Cum te protejezi eficient de ultraviolete. PLUS Ce factor de protecție ți se potrivește

Redactor:
Mădălina Chițu
Cum te protejezi eficient de ultraviolete. PLUS Ce factor de protecție ți se potrivește
Potrivit specialiștilor, pe termen scurt razele UV sunt responsabile de apariția petelor și a arsurilor solare, în timp ce pe termen lung provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, duc la distrugerea colagenului natural și în unele cazuri pot provoca cancer de piele.

Razele ultraviolete agresează pielea atât pe termen scurt cât șipe termen lung, avertizează medicii dermatologi. Potrivitspecialiștilor, pe termen scurt razele UV sunt responsabile deapariția petelor și a arsurilor solare, în timp ce pe termen lungprovoacă îmbătrânirea prematură a pielii, duc la distrugereacolagenului natural și în unele cazuri pot provoca cancer de piele.Specialiștii recomandă în această perioadă a anului o protecțiesolară adecvată fiecărui tip de piele.

În ceea ce privește protecția pielii împotriva radiațiilor,specialiștii menționează că norii, umbrelele și hainele nu oferădermei protecția necesară pentru a preveni riscurile menționate maisus.Cea mai eficientă modalitate de prevenire a ridurilor și aîmbătrânirii pielii o reprezintă utilizarea cremelor cu factor deprotecție solară (FPS).

Alegerea factorului se face în funcție de tipul de ten alfiecăruia dintre noi sau de locul în care ne aflăm. „Nu ieșiți dincasă fără să aplicați o cremă cu FPS de cel puțin 8. Atunci când văexpuneți la soare, alegeți însă o cremă cu factor de protecție 30.Nu uitați că protecția este cea mai bună soluție anti-aging”,afirmă Luciana Stanciu, estetician coordonator la un salon deînfrumusețare din Capitală. Potrivit specialistei, valoarea pe careo indică factorul de protecție sugerează, cu aproximație, cât timpne putem expune la soare fără ca pielea să se înroșească.”Presupunând că, fără protecție solară, pielea ți se înroșește dupăzece minute, o cremă cu un FPS de 8 va mări acest timp la 80 minute(10×8). Așadar, cu cât factorul de protecție solară este mai mare,cu atât vom fi protejați mai mult timp și mai bine”, explicăesteticianul Stanciu.

Fiecărui tip de ten îicorespunde un anume factor de protecție. Ce ți sepotrivește

Produsul pe care îl alegem trebuie să ne protejeze atât derazele ultraviolete de tip A (UVA), cât și de cele de tip B (UVB).Ultravioletele de tip A afectează cel mai mult pielea – ele distrugfibrele de colagen și elastina, fiind responsabile pentruaccelerarea îmbătrânirii. Razele UVB provoacă arsuri solare, iarUVC, deși au capacitatea de a distruge pielea, nu ne ating, pentrucă sunt absorbite de stratul de ozon.

În cazul persoanelor care stau la plajă se recomandă să seprotejeye cu o cremă cu 30 de minute înainte de expunere. Mai mult,dermatologii susțin că aceasta trebuie reaplicată după fiecare baieîn mare sau piscină sau, în funcție de valoarea factorului, la uninterval de 80 minute (FPS 8), de 100 de minute (FPS 10), 150 deminute (FPS 15) sau chiar după un timp mai îndelungat.

Specialiștii susțin că loțiunea cu factor de protecție solară sefolosește nu doar când mergem la plajă, ci zilnic, pe timpulanotimpului cald. Fiecare dintre noi trebuie să-și protejeze dermacu o cremă cu FPS. „Pentru un ten deschis la culoare, sensibil șicare se arde ușor, alegeți pentru oraș un FPS de minim 25, iarpentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecțiede 50. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mairezistente, pot opta, pentru oraș, pentru o loțiune cu FPS 15, iarpentru expunere directă, un factor de 30”, precizeazăesteticiana.

Apariția oricăror schimbări la nivelul pielii face obligatoriuun consult dermatologic, susțin medicii. Dintre semnele „colorate”care apar pe piele, cele mai nevinovate sunt pistruii sau petelemaronii.

Esteticienii susțin că pentru prevenirea apariției premature aridurilor este necesară nu numai pregătirea tenului dar, mai ales,protejarea lui. Tenurile uscate și sensibile au nevoie de cremehrănitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care aunevoie de creme hidratante.

Inchide