De ce e bine să îți faci analize la fiecare început de an

Redactor:
Mădălina Chițu
De ce e bine să îți faci analize la fiecare început de an
Medicii afirmă că analizele precum hemoleucograma, glicemia, sumarul de urină, colesterolul și măsurarea transaminazelor sunt teste pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă la începutul fiecărui an

Medicii afirmă că analizele precum hemoleucograma, glicemia,sumarul de urină, colesterolul și măsurarea transaminazelor suntteste pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă la începutulfiecărui an. Potrivit dr. Marina Luculescu, medic de familie, cuajutorul acestora ne monitorizăm starea de sănătate. „Acesteanalize sunt necesare pentru depistarea și tratarea rapidă abolilor aflate în faze incipiente, comparativ cu afecțiunile caresunt descoperite în stare avansată”, spune dr. Luculescu. Ea maiprecizează că, pentru setul de analize recomandate la începutulfiecărui an, pacienții nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar.”Tot ce trebuie să facă este să se prezinte la medicul de familie,iar în urma unui control general, care presupune printre alteleluarea tensiunii, specialistul îi dă pacientului o trimitere ca săîși facă acest set de analize”, menționează dr. Luculescu.

• Prin măsurareatransaminazelor se determină sănătatea ficatului. În mod normal,aceste enzime se găsesc în celulele acestui organ, iar atunci cândnumărul lor este ridicat, probabilitatea de a suferi de hepatităsau de alte boli ale ficatului este destul de mare. Potrivitmedicilor, abuzul de medicamente sau automedicația sunt cei maiimportanți factori care duc la creșterea numărului de transaminazedin organism.

• Hemoleucograma este oanaliză la sânge care oferă informații despre numărul de globulealbe și roșii din sânge și despre cantitatea totală de hemoglobinădin sânge. Testul furnizează diagnostice pentru numeroase boli,rezultatele putând reflecta probleme cu volumul sângelui din cauzadeshidratării. În plus, această analiză mai poate indica infecțiiacute sau cronice și alergii. Medicii spun că valoarea normală ahemoglobinei în cazul bărbaților este de 13.8 – 17.2 g/dl, iar lafemei valoarea normală este de 12.1 – 15.1 g/dl.

• Măsurarea glicemieieste un test simplu, care se recomandă a fi efectuat dimineațaînainte de masă, deoarece în acea perioadă nivelul glicemiei dinsânge este mai ridicat din cauza eliberării hormonilorhiperglicemianți în organism. Nivelul glucozei din sânge poatevaria în funcție de mai multe aspecte, printre care dieta,activitatea fizică, diferitele boli de care suferim, tratamentelemedicamentoase pe care le urmăm sau stresul. Medicii spun căglucoza constituie cea mai importantă sursă de energie pentruorganismul uman.

• Sumarul de urină esteanaliza care ne poate spune dacă suferim de diabet zaharat,insuficiență renală decompensată sau infecții ale căilor urinare.Medicii recomandă prelevarea de urină dimineața.

• Lipidograma esteanaliza care măsoară nivelurile de LDL, HDL, colesterolul totalprecum și nivelul trigliceridelor din organism. Specialiștii spuncă nivelul de siguranță al colesterolului este sub 200. Nivelurilecolesterolului din organism pot fi influențate de dietă, greutate,vârstă sau sex. Prin măsurarea transaminazelor „se vede” cât deafectat este ficatul. Valorile crescute ale transaminazelor nuînseamnă automat o afectare hepatică. Medicii spun că aceastăconcluzie se trage după mai multe analize, dar un nivel crescuteste un semnal de alarmă.

• Medicul adaugă cătestul Babeș Papanicolau este recomandat o dată pe an tuturorfemeilor care și-au început viața sexuală. „Pacientele trebuie săse prezinte la medic și să ceară o trimitere către un centru careface un astfel de test. Și acesta este gratuit”, menționează dr.Marina Luculescu.

Un set complet de analize la clinicile private costă 116 lei

Persoanele care nu au medic de familie și doresc să își facăaceste analize la o clinică privată trebuie să știe că prețul unuitest variază între 4 și 85 de lei:
• Măsurareatransaminazelor – 13 lei
• Hemoleucograma – 4lei
• Măsurarea glicemiei -8 lei
• Sumarul de urină – 8lei
• Lipidograma – 11lei
• Testul BabeșPapanicolau – 85 de lei

Inchide