Hitler a ajuns un pictor de succes

Redactor:
Gândul
Chiar dacă nu a fost deloc apreciat ca artist în timpul vieții, tablourile pictate de dictatorul nazist Adolf Hitler aduc încasări mai mult decât onorabile celor care le vând.
Chiar dacă nu a fost deloc apreciat ca artist în timpul vieții, tablourile pictate de dictatorul nazist Adolf Hitler aduc încasări mai mult decât onorabile celor care le vând.

Chiar dacă nu a fost deloc apreciat ca artist în timpul vieții, tablourile pictate de dictatorul nazist Adolf Hitler aduc încasări mai mult decât onorabile celor care le vând. Un set de picturi și schițe, prezentate de o casă de licitații britanică ca fiind realizate chiar de Adolf Hitler, au fost vândute ieri, suma încasată apropiindu-se de 150.000 de dolari, relatează Associated Press.

Printre cele 15 lucrări se află un portret al unui tânăr, datat 1910, semnat A. Hitler. Inițialele A.H. apar chiar și deasupra portretului. Richard Westwood-Brookes, expertul în documente istorice al casei de licitații Mulloks, cea care a și organizat licitația, este de părere că picturile sunt autentice. Doar portretul de mai sus s-a vândut cu aproximativ 14.600 de dolari.

Persoana care a scos la vânzare setul de picturi, prin intermediul casei Mulloks, le-a cumpărat de la un soldat britanic care a făcut parte dintr-un regiment care a staționat o perioadă în orașul german Essen, în 1945.

Adolf Hilter, dictatorul nazist care provocat milioane de victime în încercarea de a aduce întreaga Europă sub control german, a încercat cariera de artist în tinerețe, fără succes însă. Acesta ar fi pictat sute de tablouri. Deși obiectele scoase la vânzare erau nereușite din punct de vedere artistic, este cunoscut faptul că orice obiect care i-a aparținut lui Hitler atrage sume mari.

O licitație asemănătoare a avut loc în 2005, tot în Marea Britanie. Atunci, un alt set de picturi despre care se presupunea că ar fi semnate de Adolf Hiler au fost vândute tot pe aproximativ 150.000 de dolari. O altă licitație de acest tip va avea loc luna aceasta la Nuremberg. (V.M.)

Inchide