• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

La ce boli te expui dacă ții o cură drastică de slăbire. Ce spun nutriționiștii. CAZUL TEO

La ce boli te expui dacă ții o cură drastică de slăbire. Ce spun nutriționiștii. CAZUL TEO
A slăbit prea mult, de aceea și-a îmbolnăvit pancreasul

A slăbit prea mult, de aceea și-a îmbolnăvit pancreasul. Astacrede medicul Ion Uță, tatăl fostei realizatoare de televiziune TeoTrandafir, în legătura cu boala fiicei sale. Medic de profesie, elsusține că regimul alimentar drastic a îmbolnăvit-o pe fiica sa. „Aslăbit vreo 30 kg dacă știu eu bine, prin sport în general, mișcaredusă la extrem. Prea mult, după părerea mea. Eu cred că nu trebuieslăbit așa, că pancreasul ăla secretă enzime și privarea lui defuncția acestor celule nu duce la nimic bun”, a declarat tatălfostei realizatoare de televiziune.
• Să fiecurele repetate de slăbire o cauză a pancreatitei acute? „Calculiipe canalul coledoc reprezintă una dintre cele mai frecvente cauzede pancreatită”, explică pentru gândul prof.dr.Carol Stanciu, pre­ședin­tele Societății Române deGastro­enterologie și Hepatologie. „Ei pot migra după o masă maibogată”, mai spune specialistul, care precizează că „litiazabiliară reprezintă o afecțiune des întâlnită în urma curelor deslăbire”. Profesorul Stanciu susține că un număr mare de kilogramepierdute rapid duce la dereglarea întreguluimetabolism. „Orice scădere ponderală spectaculoasă duce înrealitate la secarea organismului de resurse”, adeclarat la rândul său nutriționistul Șerban Damian. Mediculamintește de scăderea imunității, de apariția afecțiunilorvirale, precum și de cele apărute la nivel digestiv -precum ulcer sau colecistită acută ori pancreatită. Potrivitspecialistului în nutriție, cele mai frecvente stări pe carepersoanele care au urmat regimuri de slăbit le acuză ulteriordietei sunt slăbiciunea, scăderea capacității de memorare oridiminuarea atenției.
• Demalnutriție și de scăderea imunității amintește șiprof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului deCercetări Alimentare. „În cazul regimurilor hiperproteice, risculde apariție a bolilor cardiovasculare este destulde mare. Anorexia nervoasă șibulimia sunt alte boli care duc la deces”,precizează nutriționistul Mencinicopschi.
• La rândulsău, dr. Simona Berbece vorbește despre distrugerea masei musculareca efect al dietelor draconice. „Dietele draconicedistrug masa musculară. Un medic recomandă și exerciții fiziceatunci când prescrie pacientului o cură, pentru ca musculaturaacestuia să nu aibă de suferit”, explică nutriționistul.
• Potrivitmedicilor, alte efecte vizibile ale unei cure dure de slăbire seobservă la nivelul pielii, când încep să apară ridurile,celulita, vergeturile, iritațiile și urticaria. Toateacestea devin vizibile din prima lună de la începerea dietei. „Opersoană trebuie să slăbească între 1 sau 2 kilograme pe lună.Acest număr maxim nu va da metabolismul peste cap”, subliniază dr.Berbece.

Tags:
Inchide