Deși cardiacilor sau persoanelor care au probleme cu tensiuneaarterială le este recomandat să evite cafeaua, un nou studiuamerican dezminte această indicație.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea de SănătatePublică din New Orleans, consumul regulat de cafea nu creștetensiunea arterială, indiferent de cantitatea de lichid băută,informează site-ul nileinternational.net.
Specialiștii menționează că persoanele care beau mai mult detrei cești de cafea pe zi nu prezintă un risc crescut de a seîmbolnăvi de afecțiuni cardiace. „Efectul cafelei asupraorganismului este ca și atunci când bem una sau două cești decafea”, spune Liwei Chen, coordonatorul studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizatcâteva sute de lucrări științifice, care conțineau informațiidespre obiceiul de a bea cafea cu regularitate în cazul a 170.000de americani. Experții au urmărit evoluția stării de sănătate asubiecților pe o perioadă de 33 de ani.
„Cafeaua nu este singurul factor care ar putea duce la aparițiahipertensiunii arteriale. Există factori care acționează maiputernic asupra funcției cardiace decât cafeaua. Dietadezechilibrată, sedentarismul, fondul genetic și ereditatea suntfactori care contează mai mult în declanșarea bolilor cardiace”,indică specialistul Chen.
În plus, o serie de studii recente au demonstrat efectelebenefice ale cafelei în reducerea riscului de diabet tip 2. Astfel,după ce au analizat 120.000 de persoane, pe o perioadă de 18 ani,cercetătorii de la Harvard au constatat că persoanele care beauîntre una și trei cești de cafea pe zi prezintă un risc scăzut de ase îmbolnăvi de diabet, spre deosebire de persoanele care nu auacest obicei.
Studiile de specialitate au indicat rezultate surprinzătoare șiîn ceea ce privește prevenția bolii Parkinson. Experții au doveditcă persoanele care beau cafea prezintă un risc cu 80% mai mic deParkinson.