De ce scade apetitul sexual

Redactor:
Clarice Dinu
De ce scade apetitul sexual
Scăderea apetitului sexual a devenit una dintre cel mai des întâlnite tulburări din societatea modernă. Psihologii consideră că aceasta este declanșată de factori precum stilul de viață stresant, distanțarea emoțională față de parteneri sau oboseala cronică. Psihoterapeutul Maria Verdi consideră că partenerii trebuie să înțeleagă că situația nu se datorează faptului că atracția dintre ei a dispărut, ci în relația lor au intervenit acești factori perturbatori.

Majoritatea relațiilor dintre doi indivizi încep printr-o atracție erotică puternică, susține psihoterapeutul Maria Verdi. După ce nevoile sexuale sunt satisfăcute, sentimentele celor doi parteneri capătă profunzime. Totuși, de foarte multe ori, partenerii înțeleg în mod diferit această transformare. 

„După o perioadă de timp, ceea ce rămâne în relație este dragostea, după ce facem dragoste. Acesta este marele test al tuturor cuplurilor, cât de profundă rămâne relația când atracția erotică se diminuează. Chimia sexuală este cea care formează cuplurile, dar ea este doar o parte din relația de lungă durată”, afirmă psihologul.

Emoțiile negative sunt cele care ucid intimitatea și pasiunea din viața de cuplu. Conflictele care rămân nerezolvate sunt cele care fac ca dorințele sexuale să dispară. Rușinea, sentimentul de vinovăție cu privire la sexualitate care pot proveni din copilărie sau din relațiile anterioare care au sfârșit prost, alături de resentimente, mânie și disprețul față de partener, sunt elemente care blochează desfășurarea normală a vieții intime a partenerilor.  

Există situații când oamenii își displac, pur și simplu trupul și nu se acceptă așa cum sunt. Acest gen de atitudine față de propria persoană conduce și la blocaje de ordin sexual. Alături de părerea proastă despre sine, sentimentul de vinovăție distorsionează viața sexuală, pentru că acesta se bazează pe teama de a nu răni sau dezamăgi partenerul. 

„Studii recente arată că doar 60% dintre femei se simt satisfăcute sexual, comparativ cu 80% dintre bărbați. Prea multe femei se simt vinovate dacă spun că nu sunt satisfăcute, sau dacă cer preludiul, de altfel necesar relației intime. La fel, mulți bărbați se simt vinovați sau rușinați să ceară soției satisfacerea fanteziilor erotice. Ca urmare, își blochează nevoile sexuale, se focusează pe alte activități, apelează la autosatisfacere sau își găsesc satisfacția în extraconjugal”, afirmă Maria Verdi.

Relația de cuplu este, de asemenea, afectată și de apariția bolilor, de consumul unor anumite medicamente, de stres, depresii, anxietăți sau nesiguranța zilei de maine. Toate aceste lucruri conduc la scăderea libidoului, deci, implicit, afectează latura de natură sexuală. 

Cuplurile care trec prin asemenea perioade trebuie să învețe să identifice nevoile fiecărui membru al cuplului, pentru că fiecare individ are nevoi diferite. Comunicarea este cheia pentru o relație reușită, în care fiecare dintre parteneri se simte bine. Dacă unul dintre parteneri este nevoit să facă rabat de la nevoile și dorințele sale pentru a le satisface pe ale celuilalt nu este în regulă. Într-un cuplu trebuie să existe un echilibru, dacă acest lucru nu se realizează, atunci relația se va destrăma. 

În ceea ce privește viața sexuală, partenerii ar trebui să se îngrijească de aspecte care țin de sănătate, care contribuie la creșterea libidoului, în definitiv, la motivația de a face dragoste. Se recomandă să avem mai multă grijă ce mâncăm, să ne odihnim suficient, să tăiem din timpul petrecut pe internet și să încercăm să ne relaxăm și să comunicăm cu partenerul. 

Un pas important în renașterea vieții de cuplu este acela de a încerca să vedem calitățile partenerului, să ne gândim la ceea ce face el bine și ce lucruri bune ne aduce în viață. Trebuie să încercăm să găsim fericirea în relația noastră, pentru că acest lucru conduce și la împlinirea din punct de vedere sexual. 

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide