GALERIE FOTO. Cele mai frumoase librării și biblioteci din lume

Redactor:
Laura Holban
Turiștii sunt interesați să viziteze în primul rând muzee și monumente marcante atunci când se plimbă prin lume, însă bibliotecile se numără și ele printre obiectivele turistice demne de vizitat.

Turiștii sunt interesați să viziteze în primul rând muzee și monumente marcante atunci când se plimbă prin lume, însă bibliotecile se numără și ele printre obiectivele turistice demne de vizitat. Huffington Post a realizat o colecție a celor mai frumoase clădiri care găzduiesc biblioteci sau librării, construcții arhitecturale ce pot atrage atât „șoarecii” de bibliotecă, cât și cei mai puțin interesați de cărți.

Biblioteca Națională a Spaniei a fost fondată în 1711 de către Felipe al V-lea și a fost dată în folosință anul următor sub numele de „biblioteca publică regală”. În 1836 a trecut în controlul guvernului spaniol și a primit numele pe care îl are și azi.

Biblioteca Națională a Franței a fost construită în Paris, în 1368, acolo unde se află acum muzeul Louvre. În 1998, președintele francez Francois Mitterand a cerut construirea unei noi clădiri care acum găzduiește peste 10 milioane de volume. Acum, Biblioteca Națională este de asemenea un spațiu cunoscut pentru expoziții de artă.

Librăria Lello din Porto este faimoasă pentru scările unduioase și pentru culorile vibrante cu care este tapițată și decorată. Nu la fel de faimoasă ca o bibliotecă, dar totuși un loc în care se depozitează cărți, clădirea a fost construită în 1906 și reprezintă un loc de relaxare atât pentru cei pasionați de cărți, cât și pentru cei care iubesc arhitectura.

Începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Biblioteca de Filologie a Universității Libere din Berlin este văzută drept o instituție simbolică pentru oraș, la fel de importantă și printre insituțiile educaționale din întreaga Germanie. Biblioteca, restaurată în clădirea Universității, a fost construită timp de 8 ani, din 1997 până în 2005.

Arhitectul Norman Foster a transformat curtea interioară a British Museum și a realizat un soi de piațetă publică acoperită cu sticlă, loc unde se găsește și ceea ce englezii numesc Camera de Lectură.

Biblioteca Universității de Drept din Zurich este cunoscută pentru arhitectul care a proiectat-o, spaniolul Santiago Calatrava. După 15 ani de construcții, biblioteca a fost deschisă publicului în 2004. Clădirea în care a fost construită datează din 1908, iar arhitectul spaniol a ascuns biblioteca în pereții clădirii originale. Colecția bibliotecii depășește 170.000 de volume și 700 de reviste.

Biblioteca Națională din Singapore datează din 1823 și este strâns legată de prima instituție educațională din țară – The Singapore Institution – care în prezent este cunoscută sub numele de Raffles Insitution.

Biblioteca Națională din Austria este și centrul academic al țării și are un trecut plin de tradiții, datând din secolul al XIV-lea. Scopul acesteia este de a „servi ca centru informațional și de cercetare orientat spre serviciul public, reprezentând o instituție națională de excepție și un centru al educației și culturii”. Are multe săli de lectură superb decorate, cea mai cunoscută fiind Baroque State Hall, construită la cererea împăratului Charles al VI-lea.

Biblioteca Regală din Copenhaga este cea mai mare bibliotecă din țările nordice, servind drept biblioteca națională a Danemarcei, cât și drept bibliotecă universitară la Universitatea din Copenhaga. Colecția bibliotecii cuprinde toate volumele scoase pe teritoriul țării din secolul XVII și până în prezent. Și prima carte daneză, datând din 1482, este și ea depozitată aici.

Biblioteca Publică din Vancouver este construită pe locul unei vechi mori, care a fost înlocuită pe parcursul anilor de Institutul Literar Hastings. În acea clădire a fost găzduită și prima bibliotecă, care a fost reconstruită și redeschisă în 1995. Astăzi, este cea de-a treia bibliotecă a Canadei după mărimea colecției de volume pe care o depozitează.

Inchide