ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ în desfășurare: creșterea temperaturii planetei, a nivelului mărilor și oceanelor, valuri de căldură și inundații

Redactor:
Florin Badescu
ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ în desfășurare: creșterea temperaturii planetei, a nivelului mărilor și oceanelor, valuri de căldură și inundații
Creșterea medie cu aproape 1°C a temperaturii planetei în ultimul secol, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, valuri de căldură și inundații mai numeroase ca oricând: încălzirea globală este un proces în plină desfășurare, cu efecte care se vor accentua în următoarele decenii, informează AFP.

Creșterea medie cu aproape 1°C a temperaturii planetei în ultimul secol, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, valuri de căldură și inundații mai numeroase ca oricând: încălzirea globală este un proces în plină desfășurare, cu efecte care se vor accentua în următoarele decenii, informează AFP.

Temperatura medie mondială a crescut cu 0,74°C în ultimul secol și va crește cu o valoare cuprinsă în intervalul 1,1 – 6,4°C în comparație cu perioada 1980-1999 până în anul 2100, cu o medie cuprinsă în intervalul 1,8 – 4°C, potrivit celui mai recent raport întocmit de IPCC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei), publicat în 2007.

Datele culese după publicarea acestui raport, a cărui ediție viitoare va fi făcută publică în 2014, arată că „nu există indicii că încălzirea globală s-ar fi oprit sau ar fi intrat într-o perioadă de pauză”, a declarat climatologul Jean Jouzel, care a precizat că „ultimul deceniu a fost cel mai cald pe care omenirea l-a cunoscut”.

Încălzirea globală este imputabilă – în procent de 90%, potrivit IPCC – creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră (3%, în medie, pe an în ultimul deceniu), care a atins un nou maxim istoric, în 2010.

Topirea ghețarilor de altitudine, în special a celor din Himalaya, amenință aprovizionarea cu apă a multor regiuni (nordul Indiei și China). Ghețarii din Anzii tropicali au pierdut între 30% și 100% din suprafețele lor în ultimii 30 de ani, iar toți ghețarii din Pirinei ar putea să dispară definitiv în 2050.

Topirea banchizei arctice, care acoperă o suprafață de 15 milioane de kilometri pătrați, continuă. Mai puține raze solare sunt reflectate de gheață și căldura lor este absorbită de apă, accelerând procesul de topire a banchizei.

Creșterea temperaturii a fost de două ori mai mare la Polul Nord, în comparație cu media mondială în ultimii 100 de ani.

În septembrie 2011, suprafața ghețurilor arctice, măsurată de National Snow and Ice Data Center (NSIDC), a ajuns la o valoare apropiată de minimul istoric, atins în 2007. În opinia experților de la Institutul de fizică a mediului înconjurător de la Universitatea Bremen (Germania), acest minim a fost chiar depășit.

Oceanul Arctic va fi complet lipsit de ghețuri în timpul verii până în anul 2050.

Topirea calotelor glaciare, în principal în Groenlanda și pe continentul antarctic, contribuie la creșterea nivelului oceanelor.

Topirea calotelor a contribuit cu cel puțin 30% la creșterea nivelului mărilor în ultimii ani, chiar dacă incertitudini destul de consistente continuă să existe în legătură cu acest subiect puțin cunoscut, consideră Jean Jouzel.

Creșterea nivelului oceanelor cunoaște o evoluție mai rapidă decât era prevăzut, din cauza topirii accelerate a calotelor polare. În raportul din 2007, experții IPCC estimau că această creștere va avea o valoare cuprinsă în intervalul 18 – 59 centimetri până la sfârșitul secolului.

Această creștere ar putea să atingă și chiar să depășească un metru, afirmă deja numeroși oameni de știință.

Evenimentele meteorologice extreme, precum ploile torențiale sau valurile de căldură, vor deveni mai frecvente și mai intense, au anunțat experții IPCC într-un raport special, îndemnând guvernele din lumea întreagă să se pregătească, prin adoptarea unor măsuri denumite „de adaptare”.

Fenomenul de extindere a deșerturilor se intensifică, în special în regiunea Sahel și în partea de nord a Chinei. Lacul Ciad a pierdut 90% din suprafața sa în ultimii 40 de ani, scăzând de la 25.000 de kilometri pătrați la 2.500 de kilometri pătrați.

Biodiversitatea va suferi și ea din cauza încălzirii globale, iar între 20% și 30% din totalul speciilor animale și vegetale vor fi amenințate cu dispariția, în cazul unei creșteri a temperaturilor cu 1,5 – 2,4°C, în raport cu media din ultimii 20 de ani din secolul al XX-lea.

Inchide