De ce preferă Dragoș Bucurenci ceaiul verde

Redactor:
Mădălina Chițu
De ce preferă Dragoș Bucurenci ceaiul verde
Dragoș Bucurenci, directorul Asociației MaiMult­Verde, se declară un mare amator de ceai verde, precizând că a renunțat la cafea în favoarea acestui ceai

Dragoș Bucurenci, directorul Asociației MaiMult­Verde, sedeclară un mare amator de ceai verde, precizând că a renunțat lacafea în favoarea acestui ceai. „Ceaiul verde este o băutură foarterafinată, care oferă nenumărate provocări papilelor gustative.Apoi, este un foarte bun înlocuitor al cafelei. Îmi ține atențiatrează, fără să mă agite, îmi permite să lucrez la ore târzii, darmă și lasă să dorm la urmă fără probleme”, a declarat pentrugândulBucurenci. El a precizat că preferă să își prepare singur ceaiul înloc să îl cumpere din comerț, mai ales că a descoperit cum să-linfuzeze corect, pentru a evita acel gust amărui, specific ceaiuluiverde.

„Nu beau ceaiuri îmbuteliate, beau întotdeauna ceai proaspăt.Dacă e cald și vreau să beau un ice tea, prepar aceeași cantitatede ceai într-o jumătate de ceașcă și, după ce se face infuzia,umplu restul ceștii cu cuburi de gheață, le las să se topească șigata”, menționează Dragoș Bucurenci.

Românii – codași la consumul de ceai

Potrivit statisticilor de specialitate, românii beau prea puținceai, comparativ cu locuitorii celorlalte țări europene. Astfel, unrus bea anual 50 de litri de ceai, un polonez 30 de litri, iar unromân bea, în medie, trei litri de ceai pe an.

Specialiștii în nutriție afirmă că ceaiul verde oferăorganismului multiple beneficii, precum protejarea inimii,accelerarea metabolismului și eliminarea stărilor de oboseală.”Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienți,care au efecte benefice pentru organism și care trebuie să facăparte din dieta zilnică. Flavonoizii se găsesc în mod natural înafine, ceapa roșie, mere, diferitele tipuri de ceai la care seadaugă ciocolata neagră; însa cantitatea cea mai mare de flavonoizise găsește în ceaiul verde și în ceaiul alb”, spune prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de CercetăriAlimentare.

Potrivit medicului, consumul de flavonoizi este în mod clarasociat cu scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare,aceste substanțe protejând inima și vasele de sânge. În plus, separe că flavonoizii sunt implicați în prevenirea diferitelorafecțiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul și declinulfuncției cognitive.

Ceaiul poate înlocui cu succes cafeaua. În timp ce cofeina dincafea oferă organismului energie pentru două-trei ore, teinadintr-un ceai de calitate are efect timp de opt ore, afirmăGheorghe Mencinicopschi. „Unde mai pui că substanțele din ceaiulverde măresc rata metabolismului, ceea ce e mai mult decât util încura de slăbire”, explică nutriționistul.

Inchide