Cum interacționează alcoolul cu medicamentele, energizantele și sucurile

Redactor:
Mădălina Chițu
Cum interacționează alcoolul cu medicamentele, energizantele și sucurile
Amestecul alcoolului cu diferite medicamente și băuturi energizante pot prelungi starea de beție sau induce starea de somnolență, precizează medicii nutriționiști.

Amestecul alcoolului cu diferite medicamente și băuturienergizante poate prelungi starea de beție sau induce starea desomnolență, precizează medicii nutriționiști.
În plus, pentru că există o modă prin­tre tineri de a amestecaalcoolul cu băuturi energizante sau sucuri naturale de fructe,specialiștii atrag atenția că astfel de cocktailuri devin extrem detoxice pentru organism.
„Alimentele și băuturile care conțin cafeină, teină, taurină șizahăr, celebra combinație de whisky cu băuturi energizante, potcrește efectele adverse ale alcoolului”, spune prof. dr. GheorgheMencinicopschi, direc­torul Institutului de Cercetări Alimentare.Ast­fel de amestecuri te fac să îți pierzi controlul asuprapropriilor acțiuni, pentru că organismul primește extrem de multăenergie dintr-un singur pahar.

Unele pastile mențin un nivel ridicat de alcool însânge

Efectele negative ale unui astfel de amestec se văd încă de adoua zi, deoarece există riscul apariției tahicardiei, ceea cepresupune accelerarea frecvenței bătăilor inimii la peste 90 depulsații pe minut. Ritmul cardiac normal variază la majoritateapersoanelor între 60 și 90. Aceste cocktailuri atacă în primul rândficatul. Specialiștii atrag atenția că un consum regulat și abuzivpoate duce la apariția hepatitei sau a cirozei.
În plus, asocierea băuturilor alcoolice cu medicamentele modificăactivitatea tera­peutică a acestora. „Alcoolul, chiar și încantități mici, devine este extrem de periculos pentru organismdacă este băut de o persoană care urmează un tratament cu pastilesedative. Alcoolul mărește efectul acestor medicamente, scadevigilența și crește riscul apariției accidentelor de circulație, demuncă sau casnice”, indică prof. dr. Mencinicopschi.Antidepresivele pot duce la apariția crizelor severe dehipertensiune arterială dacă sunt combinate cu vin sau bere.

În plus, asocierea alcoolului cu medi­camente precumparacetamolul sau cimetidina prelungește starea de beție, deoareceaceste pastile au capacitatea de a menține un nivel ridicat dealcool în sânge.
De asemenea, diabeticii trebuie să evite să bea alcool deoareceexistă riscul apariției ulcerelor. „Efectele negative apar dincauza impactului pe care îl are alcoolul, asociat cu tratamentulrecomandat bolnavilor de diabet, asupra mucoasei gastrice”,menționează medicul nutriționist.

Inchide