CUM ARATĂ PRIMUL AVION SUPERSONIC ROMÂNESC. Inginerii de la ARCA lucrează la prototip. VEZI AICI SIMULARE VIDEO ȘI GALERIE FOTO CU E-111

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 28/12/2012, 21:40

Asociația Română pentru Aeronautică și Cosmonautică (ARCA) aproiectat și vrea să finalizeze în anul 2012 primul avionsupersonic românesc, modelul E – 111. „Sunt și sisteme de avionicăpe care le vom achiziționa din străinătate, dar în ceea ce priveștestructura mare a avionului, 90% o facem noi, integral. Toți ceicare lucrează la proiect sunt specialiști români, nu am apelat lanimeni din străinătate. Cât de eficient va fi avionul vom ști abiadupă lansare”, a declarat pentru gândul DumitruPopescu, președintele ARCA. Asociația pe care acesta o conduce esteînscrisă în concursul Google Lunar X Prize, care pune la bătaie 30de milioane de dolari pentru prima echipă privată care va reuși sătrimită un robot pe lună. ARCA a lansat, anul acesta, prima rachetăromânească la altitudinea de 45.000 de metri, utilizând un balonsolar pentru ridicarea rachetei până la altitudinea de 16.000 demetri. Pentru că primele încercări au dat greș, din cauzabalonului, care era dificil de manevrat, ARCA plănuiește săfolosească din 2012 avionul supersonic, capabil de viteze de Mach1,5, pentru lansarea rachetelor în spațiu.

De altfel, avionul este proiectat în special pentru zborulascensional, având un motor de rachetă. „Majoritatea avioanelor devânătoare sunt dotate cu motor turboreactor. Numai că motoareleturboreactoare, la înălțimi mari își pierd din viteză. Ca să vă dauun exemplu, un MIG-21 pleacă de la sol cu o tracțiune de circa șasetone. Până ajunge sus mai rămâne cu circa 400 de kilograme. Pe cândnoi plecăm de jos cu o tracțiune de o tonă și ajungem sus cu otracțiune de o tonă și jumăte. Datele nu sunt cele reale, dădeamdoar un exemplu… Ideea e că motorul de rachetă se simte foartebine sus”, a precizat Dumitru Popescu.

Hidroavionul supersonic

Pentru a putea utiliza avionul la lansarea rachetelor în spațiu,este necesar ca acesta să decoleze de pe suprafața Mării Negre,astfel că, supersonicul românesc va fi, de fapt, un hidroavion. „Osă ruleze pe suprafața apei până ajunge la 150 de kilometri pe oră,după care se va desprinde, o să urmeze un zbor în palier, adicăorizontal la circa 600 de kilometri la oră, după care începe ourcare destul de accentuată până la 16.000 de metri, inițial la ununghi de înclinație mai mic, după care, spre final, zborul va fiaproape pe verticală”, a declarat Dumitru Popescu. La aceastăaltitudine avionul va elibera racheta care va urma programul dezbor propriu. Avionul E – 111, fără sarcina utilă acroșată, vareveni planat pe suprafața mării. „E o încercare dificilă pentruRomânia, pentru că nu s-a mai întâmplat asta vreodată la noi înțară. În ceea ce privește viteza ascensională, iarăși va fi unuldintre cele mai rapide avioane din lume. Va urca până la 16.000 demetri în două minute”, a precizat Dumitru Popescu.

Turism spațial

Dumitru Popescu a adăugat că aparatul de zbor ar putea fifolosit și ca platformă de turism spațial, în viitor, echipalucrând deja la proiectarea unui avion similar care poate urca pânăla 30.000 de metri. „Ne gândim foarte, foarte serios și la parteaaceasta. La 30.000 de metri apare și o peridoadă deimponderabilitate, ca priveliște avem pătura aceea albastră aatmosferei, deja se vede dunga albastră din jurul plantei, fiind oaltitudine foarte mare… Este o industire la început, dar apar totmai mulți jucători în domeniul acesta. La nivel mondial, în trei -patru ani vom avea astfel de zboruri la un preț de 200.000 dedolari, Virgin Galactic lucrează deja la acest lucru. Iar prețurilevor scădea, cu siguranță”, a spus Dumitru Popescu.

ARCA nu a dorit să dezvăluie costurile programelor sale,afirmând doar că sunt susținute prin sponsorizări și donații.Dumitru Popescu a adăugat, însă, că de când ARCA a început săobțină rezultate, situația sponsorizărilor s-a îmbunătățit. „Esteun avantaj reciproc, mă refer la sponsorii mari, cei carecontribuie cu resurse mai mici o fac din pasiune. În cazul celormari, ei vor rezultate, nu investesc niște bani doar de dragul de ane vedea pe noi făcând rachete. Când sunt rezultate vin și banii,când nu sunt rezultate, banii sunt retrași. De când am lansat primarachetă în spațiu s-a îmbunătățit situația sponsorizărilor.Credibilitatea grupului a crescut… Iar dacă faci lucruri la careoamenii se uită cu interes, sponsorii apar”, a spus Popescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021