Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă

Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 22/02/2013, 16:27

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în România, avertizează medicii. Potrivit acestora, mortalitatea provocată de aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendință de scădere în țările Europei de Vest și Europei Centrale, dar în Romania trendul este unul ascendent. Statisticile de specialitate arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Cifrele arată că infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate și mortalitate în țara noastră, cu importante consecințe socio-economice, menționează cardiologii. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, unul din trei români suferă de această afecțiune.

Această afecțiune nu atacă doar cordul, ci și creierul și rinichinii. Prin urmare colaborarea dintre neurologi și nefrologi este mai mult decât necesară. „Pentru noi, neurologii, este extrem de importantă participarea în această Alianță. Hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru accidentele vasculare cerebrale, dar și pentru boala Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii zece ani arată că România se situează pe locurile unu și doi în lume la bolile cardiovasculare și neurovasculare, un lucru care nu ne bucură deloc”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății Române de Neurologie.

În același timp, hipertensiunea arterială este în strânsă corelație și cu diabetul. Potrivit prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 16% din pacienții cu hipertensiune arterială au diabet.

Un rol deosebit în lupta împotriva hipertensiunii arteriale o au și medicii de familie. „Dacă pacienții noștri vor înțelege că tratamentul hipertensiunii arteriale nu este opțional și vor veni mai des către medicul de familie, atunci nu îi vom mai împovăra atât de mult pe ceilalți colegi ai noștri specialiști. Pacienții nu trebuie să uite că hipertensiunea arterială, netratată la timp, poate schimba dramatic viața”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

În acest context, reprezentanții mai multor societăți medicale au încheiat o alianță ce are drept scop combaterea hipertensiunii arteriale.”Hipertensiunea arterială e o mare problemă, însă o problemă ce poate fi rezolvată prin colaborarea medicilor din toate domeniile, cu buna participare a pacienților și a autorităților. Alianța Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale e o Alianță ce se dorește deschisă. Orice organizație preocupată de hipertensiunea arterială este binevenită”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman, președintele Societății Române de Cardiologie.

În același timp, prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie, este de părere că semnarea Alianței reprezintă un moment important atât pentru cardiologii din România, cât și pentru medicina românească. Iar asta cu atât mai mult cu cât hipertensiunea arterială reprezintă un inamic al sănătății publice.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
BOMBA ANULUI despre PFIZER! Va ȘOCA omenirea. S-a terminat totul
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...