Efectul medicamentelor, influențat de autosugestie

Redactor:
Gândul
Efectul medicamentelor, influențat de autosugestie
Oamenii care cred că medicamentele pe care le iau nu își fac efectul pot reduce sau chiar anula eficiența analgezicelor, conform unui studiu publicat de Science Translational Medicine miercuri, citat de BBC

Oamenii care cred cămedicamentele pe care le iau nu își fac efectul pot reduce sau chiar anulaeficiența analgezicelor, conform unui studiu publicat de ScienceTranslational Medicine miercuri, citat de BBC.

Efectulplacebo se produce atunci când starea de sănătate se îmbunătățeștevizibil la administrarea unor tratamente inactive, dar pe carepacienții le cred reale. Există, însă, și un efect opus celui deplacebo, când pacienții primesc medicametul de care au nevoie, daraceasta nu are efectul dorit deoarece ei nu au încredere întratament.

„Efectulîncrederii în medicament este suficient de puternic pentru a oferibeneficii reale tratamentului, și, din păcate, este de asemeneafoarte capabil de a împiedica efectul analgezicului”, spune IreneTracy, coordonatoarea cercetării.

Cum s-a realizat studiul

Celor 22 depacienți li s-a provocat durere prin încălzirea unui picior și aufost rugați să descrie de la 1 la 100 intensitatea acesteia. Pentruca momentele reale ale administrării medicamentului să le rămânenecunoscute, pacienților li s-a pus o perfuzie intravenoasă pe totparcursul cercetării.

Evaluareainițială a durerii a fost, în medie, de 66. Fără să li se spună,pacienților li s-a administrat un analgezic, remifentanil, după care evaluarea a scăzut la 55. Când aufost informați că medicamentul a fost administrat, nivelul dedurere a scăzut la 39. Fără să renunțe la analgezic, cercetătoriile-au spus că medicamentul a fost scos, iar evaluarea medie adurerii a sărit la 64. Prin urmare, deși li se administraremifentanil, pacienții evaluau durerea la același nivel ca atuncicând nu primeau medicație.

ProfesorulIrene Tracey, de la Universitatea Oxford, a conchis pentru BBC:”Este fenomenal. Este unul dintre cele mai bune analgezice pe carele avem și influența creierului, fie poate crește mult efectul său,sau îl poate elimina complet”. (Alexandra Pele)

Inchide