Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă

Redactor:
Mădălina Chițu
Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă
Infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate și mortalitate în țara noastră

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în România, avertizează medicii. Potrivit acestora, mortalitatea provocată de aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendință de scădere în țările Europei de Vest și Europei Centrale, dar în Romania trendul este unul ascendent. Statisticile de specialitate arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Cifrele arată că infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate și mortalitate în țara noastră, cu importante consecințe socio-economice, menționează cardiologii. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, unul din trei români suferă de această afecțiune.

Această afecțiune nu atacă doar cordul, ci și creierul și rinichinii. Prin urmare colaborarea dintre neurologi și nefrologi este mai mult decât necesară. „Pentru noi, neurologii, este extrem de importantă participarea în această Alianță. Hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru accidentele vasculare cerebrale, dar și pentru boala Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii zece ani arată că România se situează pe locurile unu și doi în lume la bolile cardiovasculare și neurovasculare, un lucru care nu ne bucură deloc”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății Române de Neurologie.

În același timp, hipertensiunea arterială este în strânsă corelație și cu diabetul. Potrivit prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 16% din pacienții cu hipertensiune arterială au diabet.

Un rol deosebit în lupta împotriva hipertensiunii arteriale o au și medicii de familie. „Dacă pacienții noștri vor înțelege că tratamentul hipertensiunii arteriale nu este opțional și vor veni mai des către medicul de familie, atunci nu îi vom mai împovăra atât de mult pe ceilalți colegi ai noștri specialiști. Pacienții nu trebuie să uite că hipertensiunea arterială, netratată la timp, poate schimba dramatic viața”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

În acest context, reprezentanții mai multor societăți medicale au încheiat o alianță ce are drept scop combaterea hipertensiunii arteriale.”Hipertensiunea arterială e o mare problemă, însă o problemă ce poate fi rezolvată prin colaborarea medicilor din toate domeniile, cu buna participare a pacienților și a autorităților. Alianța Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale e o Alianță ce se dorește deschisă. Orice organizație preocupată de hipertensiunea arterială este binevenită”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman, președintele Societății Române de Cardiologie.

În același timp, prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie, este de părere că semnarea Alianței reprezintă un moment important atât pentru cardiologii din România, cât și pentru medicina românească. Iar asta cu atât mai mult cu cât hipertensiunea arterială reprezintă un inamic al sănătății publice.

Inchide