Gheața polară se topește într-un ritm mai lent decât cel estimat până în prezent

Redactor:
Laura Holban
Gheața polară se topește într-un ritm mai lent decât cel estimat până în prezent
Circa 230 de miliarde de tone de gheață se topesc anual și se revarsă în ocean, cantitate mai mică decât cea estimată de către oamenii de știință.

Circa 230 de miliarde de tone de gheață se topesc anual și se revarsă în ocean, cantitate mai mică decât cea estimată de către oamenii de știință. Potrivit unui studiu recent finalizat la Universitatea Colorado din Boulder, cercetătorii au calculat că procentul de gheață topită este cu 30% mai mic decât s-a crezut până în momentul de față, notează USNews.com.

Cercetătorul John Wahr a explicat că în cazul în care cantitatea de gheață topită în șapte ani, în intervalul 2003 – 2010, ar acoperi teritoriul pe teritoriul SUA ar inunda întreaga țară cu ape de circa jumătate de metru adâncime sau ar umple suprafața lacului Erie de opt ori.

Echipa de oameni de știință a folosit date adunate de către satelitul Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), lansat de către NASA și Germania, în parteneriat, în 2002. GRACE măsoară gravitația în 20 de puncte distincte de pe glob. Cu aceste măsurători, GRACE oferă estimări mult mai concludente față de cele realizate până acum la câțiva ghețari accesibili și extrapolate cei 200.000 de ghețari de pe glob. „A fost dificil să se facă estimări fidele până acum. Era și timpul să se realizeze un inventar la nivel global”, a explicat Wahr.

Cercetătorul nu a uitat să sublinieze că ritmul de topire a ghețarilor este greu de prognozat. „Mulți oameni vor să afle cât și cum se vor topi ghețarii și calotele glaciare până la sfârșitul secolului, însă este prea periculos să estimăm așa ceva. Nu avem suficiente date ca să știm ce se va întâmpla”, a conchis omul de știință.

Inchide