De ce fug românii de stomatolog. Studiul care ne clasează pe ultimul loc în Europa

Redactor:
Mădălina Chițu
De ce fug românii de stomatolog. Studiul care ne clasează pe ultimul loc în Europa
Pentru a avea o dantură impecabilă, medicii stomatologi recomandă anual cel puțin două vizite la cabinetul lor, mai ales că orice problemă de sănătate orală descoperită se poate trata mai ușor și cu costuri mult mai reduse decât afecțiunile avansate.

Pentru a avea o dantură impecabilă, medicii stomatologirecomandă anual cel puțin două vizite la cabinetul lor, mai ales căorice problemă de sănătate orală descoperită se poate trata maiușor și cu costuri mult mai reduse decât afecțiunileavansate.
Potrivit datelor unui Eurobarometru cu privire la sănătatea orală,românii se situează pe un loc codaș în ceea ce privește vizitele lamedicul stomatolog. Astfel, doar 34 la sută dintre conaționali mergla dentist cel puțin o dată pe an, în timp ce 83 la sută dintreolandezi au fost cel puțin o dată pe an la medicul stomatolog,urmați de danezi – 78 la sută, luxemburghezi – 77 la sută șigermani – 77 la sută. Francezii merg la dentist într-un procent de52 la sută, potrivit Eurobarometrului. Studiul mai arată căjumătate dintre europeni au declarat că au fost la dentist pentruun control de rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei aumers pentru un tratament banal și aproape un european din cinci,pentru un tratament de urgență.

Problemele dentare minore – pretextulromânilor

Potrivit statisticii, 30 la sută dintre români au experimentatdificultăți în a consuma alimente ca urmare a problemelorstomatologice, în timp ce 16 la sută dintre români sunt jenați deaspectul propriei danturi, fapt ce îi determină să se izolezesocial.
Dintre motivele menționate de ro­mâni pentru că nu au fost ladentist s-au remarcat prețul mare al controalelor și altratamentelor dentare, absența danturii false precum și problemeledentare minore.
Astfel, 33 la sută dintre români nu iau în serios problemeledentare, 16 la sută consideră că nu au nevoie de intervențiestomatologică deoarece dinții naturali au fost înlocuiți cu lucrărisau proteze.
„Problemele gingiilor și cariile sunt doar două dintre problemeleorale care pot contribui la apariția unei varietăți de afecțiuni,inclusiv diabet, probleme în timpul sarcinii, probleme respiratoriiși chiar afecțiuni cardiovasculare”, subliniază dr. Rodica Ghionea,medic stomatolog. Specialiștii susțin că există o legătură întresănătatea orală și osteoporoză, deoarece afecțiunile oraleafectează metabolismul osos.

Un român din doi suferă de sensibilitatedentară

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii și adulții din Româniasuferă de sensibilitate dentară, afecțiune care netratată poateduce la pierderea dinților. „Hiperestezia dentinară – așa cum onumesc medicii – este o problemă de sănătate publică, reprezentândo afecțiune subdiagnosticată și netratată corespunzător. De aceea,consultul preventiv este important, mai ales că această boalăafectează jumătate din populația cuprinsă între 25 și 45 de ani”,spune dr. Elena Marcu, medic specialist medicină dentară, în cadrulSpitalului Universitar de Urgență Elias.
Potrivit medicilor, dinții sensibili reprezintă o problemăimportantă de sănătate, însă foarte puțin conștientizată.Sensibilitatea dentară se „traduce” printr-o durere scurtă șiascuțită a dinților, în urma expunerii dentinei – substanța dincare este formată pulpa dintelui – la anumiți stimuli: termici(rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere) sauchimici. „Durerea ascuțită, violentă, care reprezintă un simptommajor al hiperesteziei dentare, este determinată de expunereadentinei ca urmare a pierderii smalțului sau retracției gingivale”,explică dr. Marcu.

Inchide