DICTATORII „TIRANIZAȚI” DE SOȚII – Ceaușescu, Mussolini, Hitler

Redactor:
Vlad Mironescu
DICTATORII „TIRANIZAȚI” DE SOȚII – Ceaușescu, Mussolini, Hitler
Ceaușescu, Mussolini, Hitler, Mao și Bokassa se află pe lista dictatorilor secolului al XX-lea care au fost "tiranizați" de soțiile lor, potrivit unui eseu publicat, duminică, de site-ul lefigaro.fr.

Ceaușescu, Mussolini, Hitler, Mao și Bokassa se află pe listadictatorilor secolului al XX-lea care au fost „tiranizați” desoțiile lor, potrivit unui eseu publicat, duminică, de site-ullefigaro.fr.

Deși au condus lumea, au decis soarta a milioane de oameni și aucontribuit la instaurarea unui cult al personalității care adepășit orice imaginație, în viața lor privată, mulți dintredictatorii secolului al XX-lea deveneau din lupi adevărațimielușei, cedând fără drept de apel în fața capriciilor soțiilor șimetreselor lor și suportau cu stoicism crizele de gelozie aleacestora. Autoarea franceză Diane Ducret evocă într-un eseuintitulat „Femmes de dictateur”, preluat de publicația Le Figaro,aceste scene de budoar care au animat, adeseori în cel mai maresecret, viețile tiranilor din secolul trecut.

Scriitoarea franceză prezintă în eseul ei maniera în care influențaexercitată de aceste femei s-a dovedit a fi uneori decisivă încarierele și opțiunile politice ale acestor lideri politici. De laultima amantă franțuzoaică a lui Salazar la numeroasele metrese alelui Mao, Mussolini și Bokassa, la Nadia Krupskaia – una dintresoțiile lui Lenin, Nadia Alliluyeva – soția „suicidară” a luiStalin, Elena Ceaușescu sau Eva Braun – amanta care îl admonesta peHitler fără să îl ofenseze, toate au influențat, în felul lor,destinele acestor bărbați care au construit istoria sângeroasă asecolului al XX-lea.

Având la bază o serie de studii serioase, care conțin uneoridezvăluiri surprinzătoare, eseul tinerei autoare francezereprezintă o veritabilă „mină de anecdote”, pe care Le FigaroMagazine o propune cititorilor săi începând din aceastăsăptămână.

Capriciile de lux ale Elenei Ceaușescu

Iunie 1975, golful Aqaba, Marea Roșie. Soții Ceaușescu suntinvitații regelui Hussein al Iordaniei, care îi găzduiește înreședința lui de vacanță. Este pentru prima oară când ElenaCeaușescu pășește pe un iaht.

Dintr-o dată, acest obiect de lux plutitor i se potrivește ca omănușă. Cu ocazia unei plimbări pe plajă, după cină, ea începe săsuspine: „Vreau acest iaht (…) Nu voi pleca de aici fără el”.Nicolae Ceaușescu găsește că e o idee seducătoare. De ce nu ar aveași el propriul iaht ancorat la țărmul Mării Negre? Ce mare puterecomunistă ar fi România, dacă nu ar putea să-i ofere liderului eiun astfel de cadou? Dictatorul îl însărcinează imediat peinterpretul său cu o misiune de maximă importanță: să îl convingăpe regele Hussein să îi ofere iahtul. A doua zi, cuplul românprimește un apel telefonic de la regele iordanian, vizibil jenat deinsistențele Elenei: „Trebuie să înțelegeți că acest iaht este uncadou pe care l-am făcut fiicei mele Alya, prințesa Iordaniei”.Urmează un moment de tăcere. Ruptura diplomatică pare iminentă. Osoluție conciliantă este găsită în ultima clipă: „Însă voi daordin, imediat, să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite.Vă propun ca numele său să fie «Prietenia»”, scrie DianeDucret.

Au trecut zece ani de când soțul ei ocupă prima poziție în ierarhiaPartidului Comunist Român. Dorințele Elenei Ceaușescu sunt de acumîndeplinite în mod sistematic. Chiar și cele mai nerezonabiledintre ele: „Să privim lucrurile în față”, declara cu multăsiguranță în voce soția lui Ceașescu. „Astăzi, România este maicunoscută în Occident decât Turnul Eiffel și mai respectată decâtregina Angliei. Și toate acestea, grație Tovarășului șimie!”.

În timpul vizitelor diplomatice ale cuplului român, gazdele lorfăceau absolut totul pentru a le satisface setea de cadouri. Elenavoia să-și mărească garderoba? Copiii au nevoie de o nouă mașinăsport? Nimic mai simplu! E suficient ca aceste cereri să fietransmise guvernului francez și celui german. Pentru că Elena și-aimpus reguli de viață foarte stricte: se îmbracă doar cu hainefranțuzești și conduce doar mașini germane. „Amintește-ți cum aureacționat nemții”, îi spunea Elena soțului ei, în fața generaluluiPacepa, pe atunci consilierul personal al lui Ceaușescu și șefulSecurității – „a fost suficient să pronunți cuvântul «mașină»într-o mică aluzie, iar toată lumea a început să ne ofere mașini.Câte am primit deja? Limuzina Mercedes 600 pentru Tovarășul, unMercedes 450, un model coupé pentru Zoia și două automobile Audipentru Nicu. Și o limuzină de aproape 10 metri pentru Tovarăș carepoate fi un birou ambulant”, mai scrie Diane Ducret în eseulsău.

Mussolini, la picioarele unei amante convertită laislamism

Cu ocazia unui discurs susținut în martie 1913, foarte originalaLeda Rafanelli este foarte impresionată de carisma lui BenitoMussolini. Ea publică după aceea un articol în care îl descrie peacesta drept „un socialist al timpurilor eroice. El simte încă,crede cu un elan plin de virilitate și de forță”. Concluzia ei:”Benito este un bărbat adevărat!”. Mussolini îi trimite o scrisoarede mulțumire, la care ea răspunde printr-o invitație. Politicianulacceptă, cu condiția ca acea întâlnire să rămână secretă. Seprezintă într-o ținută plină de distincție: redingotă, cizmelustruite și joben. Gazda lui, însă, este o femeie convertită laislamism, care a adoptat moda orientală și care poartă turban,brățări din argint și cercei din aur masiv. „Am petrecut trei oredelicioase. Ne place singurătatea. În timp ce dumneavoastră ocăutați în Africa, eu o caut în mulțime, în viața tumultuoasă. Însăscopul nostru este identic. Când voi face o pauză, voi reveni să văvăd. Vom citi Nietzsche și Coranul”, scria Mussolini într-un biletadresat muzei sale. Tânăra acceptă și în lunile următoare cei doise revăd de mai multe ori, singuri, cu ocazia unor întâlniri întimpul cărora Mussolini va încerca să înfrângă rezistența”victimei” sale. Pentru a încerca să o convingă să-i devină amantă,politicianul italian va purta un costum complet de beduin, cubarbă, turban și colier de ambră. O va minți chiar și asupra stăriisale civile, declarând că nu este căsătorit, pretinzând că se aflăîn căutarea unei femei care „să îl inspire, să îl stimuleze, să îlsfătuiască și să îl contrazică dacă va comite erori”.

He Zizhen, „tigresa” lui Mao

„Fiu de porc, ou de țestoasă, secătură care se gândește doar latârfe! Te învăț eu minte, ca să nu mai vii aici să te culci cuaceastă târfă burgheză! Mai 1937. He Zizhen e furioasă. Îl loveștepe „nemernic” cu tot ce îi vine la îndemână. Garda de corp aliderului chinez urmărește „spectacolul”, dintr-un colț al camerei.Nu este prima scenă de gelozie la care asistă. Mao protestează,susținând că a intrat doar pentru câteva secunde în cameraalăturată, pentru a discuta puțin cu Lily. Zizhen nu îl crede. Nu-imai suportă infidelitățile. S-a simțit flatată atunci când el apărăsit-o pe Yang Kaihui pentru ea. Dar să o înșele, tocmai pe ea,cu acea târfă de actriță, o comediană cu rochii îngrozitoare?Revărsându-și furia pe Lily Wu, o trage de păr și îi zgârieobrajii. Mao, impasibil, nu intervine. „Imperialisto! Toate asteas-au întâmplat din vina ta! Pleacă imediat!”, strigă He Zizhencătre jurnalista americană Agnes Smadley, care a organizatîntâlnirea dintre Mao și actriță. Zizhen o pălmuiește pe ziaristă,dar aceasta îi dă o replică pe măsură. Zizhen este „învinsă” șicade în genunchi. „Ce fel de bărbat ești tu? Și ce fel de comunist?Îi permiți unei împuțite de imperialiste să mă bată chiar sub ochiităi!”, strigă Zizhen. Mao o privește și face un semn către garda sade corp, indicându-i să o ajute să se ridice. Zizhen face o crizăde nervi și este nevoie de trei gardieni pentru a fi escortată înaltă încăpere. Mao îi urmează, cu capul plecat.

Eva Braun către Hitler: „Cățeaua ta e mare cât unvițel!”

Eva făcea întotdeauna doar ce dorea: continua să consume alcool,carne și să poarte machiaj. Cochetă, avea o pasiune pentru pantofi.Avea o garderobă imensă și își schimba ținutele de șase ori pe zi.Adora să meargă în Italia pentru a-și cumpăra rochii și pantofi lamodă. Avea la dispoziție o coafeză care îi aranja părul de omanieră diferită în fiecare zi, în ciuda reproșurilor lui Hitler,care ura excentricitățile vestimentare și schimbările de orice fel.Într-o zi, Eva asculta în camera ei un disc american. Hitler intrăși spune: „E drăguț ce asculți tu acolo”. Eva îi răspunde cu multăsiguranță în voce: „Da, așa este. Mai ales că bunul tău prietenGoebbels tocmai a interzis acest disc în întregul Reich!”.Mutându-se cu Hitler în reședința acestuia din Berghof, Evaprimește în sfârșit permisiunea de a avea un câine. A ales doimicuți terieri scoțieni: Stasi și Negus. Însă, mândrul câine-lup allui Hitler, cățelușa Blondie, nu suportă prezența altor câini încasă. Din această cauză, Blondie este închisă pe termen nedefinitîn camera lui Hitler, la ordinul expres al Evei Braun: „Cățeaua taBlondie e mare cât un vițel!”. Vexat, Hitler refuză să sefotografieze alături de Eva și de cei doi cățeluși și îi interziceiubitei sale să mai facă astfel de fotografii. În săptămânile careau urmat, Hitler a avut însă de-a face cu voința de fier a Evei. Areușit însă să o împace cu o bijuterie foarte scumpă. Abia dupăcâteva zile, Hitler a îndrăznit să o întrebe pe amanta sa cu o vocetimidă: „Draga mea, îi dai voie sărăcuței de Blondie să iasă afarăsă se plimbe cu noi pentru o jumătate de oră?”.

Bokassa nu mai bea alcool, din ordinul viitoarei”împărătese”

După ce Bokassa s-a mutat în casa din Hardricourt a iubitei saleCatherine, fostul dictator centrafrican Jean-Bédel Bokkasa a datdovadă de o mai mare suplețe ca de obicei, permițându-i acesteia săconducă Curtea regală. Este aceeași curte căreia dictatorul îiimpunea veritabile dictate printr-o voce gravă și puternică. ÎnFranța, însă, vocea lui Bokkasa a devenit mai puțin aspră, maipuțin amenințătoare – propriul său ginere a încercat să îl ucidă cuo grenadă în 1976. Catherine a știut să obțină avantaje din aceastăsituație și i-a impus numeroase restricții. Controlându-iactivitățile și programul de lucru, cea care era supranumită”împărăteasa”, a decis să supravegheze și alimentația soțului ei.”De astăzi înainte, te voi pune la regim. Vei bea apă”, spuneaCatherine. Însă Bokkasa era un bun actor. Pentru o picătură de vin,era capabil de toate prefăcătoriile din lume. S-a prefăcut căacceptă decizia soției sale, însă cu o seară înainte de o ceremonieoficială, s-a îmbătat îngrozitor de tare, fiind descoperit de soțialui, dormind pe jos, alături de o sticlă de Chivas. Fără să ezite,Catherine a luat sticla de Chivas – băutura preferată a soțului ei,de care acesta nu se despărțea niciodată, nici chiar cu ocaziareuniunilor diplomatice – și a golit-o în chiuvetă. „Un viitorîmpărat nu trebuie să se îmbete”, a spus ea. (FlorinBadescu, [email protected])

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Simona Halep face declaraţia momentului: ”Mi-a tras una de am zis că mă desfigurează”
Inchide