Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 26/04/2012, 20:31

La sfârșitul acestei luni, mai exact în ultima sâmbătă a luimartie, România va trece la ora de vară. Astfel, ora 3 noaptea vadeveni ora 4. Medicii spun că, deși dormim cu o oră mai puțin,acest lucru își pune accentul asupra bioritmului organismului.”Dincolo de faptul că persoanele care obișnuiesc să adoarmă la oretârzii se vor trezi extrem de obosite în această perioadă, devenimmai irascibili, mai nervoși și apare și astenia de primăvară”,spune dr. Iulian Pandrea, medic de familie.

De la o simplă astenie la depresie

Astenia este caracterizată printr-o stare de slăbiciunegeneralizată cauzată și de schimbările de temperatură sau de luminăîn exces, explică medicii. În plus, potrivit specialiștilor,organismul este epuizat din cauza carențelor de vitamine șiminerale pe care le acumulează în anotimpul rece.

Persoanele care au un stil de viață echilibrat pot trece destulde ușor peste această modificare a fusului orar, comparativ cupersoanele care sunt adepte ale unui stil sedentar și dezechilibratdin punct de vedere alimentar. Acestea din urmă sunt predispusedepresiei, precizează medicii.

Specialiștii avertizează că din cauza simptomelor de obosealăaccentuată, anxietate, insomnie, cefalee, palpitații, lipsa deinteres pentru activitățile de zi cu zi, creștere sau scădere îngreutate, lipsa concentrării, astenia poate fi confundată cuafecțiuni mai grave.

Detoxifierea reglează bioritmul

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutriționist,directorul Institu­tului de Cercetări Alimentare, spune căprimăvara este anotimpul tranziției bioritmului.

„Organismul își accelerează procesele de detoxifiere pentru aface față unui nou ciclu biologic. Pentru a trece cu bine pesteaceastă perioadă de tranziție, recomand să diminuăm consumul decarne și să îl creștem pe cel de verdețuri de sezon”, adaugă prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit medicului nutriționist, peștele – păstrăvul sau tonul,carnea de miel și cea de iepure sunt singurele surse de proteinăanimală recomandate în această perioadă.

„Pentru a păcăli, într-o oarecare măsură, schimbarea orei,recomand să adormim de pe acum cu o oră mai devreme și să ne trezimmai devreme. De asemenea, sunt eficiente și suplimentele pe bază devitamine sau minerale. Hidratarea are și ea un rol împortant înreglarea bioritmului”, spune dr. Pandrea.

Mai mult, printre aliații în prevenirea asteniei se numărăcoacăzele care tonifică creierul, morcovul care diminuează obosealafizică și psihică, căpșunele care puternic detoxifiante, iarcimbrul susține sănătatea sistemului respirator, precizează prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Specialiștii spun că, de regulă, organismul are nevoie de 15zile pentru a se acomoda cu trecerea de la orarul de iarnă la celde vară.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...