Oncu Marius Gheorghe
23.04.2012
Magazin

Grupul Samsung pregătește investiții record de peste 41 miliarde de dolari pentru acest an

Grupul Samsung pregătește investiții record de peste 41 miliarde de dolari pentru acest an
Samsung, cel mai mare conglomerat sud-coreean, a anunțat marți că va investi în acest an suma record de 41,4 miliarde de dolari, iar grupul mizează pe cipurile logice și ecrane OLED pentru a repeta succesele înregistrate în fața rivalilor cu cipurile de memorie pentru calculatoare sau ecranele LCD.

Samsung, cel mai mare conglomerat sud-coreean, a anunțat marți că va investi în acest an suma record de 41,4 miliarde de dolari, iar grupul mizează pe cipurile logice și ecrane OLED pentru a repeta succesele înregistrate în fața rivalilor cu cipurile de memorie pentru calculatoare sau ecranele LCD.

Samsung nu a detaliat obiectivele investițiilor de 47.800 miliare de woni, dar analiștii anticipau o majorare a investițiilor în cipuri pentru dispozitive mobile și ecrane OLED.
Grupul este renumit pentru investiții în noi tehnologii noi înaintea rivalilor, scrie Reuters.

„Samsung are o capacitate solidă de a genera lichidități, care-i permite pariuri îndrăznețe în noi tehnologii. Nicio altă companie IT nu-i poate bate în privinața investițiilor și acesta este modul în care Samsung găsește noi surse de venit înaintea rivalilor și crește distanța față de aceștia”, a declarat Lee Sun-tae, analist la NH Investment & Securities.

De asemenea, grupul va angaja un număr record de 26.000 de persoane în acest an, față de 25.000 anul trecut. Samsung are în prezent la nivel global circa 350.000 de angajați.

Suma anunțată pentru investiții vizează de la construcția de fabrici la activități de cercetare-dezvoltare, angajări, respectiv fuziuni și achiziții.

Din totalul de aproape 48.000 de miliarde de woni, 31 miliarde de woni (27 miliarde de dolari) sunt investiții de capital, în urcare cu 11% față de anul trecut, potrivit Samsung.

Aproximativ 25.000 de miliarde de woni (22 miliarde de dolari), 80% din investițiile de capital, vor avea loc la Samsung Electronic, cea mai mare companie IT din lume după venituri, în principal pentru a crește capacitatea de cipuri de sistem și ecrane OLED, afirmă analiștii.

Investițiile în cipuri precum procesoare și senzori folosiți la smartphonuri, tablete și camere, vor depăși pentru prima dată cheltuielile destinate producției de cipuri de memorie, urmând să ajungă la 7.500 miliarde de woni (6,5 miliarde de dolari), cu circa 1.000 miliarde de woni (873 milioane de dolari) peste investițiile în cipuri de memorie, au adăugat analiștii IT.

De asemenea, investițiile în tehnologia OLED vor urca, probabil, d ela 5.000 miliarde de woni anul trecut la 7.000 miliarde de woni (6,1 miliarde de dolari) în acest an, iar restul fondurilor vor fi cheltuite pentru diviziile LCD, baterii reîncărcabile și LED.

Samsung produce procesoare pentru iPhone și iPad ale Apple, dar și pentru propria linie de produse mobile Galaxy. Divizia de ecrane are, de asemenea, o poziție aproape de monopol asupra furnizării de ecrane OLED, folosite la gadgeturile mobile de lux și considerate înlocuitoarele actualelor televizoare LCD.

Investițiile record, în urcare cu 12% de la 42,8 miliarde woni (37,4 miliarde de dolari) anul trecut, vin după ce rivalul LG a redus cu circa 3 miliarde de dolari cheltuielile pentru acest an.

Marile grupuri nipone, Sony, Toshiba, Hitachi și Sharp, intenționează să investească în total 1.300 miliarde de yeni (16,6 miliarde de dolari) în anul fiscal care se încheie în martie, sub suma de 27,9 miliarde de woni alocată de Samsung pentru anul trecut.

Grupul Samsung include circa 80 de companii, iar afacerile se întind de la sectorul financiar la construcții, sectoarele naval și medical, dar și electronice de consum. Veniturile totale ale Samsung reprezintă circa 20% din PIB de 1.200 de miliarde de woni (peste 1.000 miliarde de dolari) al Coreei de Sud.

Inchide