Gustările din miez de noapte distrug dinții

Redactor:
Mădălina Chițu
Gustările din miez de noapte distrug dinții
Gustările de la miezul nopții cresc riscul apariției cariilor și a problemelor cu dantura. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga, relatează BBC News.

Gustările de la miezul nopții cresc riscul apariției cariilor șia problemelor cu dantura. Aceasta este concluzia unui studiurealizat de oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga,relatează BBC News.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 2.217 de danezi,dintre care 8 la sută dintre participanți aveau prostul obicei de ase trezi în timpul nopții pentru a mai ronțăi câte ceva.

Subiecții au fost monitorizați pe o perioadă de șase ani,cercetătorii constatând că persoanele care aveau obiceiul sămănânce noaptea și-au pierdut mai mulți dinți, comparativ cu celecare nu aveau acest obicei.

Specialiștii olandezi au luat în calcul și factori precumfumatul, vârsta și consumul de alimente care au zahăr.

Rezultatele au arătat că și acești factori sunt destul deimportanți pentru deteriorarea danturii, fapt demonstrat și destudiile anterioare.

Cauza principală a pierderii danturii din cauza gustărilor dinmiez de noapte o reprezintă schimbarea fluxului de salivă dintimpul nopții: când dormim, cavitatea orală este uscată, așa căresturile de mâncare rămân mai mult în gură, explică dr. JenniferLundgren, coordonatorul cercetării.

„La fel de periculoase pentru dantură sunt și băuturileacidulate pe care le servim înainte de culcare. Pentru a preveniapariția afecțiunilor dentare recomand, cu precădere, periajuldinților după aceste mici gustări din miez de noapte”, spuneprofesorul Damien Walmsley, membru al Asociației de Stomatologiedin Marea Britanie.

Inchide