Lista alimentelor care cresc predispoziția la cancer de prostată

Redactor:
Mădălina Chițu
Lista alimentelor care cresc predispoziția la cancer de prostată
Medicii urologi spun că, deși factorul genetic este cauza principală a declanșării cancerului de prostată, dieta joacă și ea un rol important în predispoziția la această boală

Medicii urologi spun că, deși factorul genetic este cauza principală a declanșării cancerului de prostată, dieta este, de asemenea, un factor de risc pentru apariția acestei boli. Dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog în cadrul unei clinici private din București, precizează că alimentele grase ar trebui să fie mâncate cu moderație de către bărbați. „Carnea rosie, lactatele și alte tipuri de grasimi animale trebuie evitate, deoarece acestea sunt adesea implicate în evoluția cancerului de prostată”, spune specialistul, care precizează că și preparatele de tip fast-food intră în categoria alimentelor contraindicate, deoarece acestea abundă în grăsimi „rele”.

Statisticile din România arată că există aproximativ 200.000 pacienți urmează un tratament pentru acest tip de cancer. Mai mult, potrivit datelor, acest tip de cancer ucide anual 3.000 de bărbați din România.

Ecografia abdominală depistează cancerul de prostată

Pentru a identifica și trata cancerul de prostată în faze incipiente medicii recomandă analize periodice, al căror rezultat arată predispoziția la această boală.

„Există mai multe tipuri de analize care trebuie făcute în cazul pacienților suspecți de cancer de prostata. Este indicată obținerea unei valori a PSA (ca linie de bază) la vârsta de 50 de ani și examen rectal, PSA și ecografie cu reziduu o dată pe an”, spune medicul oncolog. De asemenea, ecografia abdominală cu vezica urinară plină, este menită să evidențieze prostata, al cărei volum poate să fie măsurat. Ecografia transrectală depistează nodulul în prostată și ghidează biopsia transrectală a prostatei.

O altă analiză poate fi făcută și prin examen computer tomografic, dar, pe de altă parte, rezonanța magnetică este o metodă imagistică mai sensibilă decât tomografia.

„Singura metodă care confirmă diagnosticul de cancer al prostatei este puncția, ca examen microscopic al țesutului prostatic. Această procedură este unica modalitate prin care se poate depista cu acuratețe cancerul de prostată”, menționează dr. Constantiniu.

Pe lânga precizia și certitudinea diagnosticului, prin metoda puncției vor fi cunoscute informații despre gradul de diferențiere al tumorii canceroase, volumul tumoral, localizarea cancerului și stadiul patologic.

Inchide