Intel încearcă să construiască un aparat vocal pentru Stephen Hawking

Redactor:
Laura Holban
Intel încearcă să construiască un aparat vocal pentru Stephen Hawking
Compania Intel, prezentă la conferința internațională organizată săptămâna trecută în cinstea lui Stephen Hawking, caută un nou sintetizator vocal pentru celebrul astro-fizician pe măsură ce boala sa îl lasă și fără control asupra mușchilor faciali.

Compania Intel, prezentă la conferința internațională organizată săptămâna trecută în cinstea lui Stephen Hawking, caută un nou sintetizator vocal pentru celebrul astro-fizician pe măsură ce boala sa îl lasă și fără control asupra mușchilor faciali. Din momentul în care a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofică laterală, Hawking și-a pierdut rând pe rând controlul asupra corpului și asupra corzilor vocale. După ce și-a pierdut integral vocea, a comunicat o vreme cu ajutorul unui interpret, iar acum se folosește de un sintetizator vocal care percepe mișcările feței sale pentru a rosti cuvinte, metodă care în curând nu va mai fi eficientă deoarece britanicul a ajuns să formuleze abia un cuvânt pe minut, scrie Fox News.

Șeful Intel, Justin Rattner, a spus că echipa de cercetători Intel din Marea Britanie se află în căutarea unei metode prin care să-l ajute pe Hawking să comunice mai repede. „Momentan este doar un proiect de cercetare”, a explicat Rattner pentru Associated Press, menționând că echipa sa a început deja să lucreze.

Când avea doar 21 de ani, Stephen Hawking a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig sau scleroză amiotrifică laterală și, deși i s-a spus că va mai trăi doar câțiva ani, fizicianul a sărbătorit săptămâna trecută împlinirea vârstei de 70 de ani. În ciuda faptului că a reușit să își continue cercetările, Hawking a întâmpinat multe greutăți, rămânând fără glas și chiar fără partenere de viață, acestea declarând că le este greu să îl îngrijească constant. Între timp, vocea lui Hawking a devenit cunoscută tuturor, sintetizatorul vocal reușind să rostească cuvintele fizicianului pe un ton robotic și monoton.

După ce i s-a construit acest sintetizator, Hawking reușea să comunice cu o medie de 15 cuvinte pe minut, însă boala a avansat și în curând ar putea rămâne fără nicio metodă de a se mai exprima. Rattner consideră că este timpul pentru o nouă soluție, menționând că trebuie luate în considerare tehnologii care înregistrează impulsurile nervoase și chiar mișcările ochilor. „Vreau să găsim acea trăsătură facială care este potrivită să o manipuleze chiar și Stephen”, a conchis șeful Intel, menționând că nu va fixa un termen limită pentru când se va construi acest nou aparat. În 1997, cei de la Intel i-au creat fizicianului britanic un laptop care îl ajuta să se conecteze la Internet, dar și să manipuleze luminile și ușile din casă, laptop conectat la mișcările din ochi ale lui Hawking.


Inchide