochii cât încă suntem în viață? Dacă tot avem doi ochi, putem să donăm unul dintre ei?”, sunt întrebări cu care Sisira Liyanage, directoarea spitalului național de oftalmologie din capitala țării, Colombo, se confruntă din ce în ce mai des.

„Ei oferă ceea ce au, din dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Fără să-și dorească nimic în schimb”, a adăugat aceasta. Dorința de a ajuta depășește barierele sociale și economice. 67% dintre locuitorii din Sri Lanka sunt budiști și consideră că dacă își donează ochii după moarte, duc la buc sfârșit „dana”, dăruirea supremă, ceea ce îi ajută să se reîncarneze într-o viață mai bună.

Acest concept a fost promovat în urmă cu jumătate de secol de către doctorul Hudson Silva, indignat de criza de cornee din țara sa natală, Sri Lanka. Acesta făcut un apel către populație, printr-un articol publicat în anii ’50, când solicita oamenilor „să dea viață unui ochi mort”. Fără să dispună de dotările unui laborator performant, doctorul și soția sa, Irangani da Silva, au început să colecteze cornee și să le depoziteze în congelatorul de acasă.

În 1964 ei au pus bazele Societății Donatorilor de Ochi, iar prima cornee a fost trimisă în Singapore, împachetată manual într-un termos. De atunci și până în prezent 60.000 de cornee au fost donate. Banca Societății Donatorilor de Ochi a fost doar un pionier al acestei mișcări, având în vedere că în următorii 30 de ani, societatea avea să evolueze. Îngrijorările planează asupra posibilității de infectare cu HIV sau cu alte boli care ar putea însoți aceste transplaturi, o problemă care a condus la numeroase dispute în interiorul organizației.

Din 1964 și până în prezent Societatea Donatorilor de Ochi a exportat peste 60.000 de cornee în 57 de state din toată lumea

Multe dintre aceste cornee sunt prelevate din casele oamenilor săraci din zonele rurale, ceea ce ridică un semn de întrebare cu privire la calitatea acestor țesuturi, potrivit lui Donald Tan, director medical la Centrul Național de Ochi din Singapore. Acesta susține că, la un moment dat, împreună cu țesutul pentru transplant găsise într-un pachet și niște fire de iarbă. Janath Matara Arachchi, managerul Societății Donatorilor de Ochi, spune că întotdeauna au selectat doar ochii sănătoși pentru transplanturi și că în 20 de ani nu au primit nicio plângere.

Arachchi spune că cei de la Organizație fac teste preliminare pentru a stabili dacă organele care urmează să fie folosite la transplant nu provin de la persoane infectate cu HIV sau cu alte boli. Această procedură este una foarte simplă, iar reprezentanții din Ministerul Sănătății spun că nu au primit sesizări negative din partea statelor unde au exportat cornee.

Cei de la Societatea Donatorilor de Ochi au negat că vreun membru al organizației ar primi sume suplimentare de bani din donațiile făcute în străinătate. Aceștia spun că solicită doar 450 de dolari pentru o cornee, necesarul pentru a asigura costurile de intervenție și cele pentru substanțele de conservare a țesutului.

Acești pacienți bolnavi de cataractă așteaptă la rând pentru a fi operați

Corneea este acea membrană transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila. Ea ajută la reglarea cantității de lumină care pătrunde în ochi, însă poate deveni opacă și nefuncțională din cauza bolilor sau accidentelor. Corneele trebuie extrase cu grijă de la ochiul donat, pentru a evita distrugerea stratului subțire de celule din spatele acesteia, care pompează lichidul ce o ajută să se mențină mereu curată. Corneele trebuie recoltate de la donatori la mai puțin de opt ore de la constatarea decesului, după care pot fi conservate în congelator până la 14 zile.

Sri Lanka nu are un registru oficial în care să fie consemnate donațiile, așa cum se întâmplă în alte țări. În Sri Lanka donarea de cornee este promovată din generație în generație. Mai mult, călugării budiști duc adevărate campanii de promovare în temple, la fel ca și reprezentanții altor culte, precum cel hindus sau creștin.

Tot ceea ce trebuie să facă viitorii donatori este să semneze un consimțământ distribuit de organizația condusă de Silva, un fel de certificat cu care unii ajung chiar să se mândrească, înrămându-le și punându-le pe pereții casei. „Ce bine ar fi dacă am avea același spirit care să promoveze donarea de organe și în Statele Unite, unde există atâtea liste de așteptare pentru cei care au nevoie de o inimă nouă, de un ficat sau de rinichi. Dacă am investi în promovarea acestui spirit, cu siguranță nu am mai avea atâtea liste de așteptare”, spune Alfred Sommer, de la Universitatea Johns Hopkins, care luptă de mai bine de 40 de ani împotriva orbirii în lumea modernă.

Pe primul loc în materie de export de cornee se află Statele Unite, care au trimis către alte țări, numai în 2010, peste 16.000 de cornee, potrivit Asociației Băncii de Țesut ocular din America. Însă Sri Lanka, o țară de 15 ori mai mică, donează în fiecare an un număr de trei ori mai mare de cornee în raport cu populația pe care o are.

În Sri Lanka nu există liste de așteptare pentru cei care au nevoie de țesut ocular, pentru că locuitorii acestui stat sunt primii care au acces la transplanturi. De la început și până acum, în jur de 40.000 de cornee au fost folosite în țară, însă în fiecare an rămâne un surplus de organe.

În timpul consultației, acest om așteaptă verdictul medicului

Pakistanul, stat majoritar islamic, confesiune care cere ca trupul fiecărui credincios să fie înmormântat intact, a importat în jur de 20.000 de cornee de când donațiile internaționale au fost permise. Egiptul și Japonia sunt alți doi mari importatori, primind anual în jur de 8.000, respectiv 6.000 de cornee. Totuși, Sri Lanka nu poate face față cererilor globale de una singură. În jur de zece milioane de oameni de pe tot globul ajung să orbească din cauza afecțiunilor de cornee și ar avea mare nevoie de un transplant.

„Sri Lanka s-a dovedit a fi statul cel mai darnic în materie de țesut ocular pentru transplanturi, oferind celorlalți ceea ce are în exces, pentru a reda vederea oamenilor din întreaga lume. Au fost făcute eforturi masive pentru a împărtăși acest spirit și altor state, însă nu suntem siguri că și ceilalți vor avea un rezultat încununat de succes precum al nostru”, au declarat cei de la SightLife, o bancă de ochi din SUA.

Locuitorii din Sri Lanka sunt foarte mândri că pot reda vederea oamenilor din întreaga lume

Acolo unde este posibil țesutul ocular trebuie prelevat de la donator la doar câteva ore de la deces. Același lucru s-a petrecut și în sala de operații din Colombo, unde pacienții Siriwardana și Premathilake au fost operați în scurt timp și bandajați, după care au ieșit din sala de operații.

Pentru Premathilake, care și-a pierdut vederea în timpul unui accident de muncă, când un recipient cu acid i-a sărit în față, aceasta s-ar putea să fie ultima sa șansă de a mai vedea vreodată. Ochiul său drept încă clipește, însă în spatele pleoapei nu mai este nimic altceva decât o cavitate goală. Celulele stem introduse în cavitatea oculară stângă s-ar putea să ajute ochiul rămas să își recapete într-o oarecare măsură vederea.

„Sunt foarte fericit. Nu îl cunoșteam pe donator în viața sa anterioară, dar mă voi ruga mereu pentru reîncarnările sale viitoare”, a declarat Premathilake la ieșirea din sala de operații.

Inchide