Internetul e plin de informații eronate legate de sănătate. Vezi cum „dr. Net” poate deveni aliatul tău

Redactor:
Mădălina Chițu
Internetul e plin de informații eronate legate de sănătate. Vezi cum „dr. Net” poate deveni aliatul tău
Accesul rapid și foarte ușor pe internet la informațiile din domeniul medical ne poate face să devenim ipohondri și să trăim cu frica permanentă că suferim de unele dintre cele mai cumplite boli, precizează medicii

Accesul rapid și foarte ușor pe internet la informațiile dindomeniul medical ne poate face să devenim ipohondri și să trăim cufrica permanentă că suferim de unele dintre cele mai cumplite boli,precizează medicii. Ușurința cu care pot fi găsite pe internet totfelul de informații medicale nu este tocmai în beneficiul celorinteresați de astfel de subiecte, afirmă specialiștii.

Din păcate, mulți dintre noi, imediat cum simt cel mai micdisconfort, nu se duc la medic, ci încep să caute informații peinternet și să se diagnosticheze singuri, închipuindu-și că suferăde toate bolile despre care au găsit informații. În acest caz,atenționează medicii, riscurile pentru sănătate sunt enorme. Multepersoane încep să ia medicamente după ureche sau, și mai grav,ajung să desconsidere diagnosticul pus de doctor.
Experții citați de site-ul shine.yahoo oferă trei sfaturi cuajutorul cărora „dr. Google” poate deveni aliatul tău atunci cândvine vorba de informații corecte despre diferite boli.

1. Vizitează site-uri credibile. Atunci cânddorim să aflăm mai multe informații despre o anumită afecțiune esteindicat să le căutăm pe site-uri avizate de către medici, precumsite-ul Organizației Mondiale a Sănătății, cel al MinisteruluiSănătății, site-urile diferitelor societății medicale. Informațiileși articolele postate pe acele site-uri sunt scrise de medici caresunt membri ai societăților respective.

2. Ferește-te de site-uri care încearcă să îțivândă ceva. Majoritatea site-urilor au și conținut publicitar. Dacăobservi reclame la un anumit produs, în scopul comercializăriiacestuia, atunci informațiile conținute de acel site pot fi eronatesau alterate. În plus, enunțuri salvatoare precum: „ai dureri decap, musculare, stări de greață, somnolență sau stări de anxietate,atunci cu siguranță suferi de o anumită boală. Iată soluția. Încâteva zile toate aceste simptome vor dispărea” trebuie evitate.Potrivit medicilor, simptomele enumerate pot ascunde diferite boli,al căror tratament diferă.

3. Evită să tragi concluzii pripite înainte săfaci un control medical. Potrivit medicilor, poți să ai simptomecomune multor boli. Un exemplu îl reprezintă banala durere de cap.Migrenele pot ascunde afecțiuni destul de grave, care, netratateadecvat, pun viața în pericol. „Cefaleele pot fi simptome aledebutului unei răceli, dar pot «ascunde» și tumori craniene,hemoragii cerebrale sau hipertensiune intracraniană”, spune dr.Marina Luculescu, medic generalist. Specialistul afirmă că durerilede cap pot reprezenta și simptome ale infecțiilor de la nivelulsistemului nervos central. „Acestea pot fi meningitele virale saubacteriene sau encefalitele”, declară dr. Luculescu. De asemenea,migrenele mai pot apărea și în cazul bolilor febrile, precumpneumoniile, rujeola și oreionul. Medicul este singurul care poatepune diagnostic, în niciun caz un site care te investigheazăonline, în baza unui chestionar tip fișă medicală, iar la final îțioferă un diagnostic.

Inchide