Fetele încep să se machieze încă de când sunt preșcolare

Redactor:
Dan Radu
Fetele încep să se machieze încă de când sunt preșcolare
Fotografiile fiicelor lui Tom Cruise și cele ale fostului model Jordan, în care acestea sunt puternic machiate, au readus în discuție o mai veche dezbatere

Fotografiile fiicelor lui Tom Cruise și cele ale fostului modelJordan, în care acestea sunt puternic machiate, au readus îndiscuție o mai veche dezbatere: cât de devreme ar trebui să înceapăfetițele să se machieze sau dacă le face bine machiajul la vârsteatât de fragede. În aceste fotografii, Princess Tiaamii, fiica dedoi ani a fostului model Jordan, are ochii fardați, gene false șigel de buze, în timp ce Suri Cruise, fiica de 3 ani a lui TomCruise, poartă un ruj sângeriu foarte pronunțat.

Imaginile au stârnit o nouă controversă, unii considerând căeste normal ca fetițele să-și imite mamele sau alte persoaneadulte, în timp ce alții spun că machiajul are deja o tentă sexualănepotrivită pentru fetițe. „Nu văd nimic în neregulă cu asta”, aafirmat directorul organizației specializate în drepturile copiilor”Fair Play for Children”, Jan Cosgrove. „Copiii se îmbracă și semachiază de când lumea, lucruri considerate normale de-a lungulistoriei în toate culturile umane. Peste tot copiii își imităpărinții îmbrăcându-se ca ei și folosindu-se de machiaj. Este chiarsănătos să o facă”, a spus Cosgrove. La rândul ei, activista îndrepturile copiilor Lisa Allen a adăugat că nu este niciun motiv deîngrijorare. „Mamele se joacă astfel cu copiii, iar atât timp câttotul rămâne un joc nu este niciun motiv de îngrijorare”.

Copil sau adult

Conform psihologului Linda Papadopolous, cunoscută drept”terapeut al copiilor celebrităților”, faptul că fetițele semachiază și poartă haine mai potrivite pentru un adult poate fipericulos pentru dezvoltarea lor.

„La prima vedere, faptul că fetițele se machiază și secostumează în adulți poate părea jovial și normal. Problema este,însă, că apare o confuzie: când încetează să mai fie fetițe și cânddevin adulte?”, a spus Linda Papadopolous. Conform acesteia, copiiinu au discernământul necesar pentru a putea imita ceea ce este demnde imitat. „Dacă o fată poartă o rochie de prințesă, se va simți cao prințesă. Dacă poartă un costum de iepuraș, se va simți ca uniepuraș. Dar dacă se machiază, poartă pantofi cu tocuri cui șisutien, atunci o forțăm să înțeleagă concepte precum sexualitateala o vârstă la care nu este încă pregătită să o facă”, puncteazăPapadopolous, care mai avertizează asupra unui alt pericol.”Trebuie să fim conștienți că, atunci când fetița iese în lumepurtând haine mai potrivite pentru o femeie, alți oameni vorconsidera că este mai în vârstă, ceea ce poate fi foartepericulos”.

Drăguț sau sexy

Un studiu recent efectuat în Marea Britanie de către companiaMintel (specializată în cercetarea comportamentului consumatorilor)arată că fetele încep să se machieze de la nouă sau zece ani, înîncercarea de a atinge perfecțiuna fizică prezentată în reviste saula televizor. Astfel, trei sferturi dintre fetele cu vârstecuprinse între 11 și 14 ani folosesc fard de pleoape în modregulat, în timp ce 71% dintre ele își aplică rimel.

Jumătate dintre fetele între 11 și 14 ani se dau cu ruj înfiecare zi. Chiar și fetele mai tinere de atât folosesc în modregulat produse cosmetice. 63% dintre fetele cu vârste cuprinseîntre 7 și 10 ani se dau cu ruj, 80% se dau cu ojă, în timp ce 44%dintre ele au folosit fard de pleoape sau contur de ochi. Analistulcompaniei Mintel, Claire Hatcher, spune că fascinația fetelorpreadolescente pentru produsele de înfrumusețare este încurajată derevistele pentru adolescenți, dar și de industria produselorcosmetice pentru copii. „Tinerele fete au vrut mereu să încercefardurile mamei, dar afluxul de produse destinate special pentruele a dus la un fenomen mai amplu. Ele mai sunt încurajate și depărinți, care consideră că a te machia este mai degrabă drăguțdecât sexy”, spune Hatcher.

Fetele capătă imagini eronate despre sine

Psihologul David Spellman spune, însă, că machiajul aplicat dela vârste fragede le poate da tinerelor fete imagini eronate desprecum ar trebui să arate. „Cred că psihicul copiilor este afectat înbună măsură de imaginile din reviste și de la televizor. Idealulfizic a devenit cu totul altceva decât felul în care arată un corpsănătos. Astfel, de la vârste tot mai fragede, copiilor li seinduce ideea că nu arată așa cum ar trebui”, spune Spellman,adăugând că firmele de cosmetice profită de labilitatea psihică acopiilor. „Tinerii sunt văzuți drept consumatori de către acestefirme care scot profituri uriașe de pe urma lor”. Cercetătorii dela Mintel au intervievat 5.856 de fete cu vârste cuprinse între 7și 19 ani. Nouă din zece respondente foloseau farduri zilnic dedinainte de a împlini 14 ani.

Inchide