Excesul de cafea poate duce la deficit de potasiu

Redactor:
Mădălina Chițu
Excesul de cafea poate duce la deficit de potasiu
Medicii nutriționiști susțin că potasiul este esențial organismului pentru buna funcționare a sistemelor ner­vos, muscular și cardiovascular. „Nivelul scăzut de potasiu în sânge poate fi determinat de boli de inimă, ficat, rinichi, glande suprarenale, diabet, cancer și hipertiroidie", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Medicii nutriționiști susțin că potasiul este esențialorganismului pentru buna funcționare a sistemelor ner­vos, muscularși cardiovascular. „Nivelul scăzut de potasiu în sânge poate fideterminat de boli de inimă, ficat, rinichi, glande suprarenale,diabet, cancer și hipertiroidie”, spune prof. dr. GheorgheMencinicopschi, directorul Institutului de CercetăriAlimentare.
Specialistul precizează că deficitul de potasiu ne pune sănătateaîn pericol. „Eliminarea acestui mineral din organism esteamplificată de consumul în exces al alcoolului, zahărului șicafelei. De asemenea, administrarea unor diuretice măreștepierderea de potasiu, pe când alte produse diuretice pot duce lacreșterea concentrației acestui mineral (hiperkalemia) în organism,ambele situații fiind periculoase pentru sănătate”, precizeazămedicul nutriționist.
Simptomele deficienței de potasiu se manifestă prin oboseală,slăbiciune musculară, rețineri de apă în țesuturi, sete, anorexie,perturbări ale funcției renale și ale sistemului nervos.
Pe de altă parte, o concentrație prea ridicată de potasiu poatedetermina stări de dezorientare, confuzie, oboseală, problemecardiace, diaree. „Hiperkalemia reduce activitatea medicamenteloranticoagulante, modifică electrocardiograma și compromite funcțiarenală”, conchide medicul Mencinicopschi.

Inchide