Fără stres și fără kilograme. Ce să mănânci la serviciu

Redactor:
Gândul
Fără stres și fără kilograme. Ce să mănânci la serviciu
Statisticile arată că unul din cinci oameni este stresat, caz în care organismul celui afectat funcționează pe poziția „supraviețuire": Astfel, sub efectul celor doi hormoni de stres - cortizolul și leptina, metabolismul încetinește, iar corpul începe să stocheze „rezerve de combustibil", sub formă de grăsime.

Statisticile arată că unul din cinci oameni este stresat, caz încare organismul celui afectat funcționează pe poziția”supraviețuire”: Astfel, sub efectul celor doi hormoni de stres -cortizolul și leptina, metabolismul încetinește, iar corpul începesă stocheze „rezerve de combustibil”, sub formă de grăsime. Mediciinutriționiști atrag atenția asupra faptului că stresul are un rolimportant în luarea în greutate și, cum mulți dintre noi petrecemcel puțin opt ore la locul de muncă, riscul de a ne îngrășa esteridicat.

Specialiștii spun că în astfel de situații apare pofta exageratăde alimente care au un conținut mare de carbohidrați, precumpastele făinoase sau dulciurile. „Atunci când suntem stresați,putem mânca două ciocolate una după alta”, subliniazăbio-nutriționistul Livia Nena.

În plus, sunt anumite alimente care mâncate în de momentele denervozitate ne accentuează starea de neliniște. „Atunci când suntemagitați, trebuie să evităm orice tip de aliment care este excitantal sistemului nervos. Astfel, ciocolata, cafeaua, cacaua, băuturilecare conțin cofeină, precum energizantele sau cola, accentueazăstarea de stres”, spune nutriționistul Ioana Diana Dima. În plus,dr. Dima susține că și ceaiul negru sau verde trebuie evitat,deoarece conține o substanță denumită teină, cu efecte asemănătoarecofeinei, și anume acelea de excitant al sistemului nervos.

Papaya și fisticul îmbunătățesc starea despirit

Pentru a îmbunătăți starea de spirit, nutriționiștii recomandămigdalele, iaurtul, fisticul, papaya și creveții. Potrivitmedicilor, vitamina B, care se găsește în aceste alimente, ajută lacreșterea producției de serotonină din creier, iar astfel aparestarea de relaxare. În plus, datorită conținutului de acid folic,aceste alimente ajută la îmbunătățirea stării de spirit, iarsarcinile primite nu vor mai părea așa de dificile.

„Deși gustările ideale sunt covrigeii, biscuiții, snaksurile saupreparatele de la restaurantele de tip fast-food, acestea îngrașăși creează o stare de neliniște. După o masă consistentă înkilocalorii, organismul are nevoie de odihnă, dar în timpulprogramului de muncă acest lucru nu este posibil”, spune biologulNena. În plus, specialistul în nutriție recomandă fixarea uneianumite ore atunci când vine vorba de mâncare. Astfel, dr. LiviaNena spune că pentru masa de prânz ora ideală este 14, timp în carerenunțăm la lucru și mâncăm în liniște. „Recomand evitareapungulițelor cu biscuți sau alte produse de acest tip pe birou,care sunt nesănătoase și sunt încărcate caloric și au cantitatezero nutrițională. Dacă acestea sunt pe masă, vom fi tentați ca dincând în când să mai luăm câte un pumn, iar acest lucru va aveaefect asupra siluetei”, adaugă dr. Nena.

Biologul recomandă pachetul făcut acasă, de exemplu sandviciurifăcute din pâine integrală cu brânză, roșii, sau un borcănel deiaurt, care ar putea reprezenta o mică gustare. În plus,nutriționiștii recomandă fructele și legumele, deoarece acesteasunt bogate în vitamine si antioxidanți.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide