Cum arată bradul românului în 2010: e de import, stă în ghiveci și costă 75 de euro

Cum arată bradul românului în 2010: e de import, stă în ghiveci și costă 75 de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 14:43

Bradul de 10.000 de euro, decorat cu cristale Swarowski, cugloburi suflate manual în sticlă și umplute cu praf de aur sau deargint, pictate manual sau personalizate cu numele celor dinfamilie e amintire în 2010. Cumpătarea și tradiția sunt tendințeleacestor Sărbători. Românii nu mai aruncă cu banii nici când e vorbade bradul de Crăciun. „Cumpără mai discret, preferând calitatea șinu cantitatea”, afirmă Marius Dosinescu, cel care a pus pe picioareo afacere online cu brazi și decorațiuni. El spune că, din motivede criză, majoritatea românilor sunt mai atenți la bugetele pentruSărbători. „Dacă în 2009, valoarea medie a unei comenzi preluate demagazinul online s-a ridicat la 133 de euro, pentru 2010,cumpărăturile medii vor fi mai mici cu aproximativ 50%, ajungând la70 de euro”.

Globurile lui 2010 – din lemn și hârtie

Cea mai mare parte din bani se duc tot pe brad pentru căromânul, devenit econom, folosește decorațiunile rămase din aniitrecuți. Excepție fac corporatiștii, spune Dosinescu, careînlocuiesc clasica beteală cu ribbon-ul, denumirea englezească apanglicii din mătase satinată ori dantelă. Când este acasă însă,românul merge pe beteală în cromatica deja consacrată – auriu, roșuși argintiu. O noutate se observă la globuri, care – anul acesta -nu mai sunt din sticlă, ci din hârtie și lemn.

Bătaie pe brazii în ghiveci

Să fi devenit românii eco? „Depinde”, spune Marius Dosinescu.”Eco poate fi ecologic sau economic”. Dacă e să urmăreștivânzările, cele mai multe cereri sunt pentru brazii de import,naturali și în ghivece. Un stoc de 800 de bucăți a fost dejaepuizat, explică Dosinescu. Asta pentru că brăduții pot fi ulteriorreplantați, odată perioada Sărbătorilor încheiată. Cereri există șipentru brazii artificiali, care pot fi cumpărați în două variantede culori – verzi sau albi, ori cu fibră optică și au dimensiunivariabile. Prețurile variază de la 209 lei (față de 220 de lei, câtcosta anul trecut) – un brad alb înalt de 1,8 metri – la 600 delei, brăduțul cu fibră optică, înalt de 2 metri. Bradul Tiffany,model de lux, înalt de 3,6 metri, costă 1.646 de lei. Prețul esteredus cu 100 de lei față de anul trecut, când același brăduț costamai bine de 1700 de lei.

Bradul de import – mai ieftin față de 2009

Un brad natural de import, din țara lui Andersen, înalt de 2metri, îl iei acum cu 304 lei, față de 320 de lei anul trecut. Dacăvrei să aibă cu 2 metri în plus, scoți din buzunar 899 de lei, fațăde 1280 de lei în 2009. Așadar, reduceri, chiar și la brazi. Pentrufanii curentului bio, brăduții în ghiveci variază între 49 de leiși 292 de lei, în funcție de dimensiune. Pentru cei nehotarâți,există varianta bradului comandat de-a gata, complet decorat,achiziționat printr-un simplu click, sau a celui închiriat, cuaccesorii și decorațiuni cu tot.
700 de lei, atât costă un brad artificial complet decorat,achiziționat online. Înalt de 1,8 metri, bradul este livrat înmaximum 24 de ore de la lansarea comenzii oriunde în București, șiîn 48 de ore în țară, fiind însoțit de globuri albe și ghirlandedin stele albe. În bani intră inclusiv serviciile de livrare,montare și decorare realizată de un designer. O asemenea ședințădurează între două și trei ore și jumătate. În funcție dedecorațiuni, figurine, panglici, cromatică și instalații, prețulbradului poate ajunge la 900 de lei, sau chiar la 1500 de lei.

890 de lei – chiria pentru brăduț

La domiciliul clientului ajunge și bradul de închiriat, pentru operioadă determinată. Prețul de închiriere a unui brad de 2 metrieste de 890 de lei, de exemplu. La expirarea perioadei deînchiriere, bradul se preia de la domiciliul clientului, în bazaunui proces-verbal de predare-primire și a verificării numărului dedecorațiuni livrate inițial.
Distribuitorii de brazi și de produse de sezon, ce pot fi comandateonline, nu se plâng de criză. Și-au schimbat strategia de marketingși au demarat campaniile de promovare din vreme. Astfel, pentruanul 2010, grupul FlorideLux.ro estimează un business de 125.000 deeuro pentru portalul BrazideCraciun.ro, după ce în 2009 afacerilemagazinului au ajuns la 80.000 de euro. Potrivit previziunilor,Marius Dosinescu indică pentru acest an triplarea numărului decomenzi operate până la sfârșitul anului, de la 600 în 2009, la1.800 în 2010.

Tags:
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 5 cele mai bune mașini pentru șoferii începători. Care sunt criteriile importante
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va fi ținut secret timp de 90 de ani
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Salariații din România care vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Milioane de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....