Cum să treci mai ușor peste o despărțire potrivit psihologilor: Păstrează-ți respectul de sine

Redactor:
Alexandra Mortu
Cum să treci mai ușor peste o despărțire potrivit psihologilor: Păstrează-ți respectul de sine
Studiile recente au demonstrat: creierul reacționează atunci când inima ne este frântă așa cum reacționează în cazul dependenților de cocaină. Cartea lui Guy Winch - „How to Fix a Broken Heart" are menirea de a te ajuta să treci mai ușor peste un astfel de moment dureros.

Cartea lui Guy Winch – „How to Fix a Broken Heart” (n. r. Cum să vindeci o inimă rănită) încearcă să facă lumină asupra unor probleme pe care le întâlnim majoritatea dintre noi atunci când vine vorba de o despărțire, dar și să spună adevărul despre anumite mituri.

Chiar dacă, așa cum se crede, un nou partener te-ar putea ajuta, totuși, Guy Winch explică faptul că despărțirile ne afectează mai mult decât am putea crede.

„Radiografiile MRI ale creierului au arătat că eliminarea obișnuințelor ce țin de dragostea romantică activează în creier aceleași mecanisme care sunt activate atunci când un dependent încearcă să se lase de consumul de diferite substanțe precum cocaina sau opioidele”, a declarat Guy Winch pentru publicația The Independent.

„Cu alte cuvinte, dragostea este o dependență iar inima frântă ne face să trăim o pierdere foarte dureroasă”, a explicat acesta. Asemenea unei privări de ceva de care suntem dependenți.

Din cauza aceasta, continuă Guy explicațiile, ne este atât de greu să mergem mai departe, să ne găsim un alt partener. Tindem să idealizăm fostul partener până în punctul în care creăm  o versiune a lui total diferită de cea reală.

„Trebuie să ai grijă ca fiecare gând despre un ex să fie unul realistic și echilibrat. Dacă în minte îți vin doar momentele din cel mai frumos weekend petrecut împreună, trebuie să adaugi și amintiri legate de weekendul în care te-a înnebunit și te-a supărat foarte tare. Dacă începi să duci dorul îmbrățișărilor lui calde, ar trebui să îți aduci aminte și de nopțile în care te-a respins și a dormit tocmai la marginea cealaltă a patului”, a adăugat autorul.

Acesta le recomandă celor cărora le este greu să disocieze elementele menționate mai sus să facă o listă cu toate motivele din cauza cărora relația nu a funcționat.

Chiar dacă pare o soluție simplă și la îndemână, uneori este greu de pus în aplicare, însă este esențială pentru o „vindecare” completă.

Chiar dacă despărțirea pare probabil foarte abruptă și rapidă pentru persoana care a fost părăsită, când vine vorba de celălalt partener, cel mai probabil, acesta s-a detașat emoțional cu mult timp înainte.

De asemenea, autorul oferă top 6 sfaturi care să te ajute să treci peste o despărțire mult mai ușor și rapid: 

1. Nu le verifica profilele de social media. Dacă faci contrarul, imaginea fostului partener îți va tot reveni în minte și scenariile vor continua să se dezvolte.

2. Evită să găsești tot felul de explicații și motive din cauza cărora relația nu a funcționat. Acceptă explicația pe care ți-a oferit-o partenerul și păstrează-ți respectul de sine intact.

3. Fă o listă cu toate compromisurile pe care le-ai făcut în fosta relație și pe care nu mai ești dispus/ă să le faci în următoarea relație.

4. Fă din nou lucrurile care te făceau fericit/ă înainte.

5. Elimină toate lucrurile care îți amintesc de fosta relație și care ți-ar putea amplifica durerea, de exemplu, mesajele și fotografiile.

6. Contactează-ți prietenii și acceptă-le sprijinul.

Foto: Hepta

 

Inchide