• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cum învață IBM calculatoarele să țină locul MEDICILOR

Cum învață IBM calculatoarele să țină locul MEDICILOR
Computerul IBM Watson, cunoscut pentru că a învins cei mai buni jucători de "Jeopardy" din lume, va fi folosit acum pentru a răspunde rapid unor întrebări din domeniul medical

Computerul IBM Watson, cunoscut pentru că a învins cei mai bunijucători de „Jeopardy” din lume, va fi folosit acum pentru arăspunde rapid unor întrebări din domeniul medical, scrieDaily Mail. Compania spune că, peste maximum doi ani, Watson vaoferi doctorilor diagnostice și tratamente, chiar lângă patulpacienților.

O demonstrație recentă a arătat că Watson poate oferi pe locdate foarte detaliate despre pacienți, inclusiv unde locuiesc. Spreexemplu, când i s-a „spus” că o pacientă este însărcinată,computerul IBM Watson a modificat imediat tratamentul sugerat.

Calculatorul a „citit” mii de cărți de specialitate și a fostbombardat cu întrebări de studenții la medicină. Un doctor carelucrează cu IBM Watson spune că acesta ar putea, în curând, săpreia și articolele de pe blogurile despre medicină.

IBM Watson a devenit cunoscut după ce după i-a bătut măr pecampionii jocului „Jeopardy”. Numit după fostul președinte alcompaniei, Thomas Watson, calculatorul are succes pentru căînțelege limbajul uman și poate rezolva probleme cu ajutorul unoralgoritmi complecși.

Supercomputerul are o memorie echivalentă a 2.800 decalculatoare obișnuite. Mașinăria este foarte zgomotoasă, din cauzacelor două mari unități de răcire. Inginerii de la IBM au lucrattimp de patru ani la Watson, iar compania investește 6 miliarde dedolari anual în cercetare. Scopul este să creeze calculatoare caresă înțeleagă cât mai bine limbajul uman și să ofere răspunsurisatisfăcătoare.

Inchide