Lista bolilor care se ascund în spatele poftelor culinare

Lista bolilor care se ascund în spatele poftelor culinare
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 00:18

Atunci când mănânci alimente cu încărcătură glicemică șidensitate nutrițională scăzută, în organism se produc anumitedezechilibre. Acestea, la rândul lor, ne fac să ne fie poftă deanu­mite alimente. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste pofte suntdes întâlnite la persoanele care au o dietă „monotonă”. Mai mult,medicul nutriționist atrage atenția că în spatele poftelor culinarese ascund diferite afecțiuni.

Pofta de dulce poate fi asociată cu diabetul de tip II, boalătot mai des întâlnită în rândul copiilor și adolescenților. „Atuncicând poftim la ceva dulce, în organismul uman se produce ooscilație a glicemiei.

Predispoziția la dulce duce la apariția obezității, asupraponderalității, a diabetului de tip II și a sindromuluimetabolic”, spune prof. dr. Mencinicopschi. Potri­vitspecialistului, creierul uman detectează dacă suntem deprimați, iarpentru restabilirea echilibrului psihic avem nevoie de o creștere asecreției de serotonină, neurotransmițător care diminuează stărilede anxietate și depresie. Astfel, consumul de dulciuri sporeșteeliberarea acestui neurotransmițător.

Pofta de ceva sărat este asociată cu un nivel crescut de stres,iar pentru a ne calma recurgem la tot felul de covrigei, sărățelesau chipsuri. „Organismul uman are nevoie zilnic de cel mult 5 – 6grame de sare pe zi. De regulă, mâncăm până la 20 grame, poate șimai mult, lucru ce nu este tocmai indicat, deoarece un nivelridicat de sare în organism duce la apariția hipertensiuniiprecoce, a accidentelor cerebrale, iar ficatul și rinichii suntafectați”, completează specialistul în nutriție. În același timp,pofta de a mânca ceva sărat mai poate arăta și faptul că suntemdeshidratați, deoarece în astfel de momente cantitatea de sodiu dinorganism scade. În plus, dacă ești hipertensiv, sarea duce lacreșterea tensiunii arteriale.

Atunci când stresul a atins cote maxime, organismul cere carne.”Pof­ta de carne apare după ce organismul a fost suprasolicitat,atât fizic, cât și psihic”, menționează prof. dr. Mencinicopschi.Medicii nutriționiști ne recomandă ca pentru a face față tuturorprovocărilor cotidiene să mâncăm cel puțin o dată pe săptămânăcarne, de preferat cea de pui sau de pește, deoarece are unconținut caloric și lipidic mai scăzut. În plus, dacă nu suntemadepții preparatelor din carne, atunci putem recurge la ciupercisau ouă, deoarece sunt o sursă bogată de proteine.

Pofta de cafea ne indică faptul că organismul nostru are nevoiede fosfor, sulf sau fier. Medicii nutriționiști atrag atenția căacest aliment duce la apariția dependenței și de aceea recomandăalte surse de produse alimentare care să recompenseze carențeleapărute în organism. Astfel, pentru a echilibra nivelul de fosfordin corp se recomandă laptele, carnea de pește, ouăle sau fructeleuscate, pentru sulf este indicat să mâncăm carne, în special depește, iar pentru fier – varză, broccoli și legume cu frunze verzi,precum pătrunjel, usturoi, praz sau țelină.

Pofta de fructe ascunde fie un deficit de vitamine, fie odeshidratare a organismului. Fructele sunt o sursă bogată devitamina C, iar un deficit de vitamina C duce la aparițiascorbutului, boală caracterizată prin anemie, gingii moi șisângerări ale aproximativ tuturor membranelor mucoase.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Detalii ŞOCANTE despre asasinatul din Arad! Care sunt legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
ATENȚIE! Dacă faci cumpărături din afară, trebuie să știi asta: se întâmplă de la 1...
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
VIDEO. Șocul momentului. Explozie uriașă, sunt 16 răniți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....