• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

De ce este România pe primul loc în Europa în ceea ce privește viteza conexiunii la internet

De ce este România pe primul loc în Europa  în ceea ce privește viteza conexiunii la internet
Astfel, cu o viteză medie a conexiunilor la internet de 7 Mbps în trimestrul al treilea al anului trecut, în urcare cu 12% față de aceeași perioadă a lui 2009, România este depășită numai de Coreea de Sud (14 Mbps), Hong Kong (9,2 Mbps) și Japonia (8,5 Mbps), potrivit raportului State of the Internet. În topul 10 al țărilor cu cea mai rapidă medie a vitezei conexiunilor pe net mai figurează cinci țări europene, respectiv Olanda (locul 5 în lume, 6,3 Mbps), Letonia (locul 6, 6 Mbps), Cehia (locul 7, 5,4 Mbps), Elveția (locul 8, 5,3 Mbps) și Danemarca (locul 10, 5 Mbps).

Astfel, cu o viteză medie a conexiunilor la internet de 7 Mbpsîn trimestrul al treilea al anului trecut, în urcare cu 12% față deaceeași perioadă a lui 2009, România este depășită numai de Coreeade Sud (14 Mbps), Hong Kong (9,2 Mbps) și Japonia (8,5 Mbps),potrivit raportului State of the Internet. În topul 10 al țărilorcu cea mai rapidă medie a vitezei conexiunilor pe net mai figureazăcinci țări europene, respectiv Olanda (locul 5 în lume, 6,3 Mbps),Letonia (locul 6, 6 Mbps), Cehia (locul 7, 5,4 Mbps), Elveția(locul 8, 5,3 Mbps) și Danemarca (locul 10, 5 Mbps). Statele Unitesunt pe poziția a 12-a în lume, cu o viteză medie de 5 Mbps.Constanța, cu o viteză medie de 8,8 Mbps, este cel mai rapid orașeuropean pe internet, detronând localitatea suedeză Umea, undenumărul de conexiuni a coborât sub 50.000 în trimestrul al treileaal anului trecut. Constanța ocupă însă doar poziția a 48-a în lume,primele 45 de poziții din clasamentul pe orașe fiind ocupate delocalități din Coreea de Sud și Japonia. Hong Kong se interpune pe46, iar Japonia continuă cu încă 29 de prezențe sub aceastăpoziție. Al doilea oraș european din clasament este Asnieres,Franța (locul 52, 8,5 Mbps). România mai este prezentă în topul peorașe cu Timișoara (locul 70, 7,7 Mbps) și Iași (locul 72, 7,5Mbps). În afară de România și Franța, alte țări reprezentate înclasamentul celor 100 de orașe din lume cu cele mai mari vitezemedii de conectare la internet în trimestrul trei al anului trecutsunt Germania și Olanda.

Opt milioane de utilizatori de internet înRomânia

Dana Lemnaru, Research Manager NewMedia la Mediafax Group,explică de ce a prins România viteză pe internet.

„Datorită faptului că internetul a apărut mai târziu în România,comparativ cu alte țări, am beneficiat direct de o tehnologie maiavansată, cea prin cablu. Rețelele de cartier au oferit broadband.Operatorii de cablu au oferit, de asemenea, broadband când auintrodus în pachete ofertele de internet, la început separat, apoidirect prin cablul tv”, spune ea, adăugând că internetul esteieftin în România.
Internetul ajunge în doar 33% din gospodăriile din România, țaranoastră aflându-se, din punctul de vedere al penetrăriiinternetului, pe ultimul loc din Uniunea Europeană. 80% dintreconexiuni sunt însă broadband.
„Pe primele locuri, cu o penetrare a internetului de peste 80%,sunt țări precum Suedia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Luxemburg șiMarea Britanie. Dacă este să ne uităm doar la numărul deutilizatori de internet, fără să ne raportăm la populație, România,cu puțin peste opt milioane de utilizatori, este pe locul 10 înUE”, mai spune Dana Lemnaru.

Inchide