Guvernul american a înaintat Google 4.287 de cereri privind date private despre utilizatori, în 2010

Redactor:
Matei Ioan
Guvernul american a înaintat Google 4.287 de cereri privind date private despre utilizatori, în 2010
Guvernul american a cerut de la Google date private despre utilizatori de 4.287 de ori în primele șase luni ale anului, potrivit Transparency Report, o aplicație a companiei americane de internet care indică nivelul de cenzură din țări din întreaga lume

Guvernul american a cerut de la Google date private despreutilizatori de 4.287 de ori în primele șase luni ale anului,potrivit Transparency Report, o aplicație a companiei americane deinternet care indică nivelul de cenzură din țări din întreaga lume,informează BBC News Online.

De asemenea, Google a primit peste 1.000 de astfel de cereri șidin partea guvernului britanic, în prima jumătate a anului.

Grupurile care militează pentru libertățile cetățenești aulăudat inițiativa Google, dar au cerut companiei să facă publice șimai multe informații despre aceste cereri venite din parteaguvernelor din întreaga lume.

La începutul acestui an, Google a făcut publice detalii desprefrecvența cu care guvernele din întreaga lume i-au cerut să le deainformații personale ale utilizatorilor sau să cenzurezeconținuturi.

Google a dat publicității o hartă și a pus la dispozițiainternauților diferite instrumente prin care aceștia pot vedea câtedintre cererile guvernelor au fost rezolvate integral sau parțialși ce servicii ale Google au fost afectate.

În Statele Unite ale Americii, de exemplu, au existat, înperioada iulie 2009 – decembrie 2009, șapte ordine judecătoreștiprivind retragerea de conținuturi de pe YouTube.

Reprezentanții grupurilor care militează pentru libertățilecetățenești au declarat că această aplicație Google este extrem devaloroasă pentru activiștii care luptă împotriva cenzurii.

„Cred că este o inițiativă extraordinară și ar fi de mare ajutordacă și alte rețele ar face un lucru similar”, a declarat LilianEdwards, profesor de drept online la Universitatea Sheffield șimembru al comitetului administrativ al societății Open RightsGroup.

Oficialii Google au precizat că toate datele făcute publice potfi probate și analizează posibilitatea de a da publicității și maimulte detalii.

„Când serviciile Google sunt blocate sau filtrate, noi nu neputem servi eficient clienții. De aceea acționăm în fiecare zi înfavoarea libertății de expresie și a accesului la informație”, ascris David Drummond, Chief Legal Officer al Google, pe bloguloficial al companiei.

Inchide