De ce rezistă stafilococul auriu la antibiotice

Redactor:
Laura Holban
Oamenii de știință consideră că au descoperit o alternativă pentru a combate stafilococul auriu care cauzează infecția MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent).

Oamenii de știință consideră că au descoperit o alternativăpentru a combate stafilococul auriu care cauzează infecția MRSA(stafilococ auriu meticilino-rezistent). În ciuda campaniilor deavertizare și conștientizare a igienei personale, sute de oamenimor anual din cauza stafilococului auriu, scrie Daily Mail.

Cercetătorii voiau să găsească o soluție la rezistența pe care oarată stafilococul auriu când este tratat cu antibiotice. Acesteapompează proteine la contactul cu bacteria MRSA, iar acesteproteine sunt exact elementul care întreține viața acestuistafilococ.

Materialul publicat în revista de știință „Science” susține căunele bacterii MRSA au o genă numită Cfr care respinge asimilareaproteinelor, și deci permite ca antibioticele să își facă treaba.Cercetătorii spun că această genă este mobilă și că se poatetransfera cu ușurință între diferite specii de bacterii. Cfr este ogenă care inițial se regăsea în stafilococul sciuri – careafectează animalele -, iar acum s-a transferat la stafilococulauriu – care afectează derma umană.

„Am descoperit ceva extraordinar. Acum avem o imagine clară amecanismului inteligent al bacteriilor pe care îl folosesc pentru ase apăra în calea antibioticelor. Acum putem începe să ne gândimcum putem întrerupe acest proces de apărare al bacteriei și sălăsăm cale liberă antibioticelor să fie eficiente în combatereastafilococului”, a declarat doctorul Squire Booker, conducătorulstudiului.

Inchide