• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

IMAGINEA FOMETEI în Coreea de Nord. GALERIE FOTO IMPRESIONANTĂ

Coreea de Nord se confruntă în ultima perioadă cu o criză alimentară, populația fiind afectată grav de malnutriție.

Coreea de Nord se confruntă în ultima perioadă cu o criză alimentară, populația fiind afectată grav de malnutriție.

Inundațiile și taifunurile din această vară au provocat daune însemnate în Coreea de Nord, în special în provincia Hwanghae de Sud. Țara comunistă, izolată din punct de vedere politic și economic, a cerut deja ajutor internațional, cu scopul de a evita o foamete care amenință întreaga zonă, informează revista Slate.fr. În provincia menționată, populația se confruntă cu probleme mai grave de malnutriție decât în restul țării.

Copii înfometați aduși la spital cu bicicleta

Într-un spital din provincie, copiii zac în spitale cu simptome de malnutriție: infecții ale pielii, păr care cade, apatie, scrie msnbc.com. „Mamele îi aduc cu bicicleta”, a explicat medicul pediatric Jang Kum Son, angajat al Spitalului Haeju, din provincia Hwanghae de Sud. „Cândva am avut o ambulanță, dar s-a stricat. O mamă a mers pe bicicletă 72 de kilometri ca să-și aducă fiul. Însă de multe ori, până ajung aici este deja prea târziu”, a mai spus acesta pentru jurnaliștii Reuters care au petrecut o săptămână în țara asiatică.

Citește și: Reportaj CUTREMURĂTOR din Somalia, țara unde FOAMETEA le face pe mame să-și abandoneze COPIII ÎN DEȘERT

Copiilor ajunși la spital li se măsoară grosimea brațelor cu brățări de diferite culori – un test standard pentru stabilirea gravității bolii. Celor care li se potrivesc brățările portocalii și roșii înseamnă că riscă să moară dacă nu primesc tratament. „Nu am mai văzut așa ceva nici în Etiopia”, a declarat Delphine Chedorge, coordonatoarea unei echipe „Medici fără frontiere”.

Un voluntar care lucrează în provincia nord-coreeană le-a explicat jurnaliștilor Reuters că foametea cronică din Coreea de Nord a făcut ca autoritățile să scadă cu doi centimetri limita de înălțime la recrutarea în armată, pentru a fi mai puțini recruți. Speranța de viață din Coreea de Nord este cu 11 ani mai mică ca a vecinilor din Coreea de Sud, precizează sursa citată.

Acum, în pragul iernii, temerea este că și în condițiile în care vor veni ajutoare în alimente din străinătate, acestea nu vor putea fi distribuite. De asemenea, și din cauza raționalizării de multe ori alimentele nu ajung la timp la cei care au nevoie de ele.

Mai jos, o galerie foto inedită cu nord-coreenii din provincia Hwanghae de Sud realizată de jurnaliștii Reuters:


Un copil suferind de malnutriție internat în spitalul din Haeju, capitala provinciei Hwanghae de Sud

Un băiat nord-coreean muncește pe câmp la o cooperativă agricolă din provincie

Un copil surprins în timp ce muncește

O femeie pregătește masa pentru familia sa

Copii așteptând vizita medicală

Un copil dintr-un orfelinat din provincia Hwanghae de Sud așteaptă să fie examinat de medici

Mame alăptându-și bebelușii în spital

Un drapel roșu tronând în aer și copii hoinărind prin sat

Tineri nord-coreeni în timp ce se antrenează în fața unui monument din Pyongyang

O femeie le arată jurnaliștilor Reuters ruinele casei distruse de inundații

Femei pe câmp

Șeful cooperativei agricole Soksa-Ri îi ghidează pe jurnaliștii Reuters

Un locuitor nord-coreean le arată jurnaliștilor Reuters cum arată o casă în construcție după inundații

Copii nord-coreeni, bolnavi de malnutriție, internați în spitalul din Haeju

O nord-coreencă surprinsă în timp ce săpa într-un lan de porumb al cooperativei agricole de producție Soksa-Ri, din provincia Hwanghae de Sud

Un salon al spitalului din Haeju, secția pediatrie

ONU a trimis doar 30 la sută din ajutoarele în alimente solicitate de Coreea de Nord. SUA și Coreea de Sud, țările care contribuiau cel mai mult la fondul de ajutor pentru Coreea de Nord, spun că nu o vor mai face pentru că bănuiesc regimul comunist că păstrează ajutoarele pentru apropiații guvernului și continuă programul de dezvoltare de arme nucleare. Coreea de Sud crede, de asemenea, că vecinii din nord exagerează amploarea foametei.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimente și Agricultură, care a inspectat țara, spune că „situația nu este dramatică”. Un alt organism al ONU, Programul Alimentar Mondial, confirmă că foametea este o amenințare serioasă. O nouă delegație ONU va vizita, luna aceasta, statul comunist pentru a reevalua situația.

Inchide