De ce scade apetitul sexual

De ce scade apetitul sexual
Publicat: 12/01/2016, 17:52
Actualizat: 06/07/2016, 09:40

Majoritatea relațiilor dintre doi indivizi încep printr-o atracție erotică puternică, susține psihoterapeutul Maria Verdi. După ce nevoile sexuale sunt satisfăcute, sentimentele celor doi parteneri capătă profunzime. Totuși, de foarte multe ori, partenerii înțeleg în mod diferit această transformare.

„După o perioadă de timp, ceea ce rămâne în relație este dragostea, după ce facem dragoste. Acesta este marele test al tuturor cuplurilor, cât de profundă rămâne relația când atracția erotică se diminuează. Chimia sexuală este cea care formează cuplurile, dar ea este doar o parte din relația de lungă durată”, afirmă psihologul.

Emoțiile negative sunt cele care ucid intimitatea și pasiunea din viața de cuplu. Conflictele care rămân nerezolvate sunt cele care fac ca dorințele sexuale să dispară. Rușinea, sentimentul de vinovăție cu privire la sexualitate care pot proveni din copilărie sau din relațiile anterioare care au sfârșit prost, alături de resentimente, mânie și disprețul față de partener, sunt elemente care blochează desfășurarea normală a vieții intime a partenerilor.

Există situații când oamenii își displac, pur și simplu trupul și nu se acceptă așa cum sunt. Acest gen de atitudine față de propria persoană conduce și la blocaje de ordin sexual. Alături de părerea proastă despre sine, sentimentul de vinovăție distorsionează viața sexuală, pentru că acesta se bazează pe teama de a nu răni sau dezamăgi partenerul.

„Studii recente arată că doar 60% dintre femei se simt satisfăcute sexual, comparativ cu 80% dintre bărbați. Prea multe femei se simt vinovate dacă spun că nu sunt satisfăcute, sau dacă cer preludiul, de altfel necesar relației intime. La fel, mulți bărbați se simt vinovați sau rușinați să ceară soției satisfacerea fanteziilor erotice. Ca urmare, își blochează nevoile sexuale, se focusează pe alte activități, apelează la autosatisfacere sau își găsesc satisfacția în extraconjugal”, afirmă Maria Verdi.

Relația de cuplu este, de asemenea, afectată și de apariția bolilor, de consumul unor anumite medicamente, de stres, depresii, anxietăți sau nesiguranța zilei de maine. Toate aceste lucruri conduc la scăderea libidoului, deci, implicit, afectează latura de natură sexuală.

Cuplurile care trec prin asemenea perioade trebuie să învețe să identifice nevoile fiecărui membru al cuplului, pentru că fiecare individ are nevoi diferite. Comunicarea este cheia pentru o relație reușită, în care fiecare dintre parteneri se simte bine. Dacă unul dintre parteneri este nevoit să facă rabat de la nevoile și dorințele sale pentru a le satisface pe ale celuilalt nu este în regulă. Într-un cuplu trebuie să existe un echilibru, dacă acest lucru nu se realizează, atunci relația se va destrăma.

În ceea ce privește viața sexuală, partenerii ar trebui să se îngrijească de aspecte care țin de sănătate, care contribuie la creșterea libidoului, în definitiv, la motivația de a face dragoste. Se recomandă să avem mai multă grijă ce mâncăm, să ne odihnim suficient, să tăiem din timpul petrecut pe internet și să încercăm să ne relaxăm și să comunicăm cu partenerul.

Un pas important în renașterea vieții de cuplu este acela de a încerca să vedem calitățile partenerului, să ne gândim la ceea ce face el bine și ce lucruri bune ne aduce în viață. Trebuie să încercăm să găsim fericirea în relația noastră, pentru că acest lucru conduce și la împlinirea din punct de vedere sexual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete