• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

La ce boli sunt predispuși corporatiștii

La ce boli sunt predispuși corporatiștii
Medicii avertizează că persoanele care lucrează într-o corporație sunt mult mai bolnăvicioase decât cele care își desfășoară activitatea în aer liber.

Medicii avertizează că persoanele care lucrează într-ocorporație sunt mult mai bolnăvicioase decât cele care îșidesfășoară activitatea în aer liber. „Munca la birou prezintă multeriscuri atunci când vine vorba de sănătate. Lipsa aerului,ventilațiile artificiale, faptul că timp de opt ore își desfășoarăactivitatea în poziția de șezut afectează întregul organism”,precizează dr. Ioana Maria Marinescu, medic de familie.
gândul prezintă un top al afecțiunilor des întâlnite în rândulcorporatiștilor.
•Bolile musculare și articulare sunt provocate depoziția rigidă a spatelui și a brațelor. „Pozițiile staticesolicită masa musculară, iar riscul de tasare a coloanei estedestul de ridicat. Din păcate, tendința persoanei care lucreazăeste de a se apleca asupra foii pe care notează sau de a se întindespre calculator”, menționează medicul Marinescu. Pentru diminuareariscului, specialistul recomandă cât mai multă mișcare în timpulliber.
•Tulburările de vedere apar din cauza statutulîndelung în fața unui monitor. „Atunci când nu mai vedem clar, cândavem senzația că ne «fug literele», ne doare capul și nu mai putemsă ne concentrăm, e semn că ochii au obosit”, explică prof. univ.dr. Benone Cârstocea, președintele Societății Române deOftalmologie. Medicul oftalmolog Cătălina Corbu spune că persoanelecare lucrează zilnic opt ore la calculator se confruntă cufenomenul ochilor uscați. „Aceste persoane trebuie să utilizezelacrimi artificiale pentru a-și descongestiona ochii”, adaugă dr.Corbu. Aproximativ 10-15 minute de pauză la două ore de lucru lacalculator, o distanță de cel puțin 50 de centimetri între monitorși ochi și picături la îndemână – acestea sunt sfaturile mediciloroftalmologi pentru combaterea oboselii oculare.
• Lucrul labirou crește predispoziția spre obezitate.”Persoanele care lucrează într-o corporație nu au timp să găteascădimineața pentru a-și lua pachețel la muncă, iar seara sunt multprea obosite pentru a pregăti ceva cald. Pentru ei, res­taurantelede tip fast-food reprezintă principala sursă de hrană. Activitateastatică crește pofta de mâncare, de aceea persoanele care lucreazăla birou au tendința de a mânca tot timpul”, spune dr.Marinescu.
•Nevrozele, psihozele și chiar depresiile suntafecțiuni tot mai răspândite în rândul persoanelor care îșidesfășoară activitatea într-un spațiu închis. „Atunci când lucreziîntr-un birou, totul te poate deranja: colegii și chiar șeful.Pentru a preveni nevrozele, este indicat să învățăm să ne integrăm,să ne autocontrolăm”, spune dr. Marinescu.
•Afecțiunile respiratorii sunt provo­cate din cauzaaparatului de aer condiționat. „Aceste aparate conțin foarte mul­țimicrobi care atacă sistemul respirator. Riscul aparițiilorpneumoniilor micotice este destul de ridicat”, atrage atenția dr.Aurel Nicolae, specialist în medicina generală. Medicul Ioana MariaMarinescu susține că rinita alergică și alte forme de alergii sunttot mai des întâlnite în rândul persoanelor care lucrează într-ocorporație.

Inchide