INTELECTUALI LA CRATIȚĂ. Rețetele culinare ale lui Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Ce gătește Mircea Cărtărescu și cum a devenit coliva „mâncarea vieții” lui Dan C. Mihăilescu

Redactor:
Raluca Ion
20 de intelectuali români "au ieșit din turnul de fildeș", "și-au pus șorțul de bucătărie și au început să gătească pentru dumneavoastră", își începe coordonatoarea Ioana Pârvulescu prezentarea cărții "Intelectuali la cratiță"

20 de intelectuali români „au ieșit din turnul de fildeș”, „și-au pus șorțul de bucătărie și au început să gătească pentru dumneavoastră”, își începe coordonatoarea Ioana Pârvulescu prezentarea cărții „Intelectuali la cratiță”. Între cei care și-au trecut pe hârtie amintirile din bucătărie sunt Neagu Djuvara, Ana Blandiana, Antoaneta Ralian, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu sau Mircea Cărtărescu. Unii au venit cu rețete sofisticate – mousse au chocolat-ul lui Neagu Djuvara, alții cu bucate de prin mări străine adunate – creveții a la Rome ai Gabriel Liiceanu, alții cu gustul simplu al copilăriei de la bloc – găluștele cu marmeladă sau prune ale lui Mircea Cărtărescu și unul singur cu gustul zilelor de sâmbătă ale copilăriei în mahala – coliva (mare) a cărei rețetă și-a amintit-o criticul literar Dan C. Mihăilescu.

„Dă-i colivă ăluia mic și umflat, să-l auzi cum se bâlbâie când spune bogdaproste”

„Soția mea nu m-a lăsat să vin aici cu mâncarea vieții mele, coliva. Am copilărit lângă cimitirul Bellu și, de la 6 ani până la 15 ani, am mâncat colivă în toate sâmbetele morților și la toate parastasele. Trebuia să le auzi pe doamnele voaletate, venite să-și pomenească morții: Dă-i ăluia mic și umflat, să-l auzi cum se bâlbâie când spune bogdaproste„, a povestit criticul literar la lansarea cărții „Intelectualii la cratiță”, apărută la editura Humanitas.

În copilăria lui, mâncarea era o chestiune de biologie, nu de filozofie. „Eu am copilărit în mahala, pe Giurgiului, în țigănime și n-am avut niciodată educație culinară, educație religioasă, educație vestimentară, educație igienică. Adică toate lucrurile elementare pe care le știau boierii de altă dată: să te duci an de an la analize, să te duci duminica la biserică, să te îmbraci vara de vară și toamna de toamnă. Toate lucrurile de ABC comportamental nu ne-au fost date nouă. Noi umblam în trening, în bascheți de 25 de lei, mama mea nu mi-a spus niciodată: Vino să mâncăm, îmi zicea: Vino bagă în tine. Deci era o chestie de biologie, or mâncarea e o chestie de filozofie, de civilizație. Acum, la 60 de ani să deprind aceste lucruri e ca și când ai băga un elefant pe gaura cheii”, a declarat pentru gândul criticul literar.

Învățat de mic să mănânce zdravăn, cu polonicul, oala, ori cratița, a devenit un „gurmand înfiorător”, nu un gourmet. Dar speră ca nepoții lui să învețe filozofia gustului. Fiindcă „să înveți să mănânci înseamnă să înveți să trăiești”, crede Dan C. Mihăilescu.

Mircea Cărtărescu: Dacă am rețeta în față, pot face orice

Lui Mircea Cărtărescu i se pare apetisantă doar mâncarea cu arome literare. „Am o indiferență grobiană fațăde mâncare. Pentru mine, felurile de mâncare sunt pur literare, nu cred că aș savura un fel de mâncare dacă nu am citit despre el”, spune scriitorul, care a lăsat rolul de bucătar în seama soției sale, Ioana Nicolaie. „Soția mea nu doar gătește, ci și șofează. Ce fac eu, o să vă întrebați? O distrez: îi cânt, îi spun poezii, îi citesc. O pun într-o stare de a face lucruri bune”, spune Mircea Cărtărescu.

Nici el însuși nu se descurcă prea rău în bucătărie, atunci când are o rețetă în față. „Eu am mai gătit din când în când și gătesc foarte bine când mă apuc, numai că mi-e lene să mă apuc. Având cine să gătească la noi acasă, am gătit ce am gătit și apoi m-am lăsat. Gătesc foarte bine omletă, fac șnițele foarte bune, chiar sunt foarte mândru că fiul meu le apreciază mai mult pe ale mele decât pe ale maică-sii și mai fac și alte lucruri. Dacă am rețeta în față, pot face orice și iese bine întotdeauna”. Îi plac mâncărurile cu tocătură, ardeii și dovleceii umpluți sau sarmalele, mai ales cele în foi de viță, însă nu crede că mâncarea e altceva decât benzină pentru oameni. „Eu cred că o exagerare că poți aprecia gradul de rafinament al unui popor după ceea ce mănâncă. Am mâncat și în castele cu cvartet de coarte alături și nu știu nici ce au cântat, nici ce am mâncat„, a spus Mircea Cărtărescu pentru gândul.

Antoaneta Ralian: Mâncărurile splendide, delicioase, sunt amintiri pentru mine

Traducătoarea lui Henry Miller în română, Antoaneta Ralian, și-a dres vocea și a făcut o probă de sunet înainte de a începe să vorbescă „Sexus”, „Sexus”, a spus ea, (n.r. aluzie la romanul autorului american). Decană de vârstă a celor care și-au scris poveștile culinare în „Intelectuali la cratiță” – în absența lui Neagu Djuvara, care nu a fost prezent la lansare, Antoaneta Ralian a vorbit despre mâncarea din amintiri. „Mâncărurile splendide, delicioase, pentru mine sunt amintiri. Foarte multe plăceri ale vieții au devenit amintiri. Încă visez că fumez, că mă cațăr pe munți cu picioare zdravene și că mă aflu în fața unor mese îmbelșugate„, a spus traducătoarea.

Gabriel Liiceanu: Andrei Pleșu habar nu are să gătească, dar știe să mănânce

Iar Gabriel Liiceanu a depănat amintiri culinare din bucătăria lui Constantin Noica. Prima oară când s-a ciocnit de Noica în postură gastronomică a fost la Păltiniș, când filozoful trebuia să facă o cafea și a fiert o jumătate de oră boabele fără să știe că ar fi trebuit măcinate. „Dar fierberea ar fi trebuit să extragă din bobul de cafea esența”, s-a mirat atunci Noica.

Liiceanu a vorbit și despre competența culinară a lui Andrei Pleșu, despre care a spus că „habar nu are să gătească, dar știe să mănânce”. „Când a făcut pește cu salvie a la Horia Bernea a pus peștele în mâncare cu cap și coadă”, a povestit Liiceanu.

El a apărat titlul cărții, „Intelectuali la cratiță”, care i-a sunat lui Dan C. Mihăilescu cam în felul în care șoferii misogini le trimit pe șoferițele din trafic „la bucătărie”. „Cine ar fi citit o carte numită Banchetul? Este o carte pe care o vom promova pe stâlpii de la metrou„, a spus Liiceanu.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide