Mădălina Chițu
23.04.2012
Magazin

De ce se îngrașă femeile mai repede decât bărbații

De ce se îngrașă femeile mai repede decât bărbații
Deși femeile sunt mai preocupate de silueta lor, statisticile arată că numărul femeilor care se confruntă cu surplusul de kilograme este mai mare decât cel al bărbaților

Deși femeile sunt mai preocupate de silueta lor, statisticilearată că numărul femeilor care se confruntă cu surplusul dekilograme este mai mare decât cel al bărbaților. „La congreseleinternaționale, statisticile arătau că România ocupă locul III înUniunea Europeană cu privire la numărul de persoane obeze.Repartizate pe sexe, cifrele arată că 29 la sută dintre românce seconfruntă cu această problemă, în timp ce 27 la sută dintre bărbațisunt obezi”, a declarat pentru Gândul prof. dr. ConstantinDumitrache, medic primar endocrinolog și doctor în științe medicalede la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”. Există mai multemotive pentru care femeile se îngrașă mai mult decât bărbații,explică specialiștii. Livia Nena, bionutriționist, spune căestrogenii, hormonii feminini, reprezintă principalul motiv pentrucare femeile se îngrașă mai ușor decât bărbații. „Prima etapă deîngrășare la femei apare la vârsta adolescenței, când organismuleste la pubertate, iar în corp se produce o dereglare hormonală.Menopauza reprezintă și ea un plus de risc pentru luarea îngreutate”, explică biologul Nena. Specialistul menționează căfemeile depun kilogramele în plus la nivelul șoldurilor, feselor șipicioarelor, în timp ce bărbații au tendința de a stoca surplusulla nivelul abdomenului și în partea de sus a corpului. Potrivitexperților, grăsimea abdominală este mult mai ușor de eliminat prinsport decât cea de la nivelul membrelor inferioare.

Bărbații ard mai repede kilocaloriile

Potrivit nutriționiștilor, bărbații au un atu în fața femeilorîn ceea ce privește predispoziția la îngrășat. Ei au o masămusculară mai dezvoltată și un procent de grăsime corporală mairedus decât la femei. „Numărul total de celule adipocite, cunoscutesub numele de celule grase, la femei este de două ori mai maredecât la bărbați”, susține dr. Mihaela Bilic, medicnutriționist.

Având în vedere diferențele de celule grase, bărbații tind săardă mai multe calorii decât femeile atunci când efectuează oanumită activitate. De exemplu, la o oră de jogging femeile consumă500 de calorii, iar bărbații 700, în condițiile în care ambele sexedepun același efort. Nutriționistul Bilic spune că există operioadă a lunii în care femeile mănâncă cu până la 500 dekilocalorii mai mult decât în mod normal. „După ovulație, dacăovulul nu a fost fecundat, organismul începe să secreteprogesteron, care are rolul de a induce menstruația, însă ca efectsecundar duce la apariția căldurii în organism. Acest consumcaloric suplimentar se reflectă în apetit, femeile crescându-șiinvoluntar apetitul alimentar cu 250 până la 500 de kilocalorii pezi”, explică dr. Bilic.

Inchide