Cum să păstrezi substanțele nutritive din alimentele congelate

Redactor:
Mădălina Chițu
Cum să păstrezi substanțele nutritive din alimentele congelate
Frigiderul este instrumentul modern de păstrare în stare proaspătă a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetări Alimentare și autorul cărții „Noua Ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm?".

Frigiderul este instrumentul modern de păstrare în stareproaspătă a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul de la Institutul de Cercetări Alimentare și autorulcărții „Noua Ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm?”. „Utilizareaacestuia trebuie făcută respectând regulile de igienă,temperaturile și timpii de conservare caracteristici”, adaugăspecialistul în nutriție.

Frigiderele au de regulă două zone de depozitare cu temperaturidiferite. Astfel, în zona de refrigerare temperatura trebuie să fieîn permanență mai mică de patru grade, în caz contrar alimentelepreparate se pot altera, deoarece microorganismele devin active latemperaturi ridicate. „Dacă temperatura nu este mai mare de patrugrade, atunci alimentele se pot păstra între două și șapte zile, înfuncție de produs”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Cea de-a doua zonă de depozitare este cea a congelatorului, încare temperatura trebuie să fie în permanență mai mică de – 18grade Celsius. „Congelatorul asigură o păstrare între trei și 24 deluni, în funcție de aliment. O condiție esențială pentru păstrareaalimentelor în parametri de siguranță, evitând deteriorarea șialterarea lor, este aceea de a verifica în permanență temperaturilede refrigerare”, subliniază medicul nutriționist.

Recongelarea – factor de înmulțiremicrobiană

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția asupra faptului căorice aliment congelat nu se va recongela, „deoarece înmulțireamicrobiană se reia cu rapiditate, iar alimentul devine periculospentru organism. Cel mai indicat este să punem în congelatorlegumele, fructe și carnea în pachețele mici, de câte o porție,pentru a nu fi nevoiți să recongelăm produsul”.

În același timp, în compartimentul de refrigerare alimentele vorfi depozitate conform indicațiilor existente, în așa fel încâtfructele, legumele, hrana proaspătă, carnea și produsele din carne,ouă, untul să fie stocate în zonele indicate și în nici un cazamestecate unele cu altele. „Carnea proaspătă nu va fi pusăniciodată deoasupra legumelor și fructelor, astfel evitându-secontaminarea încrucișată. În plus, alimentele gătite nu se voramesteca cu produsele proaspete. În caz contrar acestea sedegradează și alterează, fapt ce duce la apariția problemelor gravede sănătate”, avertizează prof. dr. Mencinicopschi.

Congelarea păstrează mai bine vitaminelelegumelor

Medicul nutriționist spune că legumele congelate își păstrează maibine vitaminele, în special vitamina C, decât legumele proaspetepăstrate mai multe zile în frigider. La aceeași concluzie au ajunscercetători de la Institutul britanic pentru Studierea Hranei(IFR). Oamenii de știință spun că substanțele nutritive șivitaminele din legume începe să scadă progresiv din momentulculegerii, iar timpul pierdut de acestea în magazine le face săajungă în farfuriile consumatorilor mai puțin proaspete.

Mai mult, specialiștii subliniază și faptul că legumeleproaspete, cumpărate din magazine, pot fi vechi de cel puțin douăsăptămâni, timp în care au stat în depozite și în rețeaua dedistribuție, înainte să ajungă pe raft. De asemenea, având învedere că, și după cumpărare, legumele ar putea să mai petreacăzile bune în cămară înainte de a fi gătite, alimentele ajung demulte ori să fie mâncate chiar și o lună de la recoltare.

– 18 gradeCelsius – temperatura la care trebuiepăstrate alimentele congelate

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide