Lista bolilor provocate de excesul de raze ultraviolete

Redactor:
Gândul
Lista bolilor provocate de excesul de raze ultraviolete
Un indice UV de 1-3 arată că razele ultraviolete nu sunt dăunătoare, în timp ce un indice de 8-10 indică faptul că probabilitatea apariției arsurilor solare este una mare, spun specialiștii

Un indice UV de 1-3 arată că razele ultraviolete nu suntdăunătoare, în timp ce un indice de 8-10 indică faptul căprobabilitatea apariției arsurilor solare este una mare, spunspecialiștii.

Medicii dermatologi și oftalmologi atrag atenția asupraradiațiilor ultraviolete destul de ridicate în acestă perioadă.Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul11:00-18.00, deoarece nivelul radiațiilor depășește maximuladmis.

Urmările se simt, mai ales asupra dermei și a ochilor – care potsuferi arsuri. „E falsă impresia că, dacă suntempuțin bronzați, radiațiile ultraviolete nu mai au cum să ne atacepielea. Bronzul protejează doar 10 la sută pielea, dar risculapariției cancerului de piele este la fel deridicat”, a declarat pentru Gândul prof. dr.Anca Zbranca, medic dermatolog.

Astfel, arsurile solare la nivelul pielii aparadesea în urma expunerii exagerate la soare, când razele ultraviolete ataca derma cauzând înroșirea acesteia. Acesta se maimanifestă prin dureri locale și o sensibilitate crescută ce poateduce la apariția altor complicații, precum aparițiabășicuțelor la nivelul dermei, exfolierea pielii, frisoane, febră,amețeală și stări de greață.

Insolația reprezintă o altă afecțiune careapare atunci când ne expunem excesiv la soare. Primele simptomesunt asemănătoare cu cele ale epuizării: slăbiciune, amețeală șisenzația de sete puternică. Semne ale insolației apar și la niveluldermei. Potrivit dermatologilor, pielea devine roșie, uscată șifierbinte, și deși temperatura internă este crescută, persoanei încauză îi este frig. Netratată la timp, insolația poate duce chiarla pierderea conștienței, astfel că medicii recomandă transportareade urgență la spital a pacientului.

Alergia solară saufotosensibilitatea este o afecțiune a pieliimanifestata prin erupție cutanata, declanșată în urma expunerii lasoare. Fotosensibilitatea apare după câteva ore de stat la soare.Medicii spun că persoanelor care au acestă problemă le apar micibubițe pe mâini, piept, umeri și foarte rar pe față. Potrivitspecialiștilor, acest tip de alergie afectează îndeosebi femeile cuvârsta cuprinsă între 25-35 de ani, care au un ten deschis. Acestorpersoane li se recomandă o cremă cu un factor de protecție ridicat,respectiv 50 +.

Alunițele își pot modifica forma și potdeveni cancerigene, avertizează dermatologii. Specialiștiispun că persoanele care au foarte multe alunițe să evite soarele,mai ales în intervalul critic.

Protecție recomandă și oftalmologii, mai ales în aceastăperioadă când suntem sfătuiți să nu uităm de ochelarii de soare.”Retina este cea care are de suferit din cauza ultravioletelor,riscul apariției arsurilor de retină fiindridicat„, avertizează prof. dr. Monica Pop, medicoftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie din București.Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acorde maimultă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt maisensibile.

Specialiștii în oftalmologie oferă câteva ponturi pentru a alegeochelarii de soare potriviți în funcție de culoarea ochilor.Astfel, ochelarii cu lentile de culoare neagră sau gri închis suntrecomandați atunci când stați la soare, deoarece acest tip delentilă distorsionează obiectele îndepărtate.

Cea mai bună percepție la distanță o au lentilele galbene șiportocalii, motiv pentru care acestea sunt recomandateconducătorilor auto doar în cazuri extreme de ceață, la drum întinssau pe timp de noapte. Dacă soarele este puternic, acest tip delentile nu sunt recomandate. Ideale sunt lentilele de culoareverde, deoarece sunt odihnitoare. Ochelarii cu lentile de culoareportocalie sunt recomandate persoanelor care sunt conducători autoprofesioniști. În același timp, îmbunătățirea percepției pe timp deceață sau ploaie poate fi realizată și cu ochelarii de soare culentile în nuanțe de albastru.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide