Dieta în post: nu exagerați cu soia și înlocuiți carnea cu ciupercile

Redactor:
Matei Ioan
Dieta în post: nu exagerați cu soia și înlocuiți carnea cu ciupercile
Deoarece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă

Deoarece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptăm o dietăpredominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.),ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm înaceastă perioadă. În acest sens, ar trebui să ne axăm pe legume,crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau adulciurilor.

„Ar fi bine să avem un regim alimentar echilibrat, care săconțină atât proteine, lipide, cât și carbohidrați, variindproporțiile în funcție de particularitățile fiecărei persoane înparte”, explică Monica Măcișanu, medic specializat în slăbire. Pede altă parte, restricțiile alimentare ar putea pune siluetelesilfide în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau nedorim.

Ce e de făcut în acest caz? Pentru persoanele subponderale, serecomandă un regim echilibrat și sățios, care să nu priveze corpulde principiile sale de bază.

Se poate mânca bine și fără să restricționăm porțiile demâncare, susțin specialiștii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster(post negru) sau pe cel hipocaloric dacă nu vrem să pierdem îngreutate.

Înlocuiți carnea cu ciuperci

O altă problemă care apare în perioada postului îi vizeazădirect pe „carnivori”, cei care au nevoie zilnic de produse pe bazăde carne. Cel mai adesea, aceștia se plâng de amețeli și lipsă devlagă, acuzând meniul vegetarian că este prea sărac pentru a lehrăni nevoile nutriționale. „Amețelile și starea de lipotimielegate de alimentație pot fi expresia hipotensiunii sau ahipoglicemiei! În acest sens e important să se bea o cantitatesuficientă de lichide pe zi (ideal 2 litri) și să se mănâncesuficient pentru a nu avea astfel de surprize. Chiar și în perioadapostului ar trebui să avem un aport suficient de proteine pentru căacestea sunt cele care servesc la formarea celulelor din organism.Este nevoie de o cantitate de două ori mai mare (55-60 gr deproteine vegetale/zi) pentru a acoperi nevoile minime aleorganismului, față de doar 30-35 gr când proteinele administrateprovin din ouă, lapte și carne! Produsele din carne pot fiînlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale (cele maibogate fiind ciupercile), și în zilele cu dezlegare se apelează lafructe de mare și pește, alimente bogate atât în proteine,vitaminele A și D, cât și în Omega 3”, afirmă dr. Măcișanu.

Diana Suciu, [email protected]

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide