Diana Marcu
23.04.2012
Magazin

Iris a primit Discul de Platină pentru „Cei Ce Vor Fi” și a lansat albumul „12 Porți”

Iris a primit Discul de Platină pentru „Cei Ce Vor Fi” și a lansat albumul „12 Porți”
Iris va urca din nou pe scenă la sfârșitul acestei luni când, la Sala Palatului, va susține concertul „12 Porți".

Iris va urca din nou pe scenă la sfârșitul acestei luni când, laSala Palatului, va susține concertul „12 Porți”. Acesta este șinumele celui mai recent material discografic al legendarei truperomânești, lansat miercuri, la București. Un album la care s-alucrat aproape un an, după cum a spus basistul Iris, DoruBorobeică, și care cuprinde 12 piese din cele 17 create. „Nu negrăbim la partea de compoziție și încercăm să atingemperfecțiunea”, a declarat la rândul său bateristul NeluDumitrescu.

Trei studiouri au fost implicate în realizarea acestui albumsemnat de producătorul Mihai Alexandru. Fost chitarist la Iris, înurmă cu 25 de ani, muzicianul Mihai Alexandru a fost preferatulvechilor săi colegi de trupă pentru a le produce noul materialdiscografic, la realizarea căruia au participat trei studiouri. Ell-a înlocuit pe Mihai Godoroja, cel care a fost producătorulIrișilor vreme de 13 ani. „Trebuia să se ducă trupa Iris și spreradio și spre un sound mai apropiat de anii noștri”, a mai spusMihai Alexandru. „Nu trebuie să asculte Iris doar cei trecuți de 35de ani”, a încheiat producătorul.

Costi Rădoacă este textierul pieselor de pe albumul „12 Porți”și, totodată, regizorul evenimentului din 21 noiembrie, de la SalaPalatului. „Va fi mai mult decât un concert, va fi un spectacol, ointegrală cu efecte multimedia, cu dans și lumini, ce va dura douăore. Titlul albumului este inspirat de numărul biblic «12»”, a maiprecizat Rădoacă, dezvăluind totodată că spectacolul de lansareeste conceput „ca o imensă închisoare în care vor exista 12 porți”.”Consider că toți trăim într-o închisoare, de noi depinde cumdeschidem aceste porți sau cum le închidem. Sunt douăsprezece stăriumane spre a căuta ceva: pe Dumnezeu, mântuirea, viața de apoi.Cred că „12 Porți” este o integrală a sufletului”, a mai spusConstantin Rădoacă.

Minculescu: „Să-l ascultați de 12 ori pezi”

Pentru vocea Iris, Cristi Minculescu, noul album este „o marebucurie”, având în vedere evenimentele de anul trecut. „Îmi scotpălăria în fața voastră pentru suport moral, mai ales anul trecut.Vă mulțumesc din inimă”, a spus Minculescu care-și dorește ca „12Porți” „să fie ascultat de douăsprezece ori pe zi”.

Cristi Minculescu a fost supus, anul trecut, în martie, unuitransplant hepatic la o clinică din Germania, donatorul fiind chiarsoția sa, Rodica. De la acel moment, el a mai suferit douăintervenții chirurgicale. În vârstă de 50 de ani, artistul suferăde o boală ereditară, polichistică hepato-renală, moștenită de latatăl său. Această boală se caracterizează prin apariția în ficatși rinichi a unor chisturi, care evoluează și pot duce la afectareafuncțiilor organelor.

„12 Porți” este lansat de Iris după o pauză de trei ani de laprecedentul album, „Cei Ce Vor Fi”. Pentru vânzările de la „Cei CeVor Fi”, Irișii, respectiv Valter Popa (chitară), Ion „Nelu”Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (bas), CristianMinculescu (voce) și invitatul permanent Relu Marin (clape) auprimit miercuri Discul de Platină.

×
Inchide